Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Nίκη Kεραμέως: Νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών – Τι είπε η υπουργός Παιδείας


 Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εκλείψει το φαινόμενο των αναπληρωτών γιατί - όπως είπε - αποτελεί στρέβλωση

Ανοίγει για τα καλά το θέμα των νέων διορισμών δασκάλων και καθηγητών και κυρίως το σύστημα με το οποίο θα γίνονται εφεξής, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να αποκαλύπτει  ότι γίνεται συζήτηση ώστε να καταρτιστεί σχετικό σχέδιο νόμου.

Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εκλείψει το φαινόμενο των αναπληρωτών γιατί – όπως είπε – αποτελεί στρέβλωση.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι γίνεται συζήτηση ώστε να καταρτιστεί ένα νομοσχέδιο για να προκριθεί ένα νέο σύστημα διορισμών που θα καλύψει τις πάγιες ανάγκες με τους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, αντί των αναπληρωτών.

Τι είπε για τον γραπτό διαγωνισμό

Η κ. Κεραμέως μίλησε σήμερα για το θέμα των διορισμών (Ant1), ωστόσο απέφυγε να μιλήσει ανοιχτά για το εάν το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει και γραπτό διαγωνισμό.

«Ετοιμάζουμε ένα νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει γραπτός διαγωνισμός . Αν γινόντουσαν  αύριο διορισμοί δεν υπάρχει γραπτός διαγωνισμός . Οταν πρόκειται να νομοθετήσουμε για το θέμα αυτό θα το συζητήσουμε» σημείωσε αφήνοντας το ζήτημα ανοιχτό.

Η υπουργός παρά τις επίμονες ερωτήσεις για το εάν το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει και τον γραπτό διαγωνισμό, δεν απάντησε σημειώνοντας πως ότι θα έρθει στιγμή θα «μιλήσουμε εκτενέστερα».

Σύμφωνα πάντως με όσα είχαν διαρρεύσει πριν από μήνες σχετικά με το  υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, υπήρχε η πρόθεση για γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ είχε προβλεφθεί ακόμη συνυπολογισμός   από κριτήρια που σχετίζονται με την προϋπηρεσία, την παιδαγωγική και την επιστημονική κατάρτιση.

Η συζήτηση πάντως που είχε ξεκινήσει στην επιτροπή είχε «παγώσει» καθώς δεν υπήρχε ενιαία γραμμή ενώ υπήρξαν και αντιδράσεις από ένα κομμάτι των εκπαιδευτικών.

Πλέον φαίνεται πως η συζήτηση για την κατάρτιση του σχεδίου νόμου ξεκινάει από την αρχή με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αναζητά την ιδανική «φόρμουλα» για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνται εφεξής οι μόνιμοι διορισμοί σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών την Παρασκευή

Την ώρα πάντως που φαίνεται να ξεκινά η συζήτηση για ένα νέο σύστημα διορισμών, οι ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο Παιδείας φέροντας στο προσκήνιο το θέμα τον δόκιμων νεοδιόριστων.

«Τον Αύγουστο του 2022 συμπληρώθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διετία  των δόκιμων νεοδιόριστων συναδέλφων της Ειδικής Αγωγής. Με βάση τον νόμο 4589/2019 με  τον οποίο πραγματοποιήθηκαν  οι διορισμοί στην εκπαίδευση, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί από τις Διευθύνσεις η μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών αυτών» αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

Προσθέτουν δε, ότι η σχετική πράξη μονιμοποίησης εκδίδεται από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, κατόπιν πρότασης του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου μέσα σε δύο (2) μήνες από τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας.

«Η δοκιμαστική περίοδος των νεοδιόριστων έληξε στις 19/8/2022, επομένως η διαπιστωτική πράξη μονιμοποίησης έπρεπε να είχε εκδοθεί το αργότερο έως τις 19/10/2022» σημειώνουν κατηγορώντας το υπουργείο Παιδείας ότι «αρνείται να προχωρήσει άμεσα στη μονιμοποίηση των χιλιάδων συναδέλφων μας με αποτέλεσμα να παρατείνεται  μία κατάσταση ομηρίας και ανασφάλειας που καθιστά τους/τις συναδέλφους πιο ευάλωτους/ες σε πιέσεις, προκειμένου να δέχονται αδιαμαρτύρητα την αντιεκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου».

Για τον λόγο αυτοί, οι δύο ομοσπονδίες έχουν προγραμματίσει πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή (11:00-14:00) με συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στις 13:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις