Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Oι φόβοι του Mητσοτάκη και οι ημερομηνίες των εκλογών


 Γιάννης Μπασκάκης

Πονοκέφαλος για τον πρωθυπουργό το ενδεχόμενο νέων αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών

 

● Κομμένη στα τρία εμφανίστηκε η κυβερνητική παράταξη με αφορμή την κηδεία του έκπτωτου βασιλιά 

● Δύο τα επικρατέστερα σενάρια για τις πρώτες και τις δεύτερες κάλπες.

Δύο είναι τα εκλογικά σενάρια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι του μεγάρου Μαξίμου. Το πρώτο -και το πιθανότερο- λέει ότι οι εκλογές της απλής αναλογικής θα γίνουν είτε στις 2 Απριλίου είτε στις 9 Απριλίου και οι ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές, που θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο της παρούσας κυβέρνησης, θα πραγματοποιηθούν είτε στις 14 Μαΐου είτε στις 21 Μαΐου.

Ο κυβερνητικός αυτός υπολογισμός λαμβάνει υπ’ όψιν του ότι έτσι όλες οι εκλογικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις 1 και 2 Ιουνίου που ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για ΕΠΑΛ και Γενικά Λύκεια και άρα θα αποφευχθεί η αναστάτωση στη σχολική κοινότητα και το μπέρδεμα με τις σχολικές αίθουσες που θα χρειαστεί να λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήματα. Επιπλέον, σε αυτήν την περίπτωση οι τουρκικές εκλογές -οι οποίες ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε ότι θα γίνουν στις 14 Μαΐου- θα συμπέσουν με τις ενδεχόμενες δεύτερες ελληνικές εκλογές.

Υπάρχει βέβαια και το δεύτερο σενάριο που εξετάζουν στο Μαξίμου και αυτό τοποθετεί την κάλπη της απλής αναλογικής είτε στις 14 Μαΐου είτε στις 21 Μαΐου και την ενδεχόμενη δεύτερη κάλπη στις 25 Ιουνίου. Σε αυτήν την περίπτωση οι πανελλαδικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στο ενδιάμεσο της πρώτης και της ενδεχόμενης δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, ενώ εδώ οι ελληνικές εκλογές που θα συμπέσουν με τις τουρκικές θα είναι οι πρώτες, δηλαδή αυτές της απλής αναλογικής. Και παρότι το δεύτερο σενάριο με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει ως το λιγότερο πιθανό (άλλωστε σε κυβέρνηση και Ν.Δ. προετοιμάζονται ήδη για εκλογές τον Απρίλιο), τα δύο αυτά σενάρια αποκωδικοποιούν και την πρόσφατη επίσημη δήλωση Μητσοτάκη, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ότι «οι πρώτες εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο. Οι δεύτερες θα γίνουν 4 με 5 εβδομάδες μετά».

Προκήρυξη από Μάρτιο

Οσο για τον μετέπειτα χρησμό τού... Ολύμπου, δηλαδή τη φράση του πρωθυπουργού σε ορειβάτη στον Κορυδαλλό ότι θέλει να πάει στον Ολυμπο «τον Μάιο, μετά τις εκλογές», που έδωσε για άλλη μια φορά τροφή στην εκλογολογία, δεν χρήζει βέβαια περαιτέρω ανάλυσης. Σε κάθε περίπτωση, οι πηγές μας στην κυβέρνηση επιμένουν ότι προκήρυξη εκλογών πριν από την 1η Μαρτίου δεν πρόκειται να υπάρξει.

Αλλά στον δρόμο προς τις εκλογές, ο μεγάλος πονοκέφαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς και για άλλες σκανδαλώδεις υποθέσεις τύπου Πάτση και Χειμάρα, οι οποίες, λειτουργώντας σωρευτικά, έχουν δημιουργήσει μια διαβρωτική διαδικασία για την κυβέρνηση που τη φθείρει διαρκώς. Και ο μεγάλος φόβος του πρωθυπουργού είναι οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, να επιβεβαιωθούν επισήμως, μέσω λ.χ. των όσων έχει να πει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος σχετικά με την πορεία των ερευνών της ανεξάρτητης αρχής για τις υποκλοπές. Εξού και είδαμε την κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει ό,τι μπορεί για να μπλοκάρει την ενημέρωση που ζήτησε ο κ. Ράμμος να παράσχει (όπως εκ του ρόλου του οφείλει) στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με το μέγαρο Μαξίμου να θέλει να κωλυσιεργήσει στη διαδικασία αυτή.

Να πούμε εδώ παρεμπιπτόντως ότι από την προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών απουσίαζε ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος εδώ και καιρό παραμένει αποστασιοποιημένος από τους χειρισμούς του Μαξίμου στο θέμα των υποκλοπών, έχοντας διαφωνήσει ανοιχτά με την πρωθυπουργική γραμμή στο θέμα του απορρήτου της δράσης των μυστικών υπηρεσιών, τασσόμενος κατά της χρήσης του για τη συγκάλυψη του σκανδάλου.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει διαρκώς τρόπους να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας από το σκάνδαλο των υποκλοπών και γι’ αυτό ετοιμάζεται τώρα να δώσει μια σειρά από θεματικές συνεντεύξεις Τύπου, εκ των οποίων η πρώτη θα γίνει τη Δευτέρα για θέματα οικονομίας. Φυσικά, ο λόγος που ο πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη τώρα να βάλει μπροστά αυτήν την τακτική ακούει στο όνομα «εκλογές», προς τις οποίες βέβαια η Ν.Δ. οδεύει τριχοτομημένη, όπως φάνηκε και από τα πρόσφατα γεγονότα της κηδείας του έκπτωτου βασιλιά.

Στη μία όχθη της «γαλάζιας» λίμνης βρίσκεται το μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αρχικά προσπάθησε με μια μεσοβέζικη απόφαση από τη μία να μη δυσαρεστήσει το δημοκρατικό ακροατήριο και από την άλλη να κλείσει και το μάτι στο φιλοβασιλικό, το οποίο όμως τελικά το παραχάιδεψε, υποχωρώντας εμφανώς σε σχέση με τα όσα είχε αρχικά αποφασίσει, αφού εντέλει σύρθηκε πίσω από τις εσωκομματικές αντιδράσεις με κυριότερη αυτή του Αντώνη Σαμαρά.

Οι νοσταλγοί

Στη δεύτερη λοιπόν όχθη βρίσκονται όσοι θέλησαν να απευθυνθούν ανοιχτά στο ακροατήριο των νοσταλγών της μοναρχίας, με τον Αντ. Σαμαρά να στρέφει τα πυρά του στο Μαξίμου, διαφωνώντας ευθέως με την κυβερνητική απόφαση της ταφής του τέως βασιλιά ως ιδιώτη (που βέβαια επί της ουσίας δεν τηρήθηκε), ενώ παρέστη και στο λαϊκό προσκύνημα (που αρχικά ήταν να μη γίνει αλλά έγινε) στο παρεκκλήσι. Στην ίδια όχθη και άλλα στελέχη της Ν.Δ., όπως ο Μάκης Βορίδης, που εκτός από τα όσα είπε περί «βασιλέως Κωνσταντίνου», πήγε στην κηδεία, αν και επιχείρησε να υποβιβάσει την παρουσία του σε κοινωνικές επαφές με την οικογένεια. Και όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, που έσπευσε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν πήγε στην κηδεία γιατί έλειπε σε ταξίδι και να πει ότι αν δεν έλειπε, θα είχε πάει.

Και στην τρίτη όχθη βρίσκονται βέβαια οι καραμανλικοί, που με δεδομένο το ιστορικό μίσος των φιλοβασιλικών για τον ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και την πολιτική του μεσαίου χώρου του Κώστα Καραμανλή, πήραν σαφείς αποστάσεις από όλα αυτά. Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος μάλιστα έκρινε μεν ορθούς τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά διαφώνησε ευθέως με τους βουλευτές που επέλεξαν να πάνε στην κηδεία, θυμίζοντας τις μαύρες μέρες της Ιστορίας στις οποίες πρωταγωνίστησε ο Γκλίξμπουργκ. Οσον αφορά τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή, εξέφρασε απλώς τα συλλυπητήριά του και πολλοί στη Ν.Δ. ερμηνεύουν τη σιωπή του ως καθαρό μήνυμα αποστασιοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις