Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Παγκόσμια Τράπεζα: Καμπανάκι για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας το 2023 Τι πρέπει να κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής

 


«Περαιτέρω αρνητικά σοκ» θα μπορούσαν να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι τα μικρότερα κράτη είναι πιο ευάλωτα, σύμφωνα με δημοσιεύμα του Bloomberg. Η προειδοποίηση περιλαμβάνεται στην περίληψη της εξαμηνιαίας έκθεσης «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» που αναμένεται να δημοσιευθεί την Τρίτη και είναι ορατή στον ιστότοπο του ομίλου Open Knowledge Repository

Παγκόσμιες προσπάθειες

Ακόμη και χωρίς να υπάρξει μια καινούρια κρίση, η παγκόσμια ανάπτυξη φέτος «αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα, αντανακλώντας την σύσφιγξη της πολιτικής με στόχο τον περιορισμό του πολύ υψηλού πληθωρισμού, την επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και τις συνεχιζόμενες διαταραχές από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Απαιτούνται «επείγουσες παγκόσμιες και εθνικές προσπάθειες» για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μιας ύφεσης, καθώς και της δυστοκίας να διαχειριστούν το χρέος οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες (EMDEs), όπου η αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να παραμείνει κάτω από τον μέσο όρο των δύο τελευταίων δεκαετιών, τονίζει.

Είναι ζωτικής σημασίας οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να διασφαλίσουν ότι η όποια δημοσιονομική στήριξη επικεντρώνεται στις ευάλωτες ομάδες και ότι τα χρηματοπιστωτικά συστήματα συνεχίζουν να είναι ανθεκτικά,» προσθέτει.

Παρόμοιες θέσεις έχουν διατυπώσει οι κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο, καθώς αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να μειώσουν τις πιέσεις στις τιμές, ενώ οι κυβερνήσεις στηρίζουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ξεκίνησε το 2023 με την προειδοποίηση ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει «μια δύσκολη χρονιά, πιο δύσκολη από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας. Το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση επειδή οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα επιβραδύνουν ταυτόχρονα», δήλωσε η ίδια στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS σε συνέντευξη που προβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις