Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Μεταξά: 120 καρκινοπαθείς στον «αέρα» χωρίς χημειοθεραπείες – Mε κορονοϊό ο μοναδικός φαρμακοποιός

 


Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» του Πειραιά, καθώς κόλλησε κορονοϊό o μοναδικός νοσοκομειακός φαρμακοποιός και το φαρμακείο… έβαλε «λουκέτο». Στον «αέρα» βρίσκονται οι χημειοθεραπείες 120 καρκινοπαθών, αλλά και οι θεραπείες όλων των νοσηλευόμενων του νοσοκομείου, καθώς εξαντλούνται τα αποθέματα σε όλα τα φάρμακα και στις κλινικές.

Σε απόγνωση βρίσκονται 120 καρκινοπαθείς από το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά», καθώς αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες χημειοθεραπείες τους, για δεύτερο 24ωρο. Το φαρμακείο του νοσοκομείου έβαλε «λουκέτο» μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς κόλλησε κορονοϊό ο μοναδικός φαρμακοποιός.

«Ο φαρμακοποιός κόλλησε Covid με αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες να μην γίνονται χημειοθεραπείες. Εκατόν είκοσι (120) χημειοθεραπείες έχουν αναβληθεί. Έχει γίνει ο κακός χαμός. Αλλά και κάποια τμήματα του νοσοκομείου δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα, ακόμη και για τους νοσηλευόμενους», καταγγέλλουν εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Μεταξά».

Όπως λένε, ακόμη πιο ανησυχητικό είναι, ότι εξαντλούνται και τα αποθέματα σε φάρμακα και από τις κλινικές του νοσοκομείου. Κι εάν δεν δοθεί λύση άμεσα, δεν αποκλείεται να κινδυνεύσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Το φαρμακείο είναι «κοινό» τόσο για το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας, όσο και για το υπόλοιπο Νοσοκομείο, λένε και εξηγούν:

«Υποτίθεται ότι το κάθε τμήμα του Νοσοκομείου έχει ένα στοκ. Μέχρι να επιστρέψει ο ασθενής φαρμακοποιός, όμως, ή να βρεθεί άλλος φαρμακοποιός με απόσπαση για να ανοίξει το φαρμακείο, θα έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα. Εμάς τα πιο σύνθετα και τα πιο βαριά φάρμακα, π.χ. αντιβιοτικά και ειδικά φάρμακα που χρησιμοποιούμε για να ενισχύσουμε τους ασθενείς μας δεν μπορεί να μας τα στείλει κανείς, πέρα από το στοκ που έχει το κάθε τμήμα και αυτό πλέον εξαντλείται. Οι παθολόγοι-ογκολόγοι υποστηρίζουν ότι κινδυνεύουν άνθρωποι», εξηγεί ο εργαζόμενος.

Αντικαρκινικό «Μεταξά»: Από πέντε, πλέον υπηρετεί μόνο ένας νοσοκομειακός φαρμακοποιός

Σε ένα από τα μεγαλύτερα Αντικαρκινικά Νοσοκομεία της χώρας, το «Μεταξά» του Πειραιά, υπηρετεί εδώ και χρόνια μόνο ένας νοσοκομειακός φαρμακοποιός. Πριν από πολλά χρόνια υπηρετούσαν πέντε, ενώ τα τελευταία χρόνια ο αριθμός αυτός ολοένα και μειώνεται.

Όσοι συνταξιοδοτούνται και αποχωρούν δεν αντικαθίστανται. Πρόσφατα μάλιστα είχε βρεθεί με απόσπαση στο «Μεταξά», από το Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά, ένας ακόμη φαρμακοποιός. Όμως, η απόσπαση του ανακλήθηκε, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην αρχική του θέση.

«Η ουσία είναι ότι δεν μπορεί ένα νοσοκομείο να λειτουργεί με ένα φαρμακοποιό», λέει ο εργαζόμενος του Νοσοκομείου «Μεταξά» και εξηγεί:

«Είχαμε πέντε, έμειναν τέσσερις, έγιναν τρεις, μετά δύο και πλέον μείναμε με τον εξής έναν. Και ψάχνουμε να βρούμε από τα γύρω-γύρω νοσοκομεία κανέναν άλλο να μας έρθει για δύο τρεις μήνες να τον βοηθήσει. Δεν μπορεί να φύγει ούτε με άδεια ο άνθρωπος».

«Κάθε πέρσι και καλύτερα»

Από Νοσοκομείο «πρότυπο» το «Μεταξά» έχει γίνει πλέον «σκιά του εαυτού του», λέει ο υγειονομικός:

«Το Μεταξά, από εκεί που κάποτε ήταν ένα πρότυπο νοσοκομείο, τώρα έχει μείνει “σκιά του εαυτού του”. Δεν ξέρω τι φταίει. Φταίει το Υπουργείο, η Διοίκηση; Φταίω εγώ, φταίτε εσείς; Δεν ξέρω πραγματικά ποιος φταίει. Εγώ που το ξέρω το νοσοκομείο πολλά χρόνια, είναι «κάθε πέρσι και καλύτερα». Τόσο απλά. Λειτουργούμε στο 50% των χειρουργικών αιθουσών σαν να είμαστε ακόμη στο μέσον του Covid. Δεν έχουμε προσωπικό. Τσακώνονται οι χειρουργοί μεταξύ τους ποιος θα χειρουργήσει ασθενείς», καταλήγει ο εργαζόμενος.


Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις