Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Ερντογάν: Απειλεί με σοκ την Σουηδία για την ένταξή της στο NATO


 Εργαλειοποιεί τα πάντα ο Ερντογάν, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη η προεκλογική του εκστρατεία και στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να υστερεί, με αποτέλεσμα σήμερα να απειλήσει με «σοκ» την Σουηδία.

Ο Τούρκος πρόεδρος σκέφτηκε να διαχωρίσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σε σχέση με την υποψηφιότητα της Φινλανδίας. Ο διαχωρισμός μεταξύ Φινλανδίας και Σουηδίας θα μπορούσε να αποτελέσει μια ακόμα τακτική κίνηση από πλευράς Ερντογάν απέναντι στην Σουηδία, αλλά και στις ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν για να άρει ο Τούρκος πρόεδρος το βέτο στην ένταξη των δύο χωρών στην Βορειοατλαντική συμμαχία. Απόψε λοιπόν, σε προεκλογική συνάντηση, στην οποία απαντούσε ερωτήσεις δήλωσε:

«Κοίτα, να πω κάτι εδώ απόψε, αν χρειαστεί, μπορούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία. Η Σουηδία θα πάθει σοκ όταν δώσουμε το διαφορετικό μήνυμα σχετικά με το ΝΑΤΟ και την ένταξη της Φινλανδίας».

Ήταν μια δήλωση που ικανοποίησε ασφαλώς κάποια αυτιά στην Τουρκία. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι από χθες η Σουηδία έχει ανακοινώσει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για το ΝΑΤΟ έχουν ανασταλεί και ότι θα περιμένει να τις επαναλάβει μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Ακόμα ένα πυροτέχνημα

Πρόκειται λοιπόν για ακόμα ένα προεκλογικό πυροτέχνημα, που ο Τούρκος πρόεδρος με άνεση εξαπέλυσε, μιλώντας σε ακροατήριο που δεν είναι ακριβώς σε θέση να γνωρίζει τις ακριβείς ισορροπίες της διεθνούς πολιτικής σκηνής.

Το τουρκικό βέτο στην ένταξη της Σουηδίας προέκυψε όταν στην Στοκχόλμη φιλοκουρδικές οργανώσεις πρώτα κρέμασαν ανάποδα ένα ομοίωμα του Ερντογάν. Στη συνέχεια διαδηλωτές έκαψαν ένα κοράνι εκτοξεύοντας στο ζενίθ την ένταση στις σχέσεις Τουρκίας Σουηδίας. Απόψε ο Ερντογάν ρωτήθηκε και για το κάψιμο του Κορανίου και δήλωσε: «Εξάλειψαν το Ισλάμ καίγοντας το Κοράνι μας; Απλώς έδειξαν πόσο άτιμοι είναι».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις