Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Μένουμε Ευρώπη; Πώς ο Bενιζέλος άναψε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

 Η συμμετοχή του στην εκδήλωση «Μένουμε Ευρώπη; Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου» την προσεχή Πέμπτη 29/1 με διακεκριμένους συνταγματολόγους έχει ήδη προκαλέσει έντονη συζήτηση και σήκωσε πολύ σκόνη – Αιχμή Διαμαντοπούλου  σε Βενιζέλο

Ραβανός Αρης

Φωτιές άναψε στο πολιτικό σκηνικό η συμμετοχή του κορυφαίου Συνταγματολόγου και εκ των επιφανών πολιτικών παραγόντων της χώρας,

του Ευάγγελου Βενιζέλου, στην εκδήλωση που διοργανώνει την προσεχή Πέμπτη στο Ινστιτούτο Γκαίτε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου και η Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Τις φωτιές, εκτός από την συμμετοχή του Ευ. Βενιζέλου που τοποθετείται με σαφήνεια υπέρ του Συντάγματος, των θεσμών και του Κράτους Δικαίου όπως πάντα και όχι κατά περίσταση, άναψε και ο τίτλος της εκδήλωσης: «ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ»; ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ».

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου, Δημήτρης Χριστόπουλος που έχει κεντρικό ρόλο στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις και θα κάνει την εισαγωγική προσφώνηση, σημειώνει ότι το μέτωπο εναντίον της φαλκίδευσης του κράτους δικαίου και της υπονόμευσης των θεσμών πλαταίνει και γι’ αυτό ενοχλεί περισσότερο.

Στην εκδήλωση που ήδη έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση και σήκωσε πολύ σκόνη, συμμετέχουν οι καθηγητές συνταγματικού δικαίου: Νίκος Αλιβιζάτος (ΕΚΠΑ), Ευάγγελος Βενιζέλος (ΑΠΘ & πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης), Ιφιγένεια Καμτσίδου (ΑΠΘ), Ξενοφών Κοντιάδης (Πάντειο), ενώ θα συντονίσει ο καθηγητής και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης

Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε, στην Αθήνα, οδός Ομήρου 14-16 στις 19:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης των διοργανωτών επί της ουσίας δημιουργεί ρήγμα και στο περίφημο και πολυσυζητημένο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που δεν είναι αρραγές όπως κυρίως την περίοδο 2015-2019. Και αυτό διότι το σκάνδαλο των υποκλοπών έφερε αρκετά μετριοπαθή σημαίνοντα πρόσωπα του δημοσίου βίου απέναντι στην κυβέρνηση, όπως π.χ. οι κκ. Αλιβιζάτος και Βενιζέλος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συντάσσονται με τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Στη σκιά των ποικίλων ερμηνειών και σχολίων, ο Ευ. Βενιζέλος, προέβη σε σχετική ανάρτηση υπό τον τίτλο «Μένουμε Ευρώπη», χωρίς ερωτηματικό για να εξηγήσει τους λόγους της συμμετοχής του.

«Την Πέμπτη 26/1 στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε διοργανώνεται από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πάντειου Πανεπιστημίου και άλλους φορείς, δημόσια συζήτηση με τη συμμετοχή καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων. Οι οργανωτές έθεσαν ως τίτλο της εκδήλωσης το ερώτημα «Μένουμε Ευρώπη»; Και ως υπότιτλο: Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου. Δεν ρωτήθηκα για τον τίτλο, αλλά δεν με ενοχλεί. Το αντίθετο» σημείωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο πολύπειρος πολιτικός και καθηγητής, εξήγησε ότι προφανώς ο τίτλος παραπέμπει στο κίνημα αντίδρασης στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015 το πανηγυρικό αποτέλεσμα του οποίου ανατράπηκε εξίσου πανηγυρικά σε λίγες ημέρες. «Προφανώς το υπονοούμενο ερώτημα είναι αν το αξιακό και θεσμικό ζητούμενο της αντίδρασής μας του Ιουλίου του 2015, διατηρείται σε ισχύ και σήμερα» διευκρίνισε και συνέχισε: «Η απάντησή μου είναι ότι προφανώς διατηρείται σε ισχύ. Η αντίδρασή μας, πάντως η δική μου, δεν ήταν ούτε συγκυριακή, ούτε φευγαλέα, ούτε μικροκομματική».

Παράλληλα, ο Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι εκλαμβάνει συνεπώς τη χρήση του ερωτήματος «Μένουμε Ευρώπη;» στον τίτλο της εκδήλωσης αυτής ως ένδειξη ευρύτατης εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος, αποδοχής της σημασίας που έχει να «Μένουμε Ευρώπη», να είμαστε ως κράτος, ως κοινωνία και ως έννομη τάξη αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού και κεκτημένου.

«Αυτό προσωπικά δεν το χαρίζω σε κανένα και σε καμία είτε ασκεί εξουσία θεσμική είτε νομίζει ότι ασκεί εξουσία ιδεολογική» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Η αρνητική  εμπειρία του παρελθόντος δεν λειτουργεί ως λόγος έκπτωσης των απαιτήσεων μας από την εμπειρία του παρόντος και κυρίως ως λόγος να γινόμαστε επικίνδυνα ολιγαρκείς «για να μην έρθουν οι άλλοι», με αποτέλεσμα οι «άλλοι» να θεωρούν ότι εξαλείφεται η σημασία του Συντάγματος και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου».

Μεταξύ των αντιδρώντων είναι και η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Βάσω Κιντή που έκανε το εξής δηκτικό σχόλιο στην ιστοσελίδα της στο facebook: «Στην εκδήλωση νομικών με τίτλο ¨Μένουμε Ευρώπη»; υπάρχουν ομιλητές που συμπαρατάχθηκαν με αυτούς που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μάς βγάλουν από την Ευρώπη χωρίς να πουν κουβέντα και ανέχθηκαν χωρίς πάλι κάποια ένσταση πολλά αντισυνταγματικά και αντι-Ευρωπαίκά (βλ. ενδεικτικά δημοψήφισμα, τηλεοπτικές άδειες, Νovartis). Συμπαρατάχθηκαν επίσης με αυτούς που έβριζαν και λοιδορούσαν όσους ήταν το κίνημα «Μένουμε Ευρώπη». Βάζοντας εισαγωγικά στον τίτλο της εκδήλωσής τους, αναφέρονται σαφώς σε αυτήν την υπόθεση και είναι σαν να την ειρωνεύονται. Εσείς που θέλατε Ευρώπη, δείτε τι πάθατε. Ελπίζω Ο Ν. Αλιβιζάτος και ο Ευ. Βενιζέλος που ήταν μέρος του «Μένουμε Ευρώπη» να κρατήσουν αποστάσεις τουλάχιστον από τον ατυχή τίτλο».

Ένας άλλος καθηγητής της Νομικής, ο Αντώνης Μεταξάς έγραψε σχετικά, απαντώντας στο σχόλιο της κας Κιντή: «Και ο Κοντιάδης ήταν προφανώς κατά της πολιτικής εκτροπής του 2015 με τα δημοψηφίσματα και τα λοιπά φαιδρά και εξόχως εθνικά επικίνδυνα. Προτιμητέος θα ήταν άλλος τίτλος, κυρίως για λόγους καίριου ιστορικού συμβολισμού. Αλλά αυτά τα κρίνουν και αποφασίζουν οι διοργανωτές. Σε κάθε περίπτωση, τελούμε σταθερά υπέρ του «Μένουμε Ευρώπη». Και τότε που μας κατηγορούσαν και δεχόμασταν ανοίκειες επιθέσεις, και τώρα και στο μέλλον. Έχουμε μνήμη και γνωριζόμαστε μεταξύ μας όλοι. Και δεχόμεθα ως κατ αρχήν ειλκρινή και τη μεταμέλεια κάποιων από τους συγκεκριμένους ομιλητές, οι οποίοι όντως ήταν τότε απέναντί μας. Εγώ αν συμμετείχα, αυτό θα έλεγα. Το ποιους θα εννοούσα, θα το καταλάβαιναν οι ίδιοι καλά».

Μια από τις πολλές επικριτικές τοποθετήσεις έκανε ο κεντροαριστερός δημοσιογράφος Θανάσης Γεωργακόπουλος που έγραψε: «Διάβασα την ανάρτηση του Ευ. Βενιζέλου για την εκδήλωση, στην οποία ανέφερε πως δε ρωτήθηκε για τον τίτλο αλλά πως δεν τον ενοχλεί αφού «το αξιακό και θεσμικό ζητούμενο της αντίδρασής μας του Ιουλίου του 2015, διατηρείται σε ισχύ και σήμερα».

Να με συγχωρεί αλλά προσπαθεί, με τη γνωστή του ικανότητα, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Και να γιατί:

1. Ο τίτλος «Μένουμε Ευρώπη» σηματοδότησε ένα συγκεκριμένο κίνημα. Ένα κίνημα αντίστασης στο ολέθριο πρώτο εξάμηνο του 2015 της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το δημοψήφισμα που παρολίγον να μας οδηγήσει εκτός ευρωζώνης και Ε.Ε. Αυτό κατέγραψε η πολιτική ιστορία του τόπου και ως εκ τούτου μόνο εκ του πονηρού μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλοτρόπως.

2. Η προσθήκη του ερωτηματικού στο «Μένουμε Ευρώπη» υποννοεί με σαφήνεια πως αυτή την περίοδο κινδυνεύει η ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας.

3. Το ερωτηματικό, ταιριάζει γάντι με την επιχειρηματολογία που παρέθεσε χθες η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο της στο ΒΗΜΑ, στο οποίο υποστήριζε πως «… τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί από τον ευρωπαϊσμό της, που είχε κατακτηθεί ως αδιαμφισβήτητο κομμάτι της πολιτικής κουλτούρας μας …» και ως εκ τούτου «… οφείλουμε με την ψήφο μας να βάλουμε φρένο σε αυτόν τον εκτροχιασμό (..) να επανέλθουμε στον ουσιαστικό ευρωπαϊκό δρόμο …»!!

4. Ορισμένοι από τους φορείς που οργανώνουν την εκδήλωση, όπως η «Πρωτοβουλία Ώρα Μηδέν» είναι τοις πάσι γνωστό πως αποτελεί πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου στέλεχος είναι και ο Δ. Χριστόπουλος που θα κάνει την εισαγωγική προσφώνηση.

5. Στην προσπάθεια διεμβολισμού του «Μένουμε Ευρώπη» και διεύρυνσης του ακροατηρίου του ο ΣΥΡΙΖΑ δια της Αυγής αποπειράθηκε πρόσφατα δια τυμβωρυχίας να χρησιμοποιήσει ακομα και τον μακαρίτη Σταύρο Τσακυράκη. Όμως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Νίκος Αλιβιζάτος ευτυχώς ζουν. Ως εκ τούτου προσφέρθηκαν οικειοθελώς να χρησιμοποιηθούν.

Κρίμα.

Αιχμή Διαμαντοπούλου  σε Βενιζέλο

Βαγγέλη εκπλήσσομαι και διαφωνώ για την επιλογή  «υποστήριξης» ενός τίτλου που επαναφέρει ένα ζήτημα που δεν τίθεται από κανέναν πλέον. Ξέρεις καλά ότι μένει το σύνθημα όσο κι αν προσπαθήσεις να το αναλύσεις μετά. Η απάντηση είναι: Μένουμε Ευρώπη! με παύλα και τέλεια.

Η ανταπάντηση Βενιζέλου 

Άννα Διαμαντοπούλου Άννα μου, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Εγώ επιγράφω το σχόλιο μου Μένουμε Ευρώπη. Χωρίς προφανώς ερωτηματικό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να ασκείται και για την Ελλάδα, όπως για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, συνεχής και αυστηρός έλεγχος συμμόρφωσης στις αξίες της ΕΕ και πρωτίστως στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Ο έλεγχος αυτός ασκείται από τις κοινωνίες των πολιτών, απο τις εθνικές ανεξάρτητες αρχές, από τα εθνικά δικαστήρια, από την εθνική νομική κοινότητα. Ο έλεγχος αυτός ασκείται ακόμη πιο αυστηρά από το ΕΔΔΑ και το ΔΕΕ. Μένουμε Ευρώπη αλλά δεν ανεχόμαστε προσβολές των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου για να μη επωφεληθούν πολιτικά οι αντίπαλοι του «Μένουμε Ευρώπη» την περίοδο 2015-2019.

Προσωπικά δικαιούμαι νομίζω να «ελέγχω τα διαπιστευτήρια» άλλων για τη στάση τους την περίοδο 2015-2019. Σίγουρα δεν έχω καμία πολιτική υποχρέωση να δίνω διαπιστευτήρια συνέπειας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος έχει πιο πλούσιο «πολεμικό μητρώο» ας σηκώσει το χέρι του.

Ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου δεν συζητώ όμως μόνο με όσους συμφωνούν πολιτικά μαζί μου ούτε μετέχω μόνο σε εκδηλώσεις οι οργανωτές των οποίων συμφωνούν πολιτικά μαζί μου. Έχω άλλη αντίληψη για τους όρους διεξαγωγής του επιστημονικού διαλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις