Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Συνέντευξη Μητσοτάκη: Θα ισχυριστεί ότι «Oλα πήγαν Kαλά» και θα μοιράσει υποσχέσεις… για να τον ξαναψηφίσουν - Το πολιτικό κλίμα πλέον είναι μη αναστρέψιμο


 Tην έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ετοιμάζεται να κηρύξει ο Πρωθυπουργός δίνοντας την πρώτη συνέντευξη τύπου με θέμα την οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση η οποία θα λάβει χώρα στις 12:30.

Θα ισχυριστεί πως όλα πήγαν καλά και θα πάνε ακόμα καλύτερα αν οι πολίτες τον… ξαναψηφίσουν.

Για την ακρίβεια θα τάξει 1,5 δισ. ευρώ μέτρων μέχρι την άνοιξη.

Θα ανακοινώσει καταβολή έκτακτου δώρου το Πάσχα κοντά στα 300 ευρώ, μείωση ή και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση εισφορών αλλά και καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους.

Το ύψος και το εύρος των νέων μέτρων θα εξαρτηθούν από την πορεία των τιμών της ενέργειας.

Αυτά θα ανακοινώσει άμεσα μήπως και μπορέσει να αντιστρέψει το πραγματικό αρνητικό κλίμα εναντίον του καθώς οι πραγματικές μετρήσεις των ξένων δυτικών πρεσβειών δεν δείχνουν την ΝΔ να ξεπερνάει το 27% στις πρώτες εκλογές και να είναι πολύ πιθανό να είναι δεύτερο κόμμα.

Ένα από τα μέτρα που θα ανακοινώσει είναι η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις δηλώσεις του 2024 και στη συνέχεια η πλήρης κατάργηση το 2025.

Δεν αποκλείεται και η πλήρης κατάργηση από το 2024, ενδεχομένως για ένα μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός  ανακοίνωσε την απαλλαγή σε μόνιμη βάση, από το 2023,  όσους προσλαμβάνουν κάθε χρόνο έναν επιπλέον υπάλληλο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Κούρεμα ΦΠΑ

Υπό επεξεργασία βρίσκονται σχέδια για ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί κατά διαστήματα και σε βάθος τετραετίας. Περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για μισθωτούς με παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές, αλλά και μείωση του φόρου για επιχειρήσεις, «κούρεμα» συντελεστών ΦΠΑ και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Αναμένεται επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος για 1 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από αδήλωτα εισοδήματα και ΦΠΑ.

Δώρο Πασχα

Στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο να δοθεί έκτακτο επίδομα το Πάσχα, ανάλογο με την επιταγή ακρίβειας που δόθηκε τα Χριστούγεννα.

Το «δώρο Πάσχα» θα είναι ύψους 250 – 300 ευρώ δηλαδή θα δοθούν πάλι «ψίχουλα» στους συνταξιούχους με σκοπό να υφαρπαχτεί η ψήφος τους.

Εκτός από τους συνταξιούχους, εκτιμάται ότι θα λάβουν το «δώρο Πάσχα» οι δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και οι δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού.

Με αυτά τα μέτρα θα επιχειρήσει να επαναφέρει στο «μαντρί» όσους μπορεί ενώ «αφήνοντας» με νομοθετική ρύθμιση εκτός Βουλής το κόμμα Κασιδιάρη, το οποίο κατά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις όχι απλώς πιάνει το όριο εισόδου 3%, αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι και το 5%, ο Κ.Μητσοτάκης και οι Αμερικανοί σύμβουλοί του βασικά επιδιώκουν να διασκορπιστούν οι ψήφοι του προς διάφορες μικρότερες κατευθύνσεις, τα λεγόμενα κόμματα «δεξιά της ΝΔ» μήπως τουλάχιστον κερδίσει την πρωτιά στις πρώτες εκλογές.

Πολλά από τα οποία κόμματα -αν δεν βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με το Μαξίμου- εντούτοις είναι πρόθυμα να πουλήσουν «στήριξη» μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου και να μειώσουν το ποσοστό της αυτοδυναμίας και να ρίξουν τις ψήφους τους προς μία «σταθερή» κυβέρνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις