Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Burberry: Σάλος με καμπάνια που μοντέλο έχει αφαιρέσει το στήθος του - Προσπάθεια της εταιρείας να τιμήσει τα «ζευγάρια ουδέτερου φύλου»


Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει και η Burberry θέλησε να τη γιορτάσει με την καμπάνια «B:MINE». Σε αυτή συμμετέχουν πραγματικά ζευγάρια, που φωτογραφίζονται με τσάντες, παπούτσια και διάφορα άλλα αξεσουάρ του γνωστού οίκου μόδας.

Πρόκειται για ζευγάρια ουδέτερου φύλου, σε μια προσπάθεια της Burberry να ενδυναμώσει το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Ωστόσο, η διαφήμιση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, με πολλούς να ισχυρίζονται ότι «παρουσιάζει σαν κάτι ωραίο και φυσιολογικό κορίτσια που έχουν αφαιρέσει το υγιές στήθος τους».

Πράγματι, εμφανίζεται μία γυμνόστηθη γυναίκα με σημάδια από διπλή μαστεκτομή, μια διαδικασία που χρησιμοποιείται στον καρκίνο του μαστού ή από τις γυναίκες που θέλουν να αλλάξουν το φύλο τους.

Οι επικριτές της καμπάνιας λοιπόν, γράφουν στα social media ότι είναι τρανσέξουαλ. Κάτω από την ανάρτηση του οίκου μόδας στo Instagram τα αρνητικά σχόλια έχουν πάρει «φωτιά», με τις χρήστες να τη χαρακτηρίζουν ως τη «χειρότερη διαφήμιση που έχουν δει ποτέ».

«Γιατί; Γιατί; Ήταν απαραίτητο;», «Ώρα για unfollow»,  «Αυτός είναι ο λόγος που η Burberry κοντεύει να χρεοκοπήσει;», «Είναι αυτό αληθινό; Οι μάρκες κάνουν τα πιο περίεργα πράγματα για να τραβήξουν την προσοχή. Κόφτε το. Αν θέλετε να πουλήσετε, δημιουργήστε καλά προϊόντα, όχι προπαγάνδα», «Τι σχέση έχει αυτό με τα ρούχα;», «Αηδία», «Αυτό είναι ηλίθιο».  «Αυτή η καμπάνια είναι άσχετη» και «Δεν πρόκειται να αγοράσω ποτέ ξανά Burberry, ούτε κανείς άλλος», είναι μόνο κάποια από τα σχόλια, που συνεχίζουν να πέφτουν «βροχή».

Στην καμπάνια πραγματικά ζευγάρια ντυμένα με ρούχα Burberry απαθανατίζονται να ποζάρουν στον φακό αγκαλιασμένα και να ανταλλάσσουν παθιασμένα φιλιά.


Νωρίτερα φέτος, ο οίκος Balenciaga αντιμετώπισε επίσης επικρίσεις όταν η εταιρεία δημοσίευσε μερικές φωτογραφίες στις οποίες δυο μικρά κορίτσια ποζάρουν για να διαφημίσουν τα προϊόντα του κρατώντας λούτρινα αρκουδάκια τα οποία είναι ντυμένα με σαδομαζοχιστικά αξεσουάρ, δηλαδή δερμάτινους ιμάντες και λουκέτα.

Η καμπάνια αφαιρέθηκε αργότερα από την ιστοσελίδα της Balenciaga, καθώς και από τις σελίδες της εταιρείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ίδιο πάντως φαίνεται πως συμβαίνει και στην Burberry καθώς η επίμαχη φωτογραφία δεν υπάρχει στα social media της εταιρείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις