Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Με το ακριβότερο PEYMA φεύγει ο χρόνος – Με ανατιμήσεις θα «υποδεχθούμε» TON NEO – Η κυβέρνηση… στα «καλάθια» - Προς ακρίβεια διαρκείας η ελληνική οικονομία

 


Οι ανατιμήσεις σε προϊόντα διατροφής αλλά και σε είδη βασικής ανάγκης θα συνεχιστούν όχι μόνο τους προσεχείς μήνες, αλλά έως και τα τέλη του 2024 σε μια ξέφρενη κούρσα λεηλασίας της τσέπης των καταναλωτών και η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη σαν απάντηση έχει τα… καλάθια και διάφορα pass!

Την ίδια στιγμή με πρωτιά στο υψηλό κόστος του ρεύματος για επτά συνεχόμενες μέρες, καθώς η χονδρεμπορική τιμή της ελληνικής αγοράς παραμένει η ακριβότερη στην Ευρώπη, συνεχίζει η ενεργειακή κρίση στη χώρα παρά τα όσα η κυβέρνηση προσπαθεί να πει καθώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί χώρες με πολύ υψηλότερο ΑΕΠ να πληρώνουν εκπληκτικά χαμηλότερα το ρεύμα.

Η ανατριχιαστική αυτή «πρόβλεψη» επιβεβαιώνεται και από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (σ.σ. η ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ προβλέπει ακρίβεια για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμη και σχολιάζει πως ο υψηλός πληθωρισμός «διαφαίνεται ότι αποκτά μονιμότερα χαρακτηριστικά), έκανε μέσω της ΕΡΤ και ο Πρόεδρος των Μικρών και Μεσαίων σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Γιάννης Πηλίδης.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «ποδαρικό» στο νέο έτος θα κάνουν οι αυξήσεις σε σειρά προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, καθώς έχουν ήδη ενημερωθεί από τις εταιρείες για τις νέες ανατιμήσεις.

«Ανατιμήσεις θα δούμε από τον Γενάρη κυρίως στα απορρυπαντικά και καλλυντικά. Είναι οι πιο μεγάλες αυξήσεις, της τάξεως του 10%-18%, είναι πολύ σημαντικές. Στα τρόφιμα προς το παρόν θα είναι μικρότερες οι αυξήσεις, μιλάμε πάντα για τον Ιανουάριο», σχολίασε ο κ.Πηλίδης και πρόσθεσε πως «όλες οι εταιρείες των απορρυπαντικών ταυτόχρονα κάνουν ανατιμήσεις».

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών σχολίασε στην ΕΡΤ3 ότι πρόκειται για αισχροκέρδεια, καθώς «δεν είναι απαραίτητα πάντα το ενεργειακό κόστος αυτό που ευθύνεται». Από την πλευρά του, ο κ.Πηλίδης επεσήμανε γι’ αυτό το τσουνάμι των ανατιμήσεων, πως «δεν μπορώ να κρίνω αν είναι αισχροκέρδεια, ή όχι. Ο καθένας ξέρει τα κοστολόγιά του».

Σε ότι αφορά την κίνηση στα σούπερ μάρκετ, ο Πρόεδρος των Μικρών και Μεσαίων σούπερ Μάρκετ Ελλάδος επεσήμανε ότι ναι μεν η κίνηση είναι ίδια με πέρυσι, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι «είναι περίπου ίδιος ο τζίρος με ανατιμημένα προϊόντα, διότι κατά μέσο όρο είναι ανατιμημένα τα προϊόντα κατά 10-12%, που σημαίνει ότι ο καταναλωτής αγοράζει περίπου 12% λιγότερα προϊόντα».

“Πρωταθλητές” στις τιμές ρεύματος

Όπως τονίζει στο twitter ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, «για 7η συνεχόμενη μέρα πρωτιά στην χονδρεμπορική ρεύματος Ευρώπης» καταγράφει η Ελλάδα.

«Πρώτη στην αισχροκέρδεια η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη» σχολιάζει καυστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε ανάρτηση στο twitter και τον σχετικό πίνακα, με την τιμή χονδρεμπορική ρεύματος, τις τελευταίες επτά μέρες.

«Τιμές με συνδεδεμένη Βουλγαρία, €/ MWh:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις