Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Υπό την προστασία της AAΔE το παρακράτος των Yποκλοπών

 


Δημήτρης Τερζής

Λήπτης των τιμολογίων η Ιονική Τεχνολογική και αποστολέας η γνωστή και «αμαρτωλή» ΚΥΡΑ Α.Ε. που εμπλέκεται με τη δημοσκοπική εταιρεία Marc

● To πρόστιμο των... 100 ευρώ από την Εφορία και ένας διαχειριστής-φάντασμα.

Οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τα εικονικά τιμολόγια-μαμούθ που είχε λάβει η εταιρεία Krikel, συμφερόντων του Γιάννη Λαβράνου, από τη χωματουργική εταιρεία-φάντασμα Ιονία Τεχνική («Τα τιμολόγια της Ιονίας Τεχνικής που «καίνε» την Krikel», «Εφ.Συν.» - 7 Δεκ. 2022), για να δικαιολογήσει την απόκτηση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε στις υποκλοπές, έχουν ήδη -κατόπιν εορτής- ανατεθεί σε ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σε ελεγκτές έχει ανατεθεί επίσης και η υπόθεση των εικονικών τιμολογίων που έκοψε η Ιονία Τεχνική στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc, αλλά και η υπόθεση των εικονικών τιμολογίων που έλαβε η εταιρεία δημοσκοπήσεων του Θωμά Γεράκη από την «αμαρτωλή» ΚΥΡΑ Γενικές Επιχειρήσεις Α.Ε., μια άλλη εταιρεία-φαντομά που επί σειρά ετών φοροδιάφευγε ως λήπτης και εκδότης εικονικών τιμολογίων («Τα τιμολόγια της Ιονίας Τεχνικής που «καίνε» τη Marc», «Εφ.Συν.» - 20 Δεκ. 2022 και «Ιδού τα εικονικά τιμολόγια της Marc από την ΚΥΡΑ Α.Ε.», «Εφ.Συν.» - 22 Δεκ. 2022). Για όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες πέρασαν κάτω από το ραντάρ της Εφορίας και αποκαλύφθηκαν από την «Εφ.Συν.» ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σήμερα αποκαλύπτουμε άλλη μία περίπτωση εικονικών τιμολογίων στην οποία εμπλέκεται η εταιρεία ΚΥΡΑ Α.Ε. ως εκδότης τους με παραλήπτη την εταιρεία Ιονική Τεχνολογική, συμφερόντων του Γιάννη Λαβράνου, ενός από τα βασικά πρόσωπα στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Πρόκειται για την εταιρεία η οποία εμπλέκεται στο σκάνδαλο της σύμβασης δωρεάς του συστήματος TETRA προς την ελληνική κυβέρνηση το 2014 λίγο πριν από την κυβερνητική αλλαγή.

Το πιο εντυπωσιακό όλων όμως είναι το γεγονός ότι από τα στοιχεία που παραθέτουμε σήμερα αποδεικνύεται ότι ο κ. Λαβράνος και οι εταιρείες του απολάμβαναν από τότε -και συνεχίζουν ν’ απολαμβάνουν- ειδική μεταχείριση και προστασία από συγκεκριμένα στελέχη της κυβέρνησης, της ΑΑΔΕ, αλλά και των εισαγγελικών αρχών. Ταυτόχρονα αποδεικνύεται ότι τόσο ο κ. Λαβράνος όσο και ο κ. Γεράκης τροφοδοτούνταν κατά περιόδους με εικονικά τιμολόγια από την ίδια πηγή, στοιχείο που αν μη τι άλλο πρέπει να διερευνηθεί.

Η Ιονική Τεχνολογική

Πιο συγκεκριμένα σε φορολογικό έλεγχο που πραγματοποίησαν το 2020 υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής (ΥΕΔΔΕ) στην ΚΥΡΑ Α.Ε. διαπίστωσαν πως η εταιρεία είχε εκδώσει, αλλά και είχε λάβει τεράστιας αξίας εικονικά τιμολόγια (φωτ.1). Οπως είχαμε αποκαλύψει στα μέσα Δεκεμβρίου, μεταξύ των ληπτών των τιμολογίων αυτών ήταν η εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc η οποία είχε λάβει εικονικά τιμολόγια ύψους περίπου 74.000 ευρώ. Ως λήπτης αυτών των τιμολογίων η Marc τέθηκε το 2020 υπό έλεγχο από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων της ΑΑΔΕ. Η ΥΕΔΔΕ εξέδωσε τρεις εντολές ελέγχου σε βάρος της Marc στις 5 Μαΐου 2020, στις 7 Ιουλίου 2020 και στις 8 Σεπτεμβρίου 2020. Κανείς από τους τρεις ελέγχους δεν έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα, κάτι για το οποίο θα δώσει εξηγήσεις στη Βουλή ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Αλλά το πόρισμα των ελεγκτών της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής για τα εικονικά τής ΚΥΡΑ αποκάλυπτε περιπτώσεις ακόμη μεγαλύτερης φοροδιαφυγής.

Μεταξύ αυτών αποκάλυπτε πως το φορολογικό έτος 2015 η «Ιονική Τεχνολογική Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης», συμφερόντων του Γιάννη Λαβράνου, έλαβε από την ΚΥΡΑ Α.Ε. 13 εικονικά τιμολόγια συνολικού ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, στα οποία αναλογούσε ΦΠΑ 257.089 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 η Ιονική Τεχνολογική είχε διαχειριστή τον ίδιο τον Λαβράνο. Με ένα «πειραγμένο» όμως καταστατικό που καταχωρίστηκε μεταχρονολογημένα τον Νοέμβριο του 2020 στο ΓΕΜΗ -έπειτα από έξι χρόνια- και που πέρασε ως εγγραφή στο βιβλίο μιας συμβολαιογράφου που έχει καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα -και το οποίο δεν βρίσκεται σήμερα στο αρχείο του συμβολαιογραφικού συλλόγου-, η Ιονική Τεχνολογική εμφάνισε αίφνης από τις 10/03/2014 έως τις 31/12/2014 ως διαχειριστή έναν «κατασκευασμένο αχυράνθρωπο» με πλαστά στοιχεία που φέρεται να μην εμφανίζεται καν στο Taxis (το όνομά του ήταν Λεωνίδας Αβραμίδης).

Γιατί ο ανύπαρκτος Αβραμίδης «φυτεύτηκε» ως διαχειριστής; Αφενός διότι εκείνο το διάστημα του 2014 η Ιονική παρέλαβε τα εικονικά τιμολόγια της ΚΥΡΑ Α.Ε., αφετέρου διότι στο τέλος του 2014 δημοσιεύτηκε η αμαρτωλή απόφαση για τη σύμβαση δωρεάς στο Ελληνικό Δημόσιο του συστήματος TETRA από την ουσιαστικά ανύπαρκτή Lamas Pinto Consultants Corporation που όριζε ως συντηρητή του συστήματος την Ιονική Τεχνολογική. Για όλες αυτές τις πράξεις έπρεπε να κρυφτεί μεταχρονολογημένα ο ρόλος τού τότε διαχειριστή Γιάννη Λαβράνου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η πλαστογράφηση-παραχάραξη της ταυτότητας Αβραμίδη δεν είναι η πρώτη με την οποία τυχαίνει να σχετίζεται ο Λαβράνος. Η «Εφ.Συν.» και οι Reporters United ήταν εκείνοι που αποκάλυψαν και την πλαστική ιταλική ταυτότητα που έχει κατατεθεί στην ΑΑΔΕ και απεικονίζει τον Λαβράνο και η οποία έδωσε το έναυσμα για να γίνουν διασταυρώσεις από τη φορολογική διοίκηση για πλαστογραφημένα έγραφα ξένων αρχών με τα οποία έχουν αποκτηθεί ελληνικά ΑΦΜ («Σκάνδαλο υποκλοπών: πώς στήθηκε ο ιστός κυβέρνησης - Λαβράνου», «Εφ.Συν.» - 12 Νοε 2022). Η έρευνα αυτή είναι σε εξέλιξη τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Kαμία απάντηση

Για όλα τα ανωτέρω η «Εφ.Συν.» ζήτησε μέσω email την άποψη του κ. Λαβράνου. Τον ρωτήσαμε αν η Ιονική Τεχνολογική είχε δοσοληψίες με την ΚΥΡΑ Α.Ε., σε τι αφορούσαν και πώς πληρώθηκαν οι υπηρεσίες της. Ζητήσαμε επίσης να μας φέρει σε επαφή με τον κ. Λεωνίδα Αβραμίδη. Δεν λάβαμε απάντηση. Επιχειρήσαμε επίσης να έρθουμε σε επαφή με τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Μπαρδάκη προκειμένου να ενημερωθούμε αναφορικά με το στάδιο της έρευνας.

Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μαζί του.

Ο ρόλος Μπαρδάκη

Ο γνωστός δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, θύμα των υποκλοπών, είχε σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ασχοληθεί ερευνητικά με τις εταιρείες Electrum Technologies, Ιονική Τεχνολογική και Fullspan Communications Ltd., όλες συμφερόντων του Γιάννη Λαβράνου, καθώς κάποιες εξ αυτών είχαν εκδώσει εικονικά τιμολόγια μεγάλου ύψους που είχαν παραληφθεί, μεταξύ άλλων, και από την Τράπεζα Πειραιώς το διάστημα προ του 2017.

Για τις περιπτώσεις αυτές είχε ενημερώσει τον οικονομικό εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη αλλά και άλλους επίκουρους οικονομικούς εισαγγελείς ήδη από το 2020. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι καταγγελίες και τα στοιχεία που προσκομίστηκαν από τον Κουκάκη βρίσκονται ακόμη και σήμερα στον ίδιο χειριστή, έναν προανακριτικό υπάλληλο της Οικονομικής Αστυνομίας ο οποίος -σχεδόν τρία χρόνια μετά- δεν έχει προχωρήσει τη σχετική έρευνα. Βεβαίως η κύρια ευθύνη βαρύνει τον προϊστάμενο της Οικονομικής Εισαγγελίας, που φέρεται να μην έχει ασχοληθεί ακόμη και σήμερα με τον βίο και την πολιτεία του Γιάννη Λαβράνου.

Το σκάνδαλο με την ΑΑΔΕ

Και ενώ θα περίμενε κανείς πως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου τής ΚΥΡΑ Α.Ε. η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής θα διενεργούσε και στην «Ιονική Τεχνολογική» ελέγχους εντός του 2020 -όπως στα «χαρτιά» έκανε στην Marc-, όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2021, διευθέτησε με ποινή-χάδι φορολογική παράβαση στην οποία είχε υποπέσει η Ιονική Τεχνολογική το 2015. Συγκεκριμένα η Α’ ΔΟΥ Αθηνών επέβαλε στις 27/10/2021 πρόστιμο 100 ευρώ (φωτ.2) στην Ιονική Τεχνολογική διότι υπέβαλε εκπρόθεσμα τον Οκτώβριο του 2016 καταστάσεις φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών πελατών και προμηθευτών.

Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, η επόπτης και η ελεγκτής που έκαναν τον έλεγχο της παραγραφόμενης χρήσης αρκέστηκαν στη διαπίστωση της εν λόγω παράβασης χωρίς να επεκτείνουν την έρευνά τους ως είθισται. Και αυτό είναι τουλάχιστον παράδοξο ίσως και σκανδαλώδες, διότι ήδη στο σύστημα της ΑΑΔΕ «κρεμόταν» από τον Ιούνιο του 2020 ο έλεγχος της ΚΥΡΑ Α.Ε. που αποκάλυπτε μεταξύ άλλων και τα εικονικά τιμολόγια που είχε λάβει η Ιονική Τεχνολογική.

Αλλά τα στελέχη της Α’ ΔΟΥ Αθηνών δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια για να διαφυλάξουν τα συμφέροντα του Δημοσίου για τον ΦΠΑ ύψους 257.089 ευρώ που ενθυλάκωσε η Ιονική Τεχνολογική. Αντίστοιχα, ευθύνη βαρύνει και την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής, η οποία ήδη γνώριζε για τις φορολογικές περιπέτειες των ΚΥΡΑ και Ιονική Τεχνολογική και την είχε βεβαιώσει στην περίπτωση της πρώτης.

Οι διερευνώμενες ποινικές ευθύνες του Γιάννη Λαβράνου για την κακουργηματική φοροδιαφυγή δεν έχουν ακόμη παραγραφεί, κάτι που πρέπει να τονιστεί, αφού αν συνεχιστεί η ολιγωρία των φορολογικών αρχών έως το 2024, έτος της παραγραφής, η υπόθεση θα «θαφτεί». Να σημειωθεί πως στις χρήσεις 2013-2014 η Ιονική Τεχνολογική έχει γίνει και λήπτης εικονικών τιμολογίων από την Electrum Technologies, την άλλη εταιρεία συμφερόντων του Λαβράνου, με την αξία των σχετικών τιμολογίων να ξεπερνά τα 6,5 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο πως η λογίστρια που φέρεται να υπογράφει τις οικονομικές καταστάσεις εκείνων των χρήσεων των Electrum Technologies και Ιονική Τεχνολογική, ερωτηθείσα από την «Εφ.Συν.» και τους Reporters United αρνήθηκε πως τις έχει υπογράψει.

Ολα αυτά θα έμεναν αδιερεύνητα από τις φορολογικές αρχές. Αλλά το σκάνδαλο των υποκλοπών έβαλε τον επιχειρηματία, κουμπάρο των Γρηγόρη Δημητριάδη και Φέλιξ Μπίτζιου, στο στόχαστρο της δημοσιογραφικής έρευνας και ακολούθως και των Αρχών.

Ευθύνες για τα κακώς κείμενα στην Ιονική Τεχνολογική πρέπει να αναζητηθούν και στον εν ενεργεία διαχειριστή της Νίκο Λιόλιο, ο οποίος συγκαταλέγεται σε εκείνους που ελέγχθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές στις πρόσφατες εφόδους για την υπόθεση του Predator. Ο Νίκος Λιόλιος είναι διαχειριστής και στην εταιρεία Fullspan Communications Ltd., η οποία έχει λάβει εικονικά τιμολόγια επίσης από τη χωματουργική εταιρεία-φάντασμα Ιονία Τεχνική, αλλά και από την εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο των υποκλοπών εταιρεία Krikel.

Η υπόθεση της Ιονικής Τεχνολογικής δείχνει πόσο ισχυρές είναι οι πλάτες των μηχανισμών που προστατεύουν τον Γιάννη Λαβράνο. Εφόσον ο διοικητής της ΑΑΔΕ, ο οικονομικός εισαγγελέας και η κυβέρνηση στο σύνολό της δεν θέλουν να θεωρηθούν μέρος του προβλήματος, θα πρέπει να ρίξουν άπλετο φως στις υποθέσεις πέριξ του Λαβράνου και να τιμωρήσουν τους ενόχους και όσους τους προστατεύουν και τους εξυπηρετούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις