Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

EKTAKTO: Σφοδρή ουκρανική επίθεση στο Nτονιέτσκ – Μέχρι και η ρωσική Αεροπορία εμφανίστηκε για να «σπάσει» την αιχμή της Ποταμοί αίματος μέσα στην λάσπη των ρωσικών και ουκρανικών πεδιάδων


 Μεγάλη επίθεση εξαπέλυσαν στην περιοχή του Ντονιέτσκ οι ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις προσπαθώντας να εκμεταλλευθούν την αναταραχή που έχει προκληθεί από το μακελειό στην πόλη Μακίβκα, όπου σκοτώθηκαν με βολές HIMARS 89 Ρώσοι νεοσύλλεκτοι (ο αριθμός των αρχικά 62 αναθεωρήθηκε), όπως έχει ήδη ανακοινώσει η ρωσική στρατιωτική διοίκηση.

Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί δεν προτίθενται να δεχθούν την ανακωχή των 36 ωρών που πρότεινε ο Β.Πούτιν κατόπιν έκκλησης του Πατριάρχη Κύριλλου και έχουν εξαπολύσει μπαράζ πυροβολικού με γαλλικά αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χλστ. Caesar και αμερικανικά Μ109 που μάλιστα κάνουν χρήση κι ενός νέου εξαιρετικά θανατηφόρου αντιαρματικού πυρομαχικού και έχει αναπτυχθεί από την γαλλική Nexter και την σουηδική Bofors.

Oι Ρώσοι αναγκάστηκαν να εμπλέξουν την «δυσθώρητη» Αεροπορία τους (πρώτη φορά στην ιστορία των πολέμων ουσιαστικά απουσιάζει η Αεροπορία από το μέτωπο) και να πλήξουν τις θέσεις των ουκρανικών στρατευμάτων στον τομέα του Σβιάτοβο.

Οι μάχες στις περιοχές Kucherovka, Peschanoe και Stelmakhivka, είναι εξαιρετικά αιματηρές και οι Ρώσοι κατάφεραν σε πρώτη φάση να αναχαιτίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις, τηρώντας αμυντική στάση, καθώς έχουν ρίξει όλο το βάρος της επίθεσης στο Μπάκχμουτ και το Σόλενταρ.

Ρωσικές μονάδες με απαρχαιωμένο υλικό BMP-2 και οχήματα-πατέντες ΜΤ-LB με πυργίσκο από Zu-23-2 θεάθηκαν να ενισχύουν τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής και φαίνεται ότι οι Ρώσοι ρίχνουν ότι «έχουν και δεν έχουν» πλέον από την μία για να αναχαιτίσουν την ουκρανική επίθεση σε Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ και από την άλλη για να καταλάβουν το Μπάκχμουτ:

Το πολικό ψύχος που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες στην Ουκρανία θα παγώσει το  λασπώδες έδαφος, δίνοντας τη δυνατότητα για διεξαγωγή ευρείας κλίμακας επιθετικών επιχειρήσεων και φαίνεται ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για όλους: Ρώσους και Ουκρανούς.

Στην περιοχή της Λίμαν μεταφέρθηκαν μονάδες της επίλεκτης 95ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των Ουκρανών και του 110ου Τάγματος Μηχανοκίνητου πεζικού και της 79ης Ταξιαρχίας Πεζικού αλλά και πάλι η κίνησή τους προς το Ντόνετσκ αναχαιτίστηκε.

Περισσότεροι από 55 εξτρεμιστές του λεγόμενου «Τάγματος Sheikh Mansur», καθώς και έξι μονάδες τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων οχημάτων, καταστράφηκαν στην περιοχή του οικισμού Konstantinovka ως αποτέλεσμα μαζικών πυρών.

Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση είναι τέτοια που σύμφωνα με ειδικούς ξένους αμυντικούς αναλυτές, είναι γενικά δύσκολο να προσδιοριστεί πού είναι το μέτωπο, λόγω του γεγονότος ότι μάχες γίνονται παντού, ενώ οι απώλειες και στις δύο πλευρές είναι μεγάλες, με την Μόσχα να υποφέρει πιο πολύ λόγω της κοινής γνώμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις