Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Ρομπότ-δικηγόρος αναλαμβάνει υπόθεση σε δίκη, ο κατηγορούμενος θα λάβει συμβουλές από AI

 Επεκτείνεται η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και στον δικαστικό κλάδο.

Τον ερχόμενο ένα ρομποτικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης πρόκειται να αναλάβει την υπεράσπιση ενός κατηγορουμένου σε μια δίκη που θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ.

Το σύστημα ανέπτυξε η εταιρεία DoNotPay και ίδρυσε ο Τζόσουα Μπράουντερ, ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, το 2015. Αρχικά, το σύστημα αναπτύχθηκε για την άσκηση έφεσης κατά των κλήσεων στάθμευσης.


Ο Μπράουντερ ανέπτυξε αρχικά το σύστημα για να ασκήσει έφεση κατά των κλήσεων στάθμευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έκτοτε το έχει επεκτείνει και στις ΗΠΑ.

Remaining Time 0:00
 
Advertisement

Το δικαστήριο, οι κατηγορίες και το όνομα του κατηγορουμένου δεν έχουν αποκαλυφθεί, σύμφωνα με το New Scientist.

Η τεχνολογία αυτή σχεδιάστηκε με τη μορφή συνομιλίας, με το ρομπότ να κάνει ερωτήσεις για να μάθει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και στη συνέχεια να αναλύει τις απαντήσεις και να αποφασίζει αν το άτομο πληροί τις προϋποθέσεις για έφεση.

Στη δικαστική υπόθεση του Φεβρουαρίου θα χρησιμοποιηθεί μια παρόμοια μορφή του συστήματος. Ο κατηγορούμενος θα έχει το smartphone του τηλέφωνο σε ανοιχτή ακρόαση, ώστε ο ψηφιακός συνήγορος να ακούει την όλη διαδικασία και να συμβουλεύει τον πελάτη του σχετικά με το τι πρέπει να πει στη συνέχεια.


Η τεχνητή νοημοσύνη, ωστόσο, εκπαιδεύτηκε σε πραγματικές δηλώσεις για να «ελαχιστοποιήσει τη νομική ευθύνη», δήλωσε ο Μπράουντερ στο New Scientist.

Η τεχνολογία της DoNotPay μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να νικήσει τη γραφειοκρατία, να βρει κρυμμένα χρήματα και να μηνύσει οποιονδήποτε. Το ρομποτικό σύστημα έχει ήδη μάθει τους νόμους σχετικά με τις ακυρωμένες και καθυστερημένες πτήσεις και την ασφάλεια προστασίας πληρωμών, αναφέρει η Daily Mail.

Η DoNotPay παρέχει επίσης συμβουλές για τα δικαιώματα των καταναλωτών και των εργαζομένων στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης στην εργασία ή των παραπλανητικών διαφημίσεων.

Η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη στη δικαστική αίθουσα. Τον περασμένο Ιούλιο, αποκαλύφθηκε ότι η Κίνα χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να «βελτιώσει» το δικαστικό της σύστημα, συνιστώντας νόμους, συντάσσοντας έγγραφα και προειδοποιώντας για «αντιληπτά ανθρώπινα λάθη» στις αποφάσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Πεκίνου, οι δικαστές πρέπει πλέον να συμβουλεύονται την Τεχνητή Νοημοσύνη για κάθε υπόθεση βάσει νόμου. Η Κίνα αναπτύσσει ένα σύστημα «έξυπνου» δικαστηρίου τουλάχιστον από το 2016, όταν ο επικεφαλής δικαστής Κουίνγκ Ζου κάλεσε την τεχνολογία να βελτιώσει τη «δικαιοσύνη, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία» του δικαστικού συστήματος.


Αυτό σήμαινε την εισαγωγή ρομπότ υποδοχής που προσφέρουν διαδικτυακή νομική βοήθεια, αυτόματες συσκευές καταγραφής φωνής στις αίθουσες δικαστηρίων που εξαλείφουν την ανάγκη απομαγνητοφώνησης, καθώς και εικονικές αίθουσες δικαστηρίων όπου οι υποθέσεις μπορούν να εκδικάζονται διαδικτυακά.

Η Κίνα εισήγαγε ακόμη και ένα άκρως εξειδικευμένο δικαστήριο που ασχολείται αποκλειστικά με υποθέσεις που σχετίζονται με τον εικονικό κόσμο – όπως διαδικτυακά δάνεια, διαφωνίες για ονόματα τομέων και θέματα πνευματικών δικαιωμάτων.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις