Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Tο Kουβάρι της υπόθεσης Predator ξετυλίγεται


 Πάνω από 20 πρόσωπα παρακολουθούνταν με το κακόβουλο λογισμικό σύμφωνα με την έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Κάθε στόχος έχει λάβει πάνω από ένα sms-δόλωμα.

Ενώ βρίσκεται στα ύψη η σύγκρουση για το μπλόκο* της Ν.Δ. στην παρουσία του προέδρου της ΑΔΑΕ στη Βουλή μια νέα αποκάλυψη για το σκάνδαλο των υποκλοπών έρχεται να ταράξει τα νερά.

Η έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων ανακάλυψε 40 sms με το κακόβουλο λογισμικό Predator σε πάνω από 20 στόχους. Την αποκάλυψη φέρνει στο φως της δημοσιότητας το insidestory.gr με ρεπορτάζ που φιλοξενεί στις σελίδες του.

Σύμφωνα με το καλά ενημερωμένο σάιτ η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), η οποία εδώ και έξι μήνες διενεργεί σιωπηλά τους δικούς αυτεπάγγελτους ελέγχους για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης τερματικών συσκευών προσώπων εντός της ελληνικής επικράτειας, έβγαλε «λαβράκια» καθώς κατά την έρευνά της εντόπισε, περίπου, 40 γραπτά μηνύματα που περιέχουν μολυσμένα με Predator links, τα οποία έχουν αποσταλεί σε «λίγο παραπάνω από 20 αριθμούς» κινητών τηλεφώνων.

Το inside story απηύθυνε ερωτήματα στην ΑΠΔΠΧ μετά το πρόστιμο 50.000 ευρώ που επέβαλε στην εταιρεία Intellexa η οποία εμπορεύεται το Predator. 

Στις απαντήσεις της, αναφέρει ότι «έως σήμερα η Αρχή έχει απευθυνθεί σε τέσσερις τέτοιες εταιρείες (σ.σ.: sms centers) στην Ελλάδα. Καθώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, στο παρόν στάδιο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτές θα είναι οι τελευταίες στην Ελλάδα ή όχι. Στις περιπτώσεις που βρίσκονται εταιρείες εκτός Ελλάδας –όπως έχει ήδη διαπιστωθεί– αλλά εντός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, η Αρχή έχει τη δυνατότητα να ζητήσει συνεργασία από τις εκάστοτε ομόλογες εποπτικές αρχές». Και ακόμα τονίζει ότι: «Έως σήμερα έχουν προκύψει περί τα 40 SMS αλλά η διερεύνηση συνεχίζεται» και πως αυτά «έχουν αποσταλεί σε λίγο παραπάνω από 20 αριθμούς». Άρα κάθε στόχος έχει λάβει πάνω από ένα sms-δόλωμα».


*Με απόφαση του προέδρου της Βουλής δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αρμόδια για τον έλεγχο της ΕΥΠ, για το αποτέλεσμα της έρευνάς της Αρχής για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η απόφαση του Κ. Τασούλα προκάλεσε χθες ένταση στα έδρανα της Βουλής και χαρακτηρίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης «πραξικόπημα», ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη συνεδρίαση. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τηλεφώνημά του προς τον πρόεδρο της Βουλής, του ζήτησε να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του Χρήστου Ράμμου.

Ο πρόεδρος της Βουλής, που σε πολλές περιπτώσεις έχει λειτουργήσει περισσότερο ως κομματικό στέλεχος, χαρακτήρισε (19/01) τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών «αυτόκλητο καλεσμένο» και πρόσθεσε: «Η επιτροπή καλεί. Δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα. Υπάρχει θεσμική διαδικασία».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις