Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Σε δεινή θέση γ.γ. του ΥΠ.ΕΞ. μετά τη «βόμβα» για άδεια πώλησης του Predator

 


Στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιάννη Σμυρλή, εντοπίζονται οι ευθύνες για τις δύο άδειες εξαγωγής που δόθηκαν στην Intellexa, μετά τη χθεσινή «βόμβα» των New York Times.

Η μεγάλη εφημερίδα αποκάλυψε χθες πως η εταιρία πήρε από το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. άδεια να πουλήσει το 2021 στη... Μαδαγασκάρη το παράνομο λογισμικό, που υποτίθεται πως δεν χρησιμοποιεί η κυβέρνηση. Αυτό παραδέχτηκε σε δήλωσή του στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου. 

Όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.», επικαλούμενη πηγές του υπουργείου, ο Νίκος Δένδιας δεν γνώριζε για το παραπάνω ζήτημα, ενώ πλέον έχει διαταχθεί ΕΔΕ από τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη με αποτέλεσμα το μέλλον του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γιάννη Σμυρλή, να μοιάζει αβέβαιο.

Οι NYT περιέγραψαν σοβαρές πτυχές για τις «χρυσές δουλειές» της Intellexa από την εμπορία του Predator και δημοσίευσαν επίσης τιμοκατάλογο για τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού σημειώνοντας πως «το βασικό πακέτο του Predator κοστίζει 13,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η τιμή μπορεί να εκτοξευθεί κοντά στα 23 εκατομμύρια ευρώ». Ο τιμοκατάλογος φέρεται να είναι η πρόταση που δόθηκε σε ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες, όμως φέρονται να το απέρριψαν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την πρόταση της εταιρείας γίνονται για ακόμη μια φορά εμφανείς οι δυνατότητες του κακόβουλου λογισμικού, που έχει βουλιάξει το Μαξίμου στα σκάνδαλα εδώ και μήνες, καθώς μπορεί να μολύνει smartphone με Android και iOS, ενώ μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα 20 στόχους εντός της χώρας προέλευσης της κάρτας sim.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις