Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Οι Pεπουμπλικανοί θα ψάξουν τα πάντα! Προέλευση Covid, παραγωγή εμβολίων, συγκάλυψη και lockdown. Πανικός στην WaPo

 Είναι φανερός ο εκνευρισμός και ο πανικός του συστήματος, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από τις σελίδες της Washington Post.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέθεσαν τη Δευτέρα, τη σύσταση ειδικής ερευνητικής επιτροπής με επίκεντρο την πανδημία του κορωνοϊού, ελπίζοντας να αξιοποιήσουν τη νέα,

ισχυρή πλειοψηφία τους για να πιέσουν τους επιστήμονες και τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους σχετικά με την προέλευση της κρίσης στη δημόσια υγεία και την αντίδραση της κυβέρνησης σε αυτήν.

Οι νομοθέτες του κόμματος εξουσιοδότησαν επίσημα τη νέα προσπάθεια σε ένα εκτεταμένο πακέτο που καθορίζει τους κανόνες της Βουλής για τα επόμενα δύο χρόνια, αναθέτοντάς της μια σαρωτική εντολή – από την εξέταση της ανάπτυξης εμβολίων, το κλείσιμο σχολείων και άλλα μέτρα μετριασμού μέχρι την εξέταση της ομοσπονδιακής βοήθειας έκτακτης ανάγκης ύψους περίπου 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε από τις αρχές του 2020.

Οι Ρεπουμπλικανοί χλεύαζαν επί μακρόν τους Δημοκρατικούς, τους εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας και άλλους που υποστήριζαν μια επιθετική κυβερνητική αντίδραση στον ιό covid-19, ο οποίος έχει στοιχίσει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως. Στο επίκεντρο της κριτικής των Ρεπουμπλικάνων είναι η υποψία ότι ο κορωνοϊός προήλθε από εργαστηριακά πειράματα στη Γουχάν της Κίνας, που ενδεχομένως υποστηρίχθηκαν από αμερικανικά χρήματα – μια άποψη που έρχεται σε αντίθεση με επιστημονικά έγγραφα που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους και δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να προήλθε από μια αγορά της Γουχάν.

Στην πορεία, οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες συγκρούστηκαν επίσης με τους επιστήμονες και τους γιατρούς για ένα ευρύ φάσμα πολιτικών που αποσκοπούσαν στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού – αντιτιθέμενοι στις εντολές για εμβόλια, εκτοξεύοντας τα όρια χωρητικότητας των ατόμων και απορρίπτοντας νέα ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για δοκιμές, θεραπείες και άλλα εργαλεία.

Με τον νέο έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ωστόσο, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σκοπεύει να φέρει στην επιφάνεια αυτές τις ανησυχίες σε ένα πιο προβεβλημένο περιβάλλον, θέτοντας υπό αμφισβήτηση ένα ευρύ φάσμα νυν και πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένου του Anthony S. Fauci, του πρώην επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων. Η επιτροπή, που επισήμως ονομάζεται Επιλεγμένη Υποεπιτροπή για την Πανδημία των Κορωνοϊών, ουσιαστικά αντικαθιστά ένα νομοθετικό όργανο υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, το οποίο είχε επικεντρώσει το έργο του στην παρακολούθηση της έκτακτης βοήθειας για την καταπολέμηση της απάτης από τους κορωνοϊούς. Υπό τους Ρεπουμπλικάνους, δεν έχει ακόμη επικεφαλής, αλλά αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της ακρόαση τον Φεβρουάριο.

“Υπάρχει πολλή σύγχυση εκεί έξω, υπάρχει πολλή αβεβαιότητα εκεί έξω και πιστεύω ότι κάθε Αμερικανός, ανεξάρτητα από την πολιτική του ιδεολογία, θα ήθελε να γνωρίζει την αλήθεια”, δήλωσε ο βουλευτής Τζέιμς Κόμερ (R-Ky.), ο οποίος πρόκειται να προεδρεύσει της Επιτροπής Εποπτείας και Λογοδοσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπό την ομπρέλα της οποίας θα κάνει το έργο της η επιτροπή κολοβακτηριδίων.

Ο Comer δήλωσε ότι οι ερευνητές του Κογκρέσου θα “μιλήσουν με τους ερευνητές”, συμπεριλαμβανομένων “όλων των ανθρώπων που συμμετείχαν” στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας γύρω από την ανάπτυξη των εμβολίων. Τον Δεκέμβριο, ο βουλευτής ενώθηκε με τον βουλευτή Jim Jordan (R-Ohio), ο οποίος πρόκειται να επιβλέψει άλλες έρευνες της κυβέρνησης Biden, για να απαιτήσουν από τον Fauci και το NIH να διατηρήσουν αρχεία που αφορούν “την προέλευση του covid-19, τις προσπάθειες [της κινεζικής κυβέρνησης] να το συγκαλύψει και όλους τους σχετικούς κινδύνους εθνικής ασφάλειας”.

Το νέο πάνελ αναδεικνύει την τεκτονική αλλαγή που συντελείται στην Ουάσιγκτον μετά από δύο χρόνια ελέγχου του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου από τους Δημοκρατικούς. Ακόμη και πριν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα καταλάβει επίσημα τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν καταστήσει σαφές ότι θα ξεκινούσαν αρκετές πολιτικά φορτισμένες έρευνες – κυρίως με στόχο τον Μπάιντεν και τους κορυφαίους βοηθούς και τα μέλη της οικογένειάς του.

Τους τελευταίους μήνες, οι νομοθέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είπαν στον Λευκό Οίκο να διαφυλάξει τα αρχεία που σχετίζονται με την έφοδο του FBI στο Μαρ-α-Λάγκο, την ιδιωτική κατοικία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα. Έχουν σηματοδοτήσει άλλες επερχόμενες έρευνες για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης του 2021 από το Αφγανιστάν. Και έχουν θέσει σε κίνηση ένα ολόκληρο ερευνητικό σώμα για να εξετάσει την “οπλοποίηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης”, με επίκεντρο τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας.

“Θα θέσουμε τον βάλτο προ των ευθυνών του, από την απόσυρση του Αφγανιστάν, μέχρι την προέλευση του Κόβιντ και την οπλοποίηση του FBI”, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι (R-Calif.) στις πρώτες του δηλώσεις μετά την κατάκτηση της ηγετικής θέσης.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, ο Κόμερ τόνισε ότι η επικείμενη έρευνα για την κορωνοφοβία θα έχει ευρεία ατζέντα, αλλά απέρριψε την ιδέα ότι η εστίασή της είναι πολιτικής φύσης.

“Δεν πρόκειται για τον Τζο Μπάιντεν ή τον Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για τον κοβιντ-19”, δήλωσε, προσθέτοντας αργότερα: “Ανησυχούμε για κάποιους κυβερνητικούς υπαλλήλους και αυτοί οι υπάλληλοι είχαν προσληφθεί πολύ πριν από τους δύο προηγούμενους προέδρους. Επομένως, δεν νομίζω ότι είναι καθόλου πολιτικό”.

Το επίσημο καταστατικό της 12μελούς υποεπιτροπής της αναθέτει να διερευνήσει την προέλευση της πανδημίας, καθώς και την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την “έρευνα με κέρδος από τη λειτουργία”. Ο όρος αναφέρεται στις επιστημονικές προσπάθειες για τη δημιουργία νέων εκδόσεων παθογόνων μικροοργανισμών για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας τους και, ενδεχομένως, για την καταπολέμησή τους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Ραντ Πολ από το Κεντάκι, κατηγορούν εδώ και χρόνια ότι η αμερικανική κυβέρνηση χρηματοδότησε τέτοια έρευνα σε ένα βασικό εργαστήριο στην Κίνα, το Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν, δημιουργώντας “υπερ-ιούς” και πυροδοτώντας ενδεχομένως την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού. Αυτές οι κατηγορίες συχνά έχουν προκαλέσει έντονη, δημόσια χλεύη από τον Fauci, ο οποίος κάποτε περιέγραψε τον ισχυρισμό του Paul ως “εντελώς και εντελώς λανθασμένο”.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο νέος κορωνοϊός βρισκόταν σε εργαστήριο πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας, και οι Κινέζοι επιστήμονες λένε ότι δεν τον είχαν ποτέ σε καμία από τις εγκαταστάσεις τους. Εν τω μεταξύ, επιστημονικές δημοσιεύσεις με κριτές έχουν αποδώσει την έναρξη της πανδημίας σε μια αγορά όπου ο ιός μπορεί να έχει μεταπηδήσει από τα ζώα στους ανθρώπους. Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν το αντίθετο και έχουν επανειλημμένα δηλώσει την επιθυμία τους να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα – θέτοντας έτσι τη νέα πλειοψηφία να αναγκάσει τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να καταθέσουν για την έρευνα “κέρδους λειτουργίας” και τη θεωρία της “διαρροής από το εργαστήριο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις