Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Kαταρρέει το αφήγημα «ανανέωσης»


 Γιάννης Μπασκάκης

Οι σκανδαλώδεις υποθέσεις Πάτση και Χειμάρα, πέρα από τη ζημιά που προκαλούν στην κυβέρνηση,

επιφέρουν ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα στον πρωθυπουργό 

● Οι δύο βουλευτές εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. το 2019, φέρνοντας υποτίθεται τον «αέρα ανανέωσης» στο κόμμα που είχε κάνει σημαία του ο Κυρ. Μητσοτάκης 

● Προβληματικές ωστόσο αποδείχθηκαν και άλλες επιλογές του πρωθυπουργού...

Σε αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης εξελίσσονται οι σκανδαλώδεις υποθέσεις τύπου Πάτση και Χειμάρα στον δρόμο προς τις εκλογές. Οχι μόνο γιατί λειτουργούν σωρευτικά, έχοντας δημιουργήσει μια εξαιρετικά διαβρωτική για την κυβέρνηση διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπογείως. Αλλά κι επειδή έχουν καταρρίψει πλήρως το αφήγημα περί «ανανέωσης» του κόμματος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει σημαία του.

Και γιατί το έχουν καταρρίψει; Μα ασφαλώς διότι όλες αυτές οι σκανδαλώδεις περιπτώσεις αφορούν πρόσωπα που τοποθετήθηκαν στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια και εξελέγησαν για πρώτη φορά βουλευτές το 2019, επί προεδρίας στη Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη. Ο Ανδρέας Πάτσης, του ομώνυμου σκανδάλου με τα «κόκκινα δάνεια» και τις απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ, όχι μόνο μπήκε στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. επί Μητσοτάκη το 2019, αλλά είχε κιόλας κοπεί από αυτά το 2015 επί Μεϊμαράκη και επί Σαμαρά.

Ο Θέμης Χειμάρας -ο οποίος μετά την εκλογή του συνέχισε να παίρνει κανονικά δουλειές του Δημοσίου, μέσω της εκτυπωτικής του εταιρείας, παρά το ασυμβίβαστο- είναι επίσης κοινοβουλευτικό «προϊόν» της «ανανέωσης» του κ. Μητσοτάκη και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2019. Κάτι που ασφαλώς εξηγεί και την πολυήμερη σιωπή του μεγάρου Μαξίμου απέναντι στη σκανδαλώδη υπόθεσή του, μέχρι εν τέλει ο ίδιος να οδηγηθεί σε παραίτηση. Και βέβαια εξηγεί και το γεγονός ότι, παρά τα όσα έχουν συμβεί, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιμένουν να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κ. Χειμάρας να επιστρέψει ως υποψήφιος βουλευτής στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Αλλά είναι και ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας που στο βιογραφικό του τονίζει ρητά ότι «έθεσα υποψηφιότητα για πρώτη φορά και εξελέγην στις 7 Ιουλίου του 2019 βουλευτής με τη Ν.Δ. στην εκλογική περιφέρεια της Μαγνησίας». Ο κ. Μαραβέγιας είχε καταγγελθεί από τον τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη ότι κατάφερε να εντάξει έργο της συζύγου του στον αναπτυξιακό νόμο, ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, την ώρα που αρκετοί μικροί επιχειρηματίες δεν έχουν αντίστοιχες δυνατότητες. Και σύμφωνα με τα έγγραφα που ο τελευταίος είχε παρουσιάσει, η εταιρεία της συζύγου του Κων. Μαραβέγια συστάθηκε τρεις μέρες μετά την έγκριση του έργου και μάλιστα το μέιλ το οποίο είχε δοθεί για επικοινωνία ήταν αυτό του κ. Μαραβέγια. Παρ’ όλα αυτά καμία επίπτωση δεν υπήρξε για τον βουλευτή Μαγνησίας, ο οποίος παρέμεινε κανονικά στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Την ίδια ώρα, όλες οι παραπάνω περιπτώσεις, οι οποίες σχετίζονται με τη διαχείριση δημόσιου χρήματος, πλήττουν καίρια και το ιδεολογικό αφήγημα της εμμονής του πρωθυπουργού με την ιδιωτική πρωτοβουλία, σε βάρος οτιδήποτε δημόσιου.

Η περίπτωση Μπογδάνου

Υπάρχει όμως και μια εντελώς διαφορετική περίπτωση, αυτή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο οποίος δεν διεγράφη για κάποια αντίστοιχη με τις παραπάνω υπόθεση, αλλά διεγράφη επειδή αντέδρασε στην ακροδεξιά του αποθράσυνση ο Νίκος Δένδιας. Για την ακρίβεια ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να τον διαγράψει ως ακροδεξιό, προκειμένου να μην αφήσει τον υπουργό Εξωτερικών να πάρει πάνω του όλη την αντίθεση προς τις ακρότητες του κ. Μπογδάνου. Αλλά οι ακρότητες αυτές ήταν πασίγνωστες ήδη από τον Φεβρουάριο του 2019, όταν η τότε εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη (και σήμερα σε αναστολή από μέλος του κόμματος, καθώς διερευνάται η εμπλοκή της στη γνωστή υπόθεση που, όπως ανακοινώθηκε, αφορά «απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε.») είχε κόψει τον Μπογδάνο από τα ψηφοδέλτια, δηλώνοντας ότι οι τότε συμπεριφορές του «είναι ξένες προς τη Ν.Δ.», αλλά τελικά ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να τον κατεβάσει υποψήφιο του κόμματος, εντάσσοντας έτσι και αυτόν στα πρόσωπα με τα οποία... ανανέωσε τη Ν.Δ.

Οσο για το πόσο επιδραστικά θα είναι τα σκάνδαλα τύπου Πάτση και Χειμάρα σε βάρος της κυβέρνησης στην πορεία της προς τις εκλογές, αρκεί να δει κανείς τη νέα αποκάλυψη της στήλης «Μικροπολιτικός» της εφημερίδας «Τα Νέα» (5.1.2023) ότι «στους κόλπους της Κ.Ο. της Ν.Δ. ερευνούν εξονυχιστικά και την περίπτωση τρίτου βουλευτή που φέρεται να είχε συνάψει συμβάσεις με το Δημόσιο» και ότι «πρόκειται για μέλος της «γαλάζιας» Κ.Ο. γένους θηλυκού, από τη Βόρεια Ελλάδα».

Εν τω μεταξύ στο μέγαρο Μαξίμου κινούνται για τα καλά με το μυαλό στις εκλογές. Προσεχώς αναμένεται να ξεκινήσουν και οι ομαδικές ανακοινώσεις ονομάτων για τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., για τα οποία κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν συμπληρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Αναφορικά με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπως έχουμε πει, η σύνθεσή του αναμένεται να είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το 2019, καθώς αν είναι να παραμείνει ως υποψήφιος σε αυτό κάποιος από τους νυν βουλευτές Επικρατείας, αυτός φαίνεται ότι θα είναι μόνο ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος είχε ορκιστεί βουλευτής μετά τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου.

Παραμένει βέβαια και το θέμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς ο Γιάννης Οικονόμου κάποιες μέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών πρόκειται, όπως επιβεβαίωσε δημόσια και ο ίδιος, να αποχωρήσει από τη θέση αυτή προκειμένου να είναι εκ νέου υποψήφιος στην εκλογική του περιφέρεια, τη Φθιώτιδα, γεγονός που δημιουργεί περιορισμό εμφανίσεων στα ΜΜΕ. Οι πληροφορίες μας επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δεν ψάχνει να τοποθετήσει για εκείνο το διάστημα στη θέση αυτή κάποιο «βαρύ» όνομα, αλλά κάποιο στέλεχος «από τα μέσα» της κυβέρνησης ή του κόμματος που θα αναλάβει να διεκπεραιώσει τότε τον ρόλο αυτό. Οσο για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, σίγουρα οι πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινούν 1 και 2 Ιουνίου για ΕΠΑΛ και Γενικά Λύκεια, παραμένουν σημαντική παράμετρος, καθώς στο Μαξίμου θα ήθελαν οι εκλογικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί πριν από αυτές, ενώ στην εξίσωση έχουν μπει και οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, με τις εκεί εξελίξεις να λαμβάνονται υπόψη στους εκλογικούς υπολογισμούς που κάνουν στο ελληνικό κυβερνητικό επιτελείο.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες, από ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια, λένε πως από τις αρχές Απριλίου και μετά, οποιαδήποτε Κυριακή είναι πιθανή για να στηθούν οι κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις