Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Ο Γ.Οικονόμου απαντά για Κ.Χατζηδάκη αλλά παραδέχεται για πρώτη φορά ότι μπορεί να υπάρχουν «διαδικασίες εκτός πλαισίου της ΕΥΠ» - «Αδιανόητο να υποvoείται ότι τελούσε εν γνώσει του ή ότι είχε δώσει εντολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης»


 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στο θέμα Χατζηδάκη, σχολίασε πως είναι αδιανόητο να υπονοείται ότι τελούσε εν γνώσει του ή ότι είχε δώσει εντολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να «παρακολουθούνται άνθρωποι που συμπορεύεται μαζί τους επί δεκαετίες ή και κρατικοί αξιωματούχοι».

Αλλά το σημαντικό πλέον και για πρώτη φορά στοιχείο ήταν ότι ο  Γιάννης Οικονόμου όχι μόνο δεν μπαίνει ούτε καν στον κόπο να τα διαψεύσει (παρά μόνο να μιλά για στήριξη και τύπου δεν θέλω να πιστεύω) είναι ότι για πρώτη φορά μιλά για τυχόν παρανομίες στην ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ότι γίνεται έρευνα «ώστε να διαλευκανθεί κάθε πτυχή, ακόμα και το εάν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου».

Παράλληλα υποστηρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πλήρη άγνοια και ότι δεν είχε δώσει εντολή παρακολούθησης, ενώ βλέπει «ρυπαρά δίκτυα» που διοχετεύουν σε ΜΜΕ το υλικό με τις αποκαλύψεις.

Πριν από αυτή τη δήλωση του Γιάννη Οικονόμου προηγήθηκε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε απαντήσεις για τις υποκλοπές και ειδικότερα έθετε το ερώτημα γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Κωστή Χατζηδάκη.

Μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούνταν τα «αποδεικτικά στοιχεία που αποκαλύπτει το Documento» σύμφωνα με τα οποία ο κ. Χατζηδάκης ήταν «στόχος 5046c» της ΕΥΠ.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου έχει ως εξής:

«H Κυβέρνηση, από τον περασμένο Αύγουστο κιόλας, έχει αναλάβει δραστικές πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ριζική αντιμετώπιση τόσο των λογισμικών παρακολούθησης όσο και των συστημικών προβλημάτων στη λειτουργία της ΕΥΠ.

Η ελληνική Δικαιοσύνη προχωρά τη διερεύνηση, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και των όσων σχετικών αναφέρονται σε αυτήν, με την αμέριστη συνδρομή των κρατικών αρχών, ώστε να διαλευκανθεί κάθε πτυχή, ακόμα και το εάν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου.

Από τη στιγμή, πάντως, που ο Πρωθυπουργός αντέδρασε, με το γνωστό τρόπο, στην περίπτωση της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, είναι αδιανόητο να υπονοείται ότι τελούσε σε γνώση του ή, πολύ περισσότερο, ότι είχε δώσει εντολή να παρακολουθούνται άνθρωποι που συμπορεύεται μαζί τους επί δεκαετίες ή και κρατικοί αξιωματούχοι, μαζί με τους οποίους αντιμετώπισε επιτυχώς μείζονα ζητήματα για την Πατρίδα.

Κομβικό σκέλος της υπόθεσης αυτής είναι και η ύπαρξη ρυπαρών δικτύων, τα οποία συνεργάζονται με συγκεκριμένα ΜΜΕ, διοχετεύοντάς τους υλικό που μένει να αποδειχθεί ο βαθμός αληθείας του. Ο σκοπός αυτών των κυκλωμάτων είναι η μετατροπή της δημόσιας ζωής σε βούρκο και η επιστροφή σε αλήστου μνήμης εποχές, όταν η πολιτική στην Ελλάδα κινούνταν στο ρυθμό «κασετών».

Η αλλαγή στην ηγεσία της ΕΥΠ και η ψήφιση σύγχρονης νομοθεσίας αποσκοπούν στο να θεραπεύσουν πληγές του παρελθόντος και να ενισχύσουν την Υπηρεσία στην επιτέλεση του κρίσιμου εθνικού της ρόλου. Η Ελληνική Δημοκρατία διαθέτει θεσμούς, νόμους και αρχές που θα φωτίσουν κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής.

Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πολιτικά στον προηγούμενο αιώνα και δεν θα ανακοπεί η πορεία προόδου και αναβάθμισης της. Το συλλογικό και το πατριωτικό δεν θα υποταχθούν σε καμία επιδίωξη άλλου είδους, από όπου κι αν προέρχεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις