Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

«Κυρώσεις» ΕΕ σε Α.Μπουρλά για την άρνησή του να καταθέσει για τα Εμβόλια: Θα του απαγορεύσει την πρόσβαση στο… ευρωκοινοβούλιο!

 


Μόνο ως αστείο ακούγεται το γεγονός ότι η ειδική Επιτροπή για τον COVID-19 της ΕΕ θα αποφασίσει εάν θα επιβάλει «κυρώσεις» στον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά με απαγόρευση πρόσβασης στο… ευρωκοινοβούλιο μετά την διπλή μάλιστα άρνησή του για να καταθέσει τόσο για το περιεχόμενο των κρυφών μηνυμάτων που αντάλλασσε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο και για τις συμβάσεις για τα εμβόλια της Pfizer.

την ίδια ώρα η ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον  COVID-19 αποφάσισε να καλέσει σε ακρόαση την  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με τις συμβάσεις των εμβολίων της Pfizer  που ενέκρινε.

Όπως όμως σημειώνεται, όπως και ο Μπουρλά έτσι και η φον ντε Λάιεν μπορεί κάλλιστα να αρνηθεί καθώς η πρόσκληση σε «ακρόαση» δεν έχει δημευτικό χαρακτήρα…

Η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το ρόλο της στη διαπραγμάτευση της τρίτης και μεγαλύτερης σύμβασης με την Pfizer, αλλά και για τα γραπτά μηνύματα (SMS) που αντάλλαξε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, τον Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος έχει αρνηθεί να καταθέσει στην σχετική επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2021, οι New York Times αποκάλυψαν ότι η Φον ντερ Λάιεν και ο Μπουρλά αντάλλασσαν μηνύματα και κλήσεις σχετικά με τις προμήθειες εμβολίων για τα κράτη-μέλη.

Δημοσιογράφος ζήτησε στη συνέχεια από την Κομισιόν πρόσβαση σε γραπτά μηνύματα και άλλα έγγραφα, αλλά η Επιτροπή δεν παρείχε κανένα από τα μηνύματα.

Σύμφωνα με την έρευνα της διαμεσολαβήτριας της Ε.E., Eμιλι Ο’ Ράιλι, η Κομισιόν δεν έψαξε τα γραπτά μηνύματα της προέδρου, κάτι που «δεν ανταποκρίνεται στις εύλογες προσδοκίες για διαφάνεια στην Επιτροπή. Οταν πρόκειται για το δικαίωμα δημόσιας πρόσβασης στα έγγραφα της Ε.Ε., σημασία έχει το περιεχόμενο και όχι η συσκευή ή η μορφή. Εάν τα μηνύματα αφορούν πολιτικές και αποφάσεις της Ε.Ε., θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έγγραφά της».

Πριν από μερικούς μήνες μάλιστα, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Εμιλι Ο΄Ράιλι ζήτησε από το γραφείο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «περισσότερο εις βάθος έρευνα» για να ανευρεθούν τα μηνύματα αυτά και να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό τους, σύμφωνα με τους κανόνες διαφάνειας που εφαρμόζονται στα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωβουλής, η πρόσκληση θα σταλεί στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία στη συνέχεια θα αποφασίσει εάν θα ζητήσει από τη Φον Ντερ Λάιεν να παραστεί στην ακρόαση.

Η Μετσόλα είναι μέλος της κεντροδεξιάς ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της ίδιας που τοποθέτησε την Πρόεδρο της Επιτροπής στο ρόλο της.

Η πρόσκληση, όπως αναφέρει ο Politico, αν φτάσει, δεν έχει νομική ισχύ.

Όπως ο Μπούρλα, η φον ντερ Λάιεν μπορεί να αρνηθεί να εμφανιστεί.

Αλλά με τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια να γίνονται όλο και πιο δυνατές καθώς το σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάργκεϊτ κατακλύζει τις Βρυξέλλες, μπορεί να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να πει όχι.

Σύμφωνα το Politico, το θέμα είναι διαβρωτικό  για την φήμη της  προέδρου της Κομισιόν, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς την ανάμειξή της σε ένα αντίστοιχο θέμα όταν ήταν υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.

Μετά από έρευνα σχετικά με την ανάθεση επικερδών αμυντικών συμβάσεων από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός, προέκυψε ότι δεδομένα είχαν διαγραφεί από τα τηλέφωνα της Φον ντερ Λάιεν, αποκλείοντας τη χρήση τους στην έρευνα.

Παρόλο που οι ερευνητές την αθώωσαν για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η ίδια δήλωσε σε γερμανική κοινοβουλευτική έρευνα ότι «έχει μάθει το μάθημά της», με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Αίτημα για κυρώσεις στον Μπουρλά μετά τη διπλή άρνηση να καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο

Την ίδια ώρα, μετά τη διπλή άρνηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Pfizer κ. Μπουρλά να καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ειδική επιτροπή ζητά την επιβολή κυρώσεων κατά της φαρμακευτικής εταιρείας αναστέλλοντας την πρόσβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ίδια επιτροπή ζητά να ανασταλεί η πρόσβαση και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Pfizer, του Άλμπερτ Μπουρλά, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέτρο βέβαια αστείο.

Το αίτημα αυτό θα εξεταστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βάσει του άρθρου 123 του Κανονισμού του ΕΚ), η οποία θα καθορίσει τις λεπτομέρειες ενός ενδεχόμενου περιορισμού πρόσβασης της Pfizer στο ΕΚ (π.χ. όσον αφορά το χρονικό εύρος και τα πρόσωπα).

Η Γενική Γραμματεία μπορεί, με την εξουσιοδότηση των Κοσμητόρων, να απαγορεύσει το δικαίωμα πρόσβασης στο ευρωκοινοβούλιο από εγγεγραμμένο πρόσωπο που, μεταξύ άλλων, «αρνήθηκε να συμμορφωθεί με επίσημη πρόσκληση για να παραστεί σε ακρόαση ή συνεδρίαση επιτροπής ή που δεν συνεργάζεται με εξεταστική επιτροπή χωρίς να παρέχει επαρκή αιτιολόγηση».

Όσον αφορά στο αίτημα της επιτροπής Covid να καλέσει σε ακρόαση την Πρόεδρο της Επιτροπής, σύμφωνα με τον κανονισμό του ευρωκοινοβουλίου  η πρόσκληση θα σταλεί στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία θα αποφασίσει στη συνέχεια εάν θα ζητήσει από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παραστεί στην ακρόαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις