Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

SARS-COV-2 - ΠΟΥ για «Kraken»: Περισσότερο μεταδοτική, αλλά όχι πιο επικίνδυνη


 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε σύντομη αξιολόγηση κινδύνου για τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον ΧΒΒ.1.5 του κοροναϊού, στην οποία εκτιμά ότι αυτή είναι πιο μεταδοτική και εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προηγούμενες, αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη.

Όπως αναφέρει, η ΧΒΒ.1.5 (γνωστή και ως «Kraken») έχει μεν μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στα αντισώματα, αλλά δεν διαθέτει γνωστές μεταλλάξεις που να προκαλούν σοβαρότερη νόσο Covid-19 στους ανθρώπους από ό,τι οι άλλες παραλλαγές και υποπαραλλαγές.

Από την άλλη, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι «μαζί με την BQ.1, η ΧΒΒ είναι οι παραλλαγές με την μεγαλύτερη αντίσταση στα αντισώματα μέχρι σήμερα».

Γι’ αυτό, αναμένει ότι «με βάση τα γενετικά χαρακτηριστικά της και τις αρχικές εκτιμήσεις για τον ρυθμό αύξησης της, η ΧΒΒ.1.5 πιθανώς θα οδηγήσει σε αυξήσεις στον αριθμό των περιστατικών».

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι μεταξύ 22 Οκτωβρίου 2022 – 11 Ιανουαρίου 2023 έχουν ανιχνευθεί κρούσματα της Όμικρον ΧΒΒ.1.5 σε 38 χώρες, τα περισσότερα στις ΗΠΑ (82%), στη Βρετανία (6%) και στη Δανία (2%).

Θέμα χρόνου να περάσει και στην Ελλάδα

Οι ειδικοί στη χώρα μας, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο, προειδοποιούν πως είναι θέμα χρόνου να περάσει (εάν δεν έχει συμβεί ήδη) η νέα υποπαραλλαγή τα σύνορά μας. Και παρότι εφιστούν ψυχραιμία, επισημαίνουν την ανάγκη να εμβολιαστούν με αναμνηστικές δόσεις τουλάχιστον οι πλέον ευάλωτοι.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως η Ελλάδα αποτελεί δημογραφικό αντιπαράδειγμα καθώς δύο στους δέκα πολίτες (22%)  είναι άνω των 65 ετών με συνοσυρότητες που καθιστούν εύθραυστη την υγεία τους. Παρ’ όλα αυτά, ο εφετινός χειμώνας βρίσκει την κρίσιμη αυτή πληθυσμιακή «δεξαμενή» μερικώς οχυρωμένη ενόσω καταγράφεται χαμηλή ζήτηση για τα εμβόλια «νέας γενιάς».

Η δυσοίωνη έκθεση του ECDC

Τις ανησυχίες αυτές επιβεβαιώνει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) όταν σε νέα έκθεσή του με θέμα την εκτίμηση κινδύνου από το συγκεκριμένο στέλεχος για τον πληθυσμό της Γηραιάς Ηπείρου καταλήγει πως υπάρχει πιθανότητα να έχει αυξανόμενη επίπτωση στην Ευρώπη.

Είναι ενδεικτικό πως εκτός από τις ΗΠΑ, η Kraken έχει επίσης εντοπιστεί και στις εξής ευρωπαϊκές χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ισλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Προς το παρόν όμως παραμένει άγνωστο εάν θα επικρατήσει και στη Γηραιά Ηπειρο, όπως παραδέχονται οι ειδικοί του ECDC, εκτιμώντας εν τούτοις πως εάν ισχύσει το «κακό» σενάριο, αυτό δεν θα συμβεί μέσα στον επόμενο μήνα. 

Τα προγνωστικά μοντέλα για την Ελλάδα

Ακόμη όμως και χωρίς την XBB.1.5, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης υπογράμμιζε προ ημερών, μιλώντας στα «ΝΕΑ», πως το επόμενο διάστημα οι περισσότεροι Ελληνες θα είναι άρρωστοι είτε λόγω COVID-19 είτε εξαιτίας μόλυνσής τους από άλλους αναπνευστικούς ιούς.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα που επεξεργάζονται οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, έως το τέλος του μήνα θα καταγράφονται περί τα 350.000 κρούσματα γρίπης σε εβδομαδιαία βάση. Στον αριθμό αυτόν θα προστίθενται επίσης και 200.000 νέα περιστατικά πολιτών που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό ενώ την ίδια ώρα εξαιτίας της υψηλής κυκλοφορίας του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), των αδενοϊών και των ρινοϊών, συμπτώματα θα εκδηλώνουν ακόμη 100.000 πολίτες.

Επιπρόσθετα και, σύμφωνα πάντα με τα ίδια δεδομένα, ο ρυθμός μεταδοτικότητας (Rt) αγγίζει εντός των συνόρων το 1,14, δεδομένο που συνηγορεί για αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, οι ειδικοί στη χώρα μας βρίσκονται σε επαγρύπνηση, με το υπουργείο Υγείας να έχει θέσει σε συναγερμό όλες τις υγειονομικές αρχές αλλά και τον ΕΟΔΥ προκειμένου να παρακολουθείται στενά η εξέλιξη της «τριπλής» πανδημίας καθώς επίσης η κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις