Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Twitter: Χάκερ φέρεται να διέρρευσαν τα στοιχεία 200.000.000 χρηστών


 Χάκερ έκλεψαν τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περισσότερων από 200 εκατομμυρίων χρηστών του Twitter και τις δημοσίευσαν σε διαδικτυακό φόρουμ hacking, δήλωσε ένας ερευνητής ασφάλειας.

Η παραβίαση «δυστυχώς θα οδηγήσει σε πολλά περαιτέρω χακαρίσματα και έκθεση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών», έγραψε ο Alon Gal, συνιδρυτής της ισραηλινής εταιρείας  κυβερνοασφάλειας Hudson Rock, στο LinkedIn την Τετάρτη 4/1. Το χαρακτήρισε «μία από τις πιο σημαντικές διαρροές που έχω δει».

Το Twitter δεν έχει σχολιάσει την αναφορά, την οποία ο Gal δημοσίευσε για πρώτη φορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 24 Δεκεμβρίου, ούτε απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την συγκεκριμένη φερόμενη παραβίαση. Δεν ήταν σαφές ποιες ενέργειες, αν υπάρχουν, έχει λάβει το Twitter για τη διερεύνηση ή την αποκατάσταση του ζητήματος.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα ότι τα δεδομένα στο φόρουμ ήταν αυθεντικά και προέρχονταν από το Twitter. Εικόνες από το φόρουμ των χάκερ, όπου εμφανίστηκαν τα δεδομένα την Τετάρτη, κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.

Ο Troy Hunt, δημιουργός του ιστότοπου ειδοποίησης για διαδικτυακές παραβιάσεις «Have I Been Pwned», είδε τα δεδομένα που διέρρευσαν και είπε στο Twitter ότι φαινόταν «αυθεντικά».

Δεν υπήρξαν ενδείξεις για την ταυτότητα ή την τοποθεσία των χάκερ που θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από την παραβίαση. Η παραβίαση μπορεί να είχε γίνει από το 2021, πριν ο Έλον Μασκ αναλάβει την ιδιοκτησία της εταιρείας.

Οι αξιώσεις σχετικά με το μέγεθος και το εύρος της παραβίασης διέφεραν σε σχέση με τις αναφορές που είχαν κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο, οι οποίες ανέφεραν ότι είχαν κλαπεί 400 εκατομμύρια διευθύνσεις email και αριθμοί τηλεφώνου από το Twitter.

Μια σοβαρή παραβίαση στο Twitter μπορεί να ενδιαφέρει τις ρυθμιστικές αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων στην Ιρλανδία, όπου το Twitter έχει την ευρωπαϊκή του έδρα, και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθούν την εταιρεία που ανήκει στον Μασκ σχετικά με το αν συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας δεδομένων και με αυτούς των ΗΠΑ, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις