Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Στο «κυνήγι» της γαλοπούλας – O κίνδυνος για ελλείψεις και οι αυξήσεις στην TIMH της


 Χριστούγεννα… κυνηγώντας τη γαλοπούλα. Το παραδοσιακό έδεσμα των εορτών ενδέχεται να βρεθεί σε έλλειψη καθώς η παραγωγή φέτος είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Πόσο πιθανό είναι λοιπόν να βρεθούν νοικοκυριά χωρίς τη ντόπια παραδοσιακή γαλοπούλα στο τραπέζι τους;

Της Εύης Κατσώλη

«Το πρόβλημα φέτος είναι ότι υπάρχει μικρή παραγωγή, την ώρα που η ζήτηση παραμένει ίδια και ως ένα σημείο μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις. Η παραγωγή της ντόπιας γαλοπούλας μειώνεται καθώς δεν συμφέρει η εκτροφή της λόγω των αυξημένων δαπανών για ζωοτροφές και του δυσβάστακτου ενεργειακού κόστους που «πνίγουν» τους παραγωγούς. Και επειδή η γαλοπούλα είναι ένα εποχιακό είδος, πολλοί επιλέγουν να στραφούν στην εκτροφή άλλων ζώων» εξήγησε μιλώντας στο enikos.gr ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Καταστημάτων Κρεοπωλών Αττικής «Οι Ταξιάρχες», Βασίλης Ντεληφιλιππίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι καταναλωτές είτε δεν θα απολαύσουν την παραδοσιακή ντόπια γαλοπούλα αν υπάρξουν ελλείψεις ή θα στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις, όπως οι εισαγόμενες από Ιταλία για παράδειγμα».

Όσο για την τιμή της γαλοπούλας; Όπως τόνισε ο κ. Ντεληφιλιππίδης, πέρυσι πωλούνταν στην τιμή των 8,5 ευρώ, ενώ φέτος θα κινηθεί κοντά στα 10 ευρώ, που σημαίνει ένα σημαντικά επιπλέον κόστος στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Προβληματισμός των κρεοπωλών για το «εορταστικό καλάθι»

Προβληματισμός επικρατεί στους κρεοπώλες για το χριστουγεννιάτικο καλάθι που ανακοινώνεται αύριο, Τετάρτη από το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων γλυκά και είδη κρέατος.

Όπως τονίζουν, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις καθώς και το κριτήριο επιλογής των κρεάτων.

«Τελικά τι είδους γαλοπούλα θα βάλουν στο καλάθι; Δεν έχουν συγκεκριμενοποιήσει από πού θα προέρχεται και τι είδους θα είναι. Θα είναι ντόπια παραδοσιακή; Θα είναι κατεψυγμένη εισαγόμενη, φρέσκια εισαγόμενη; Υπάρχουν γαλοπούλες που υπάρχουν στους καταψύκτες από πέρυσι και είναι δεύτερης και τρίτης διαλογής» υποστήριξε ο κ. Ντεληφιλιππίδης, ο οποίος πρόσθεσε:

«Ο αδύναμος καταναλωτής μπορεί να στραφεί στο εορταστικό καλάθι, αλλά δεν είναι βλάκας. Αν κάποιοι επιχειρήσουν να τον κοροϊδέψουν, θα το καταλάβει. Αν κάποιοι πάντως στον βωμό του κέρδους καταστρατηγήσουν όλους τους κανόνες, τότε ο καταναλωτής θα έχει πρόβλημα. No name στο κρέας δεν υπάρχει. Κάθε είδος συνοδεύεται από τα απαραίτητα έγγραφα για τη σφαγή του, την προέλευσή του κλπ επομένως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν κάνουμε αγορές. Συνιστούμε στους καταναλωτές να έχουν τα μάτια τους… 24 ως προς το τρίπτυχο «προέλευση – τιμή- ποιότητα».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις