Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Σοκαριστική μελέτη του Taiwan University: Παιδιά που εμβολιάστηκαν με Pfizer για Covid παρουσίασαν σοβαρά καρδιακά προβλήματα

 Οι παιδοκαρδιολόγοι χαρακτήρισαν «μη φυσιολογικά» τα ηλεκτοκαρδιογραφήματα σε παιδιά μετά τον εμβολιασμό τους

Εκατοντάδες νέοι που υπεβλήθησαν στο εμβόλιο Pfizer στο σχολείο τους ανέφεραν καρδιακά συμπτώματα και ένα σημαντικό ποσοστό είχε μη φυσιολογικά αποτελέσματα

ηλεκτροκαρδιογραφήματος, ανέφεραν ερευνητές στην Ταϊβάν σε μια νέα μελέτη.

Μια δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer χορηγήθηκε σε μαθητές ηλικίας 12 έως 18 ετών σε τέσσερα σχολεία στην Ταϊπέι στα τέλη του 2021 και οι ερευνητές έκαναν ηλεκτροκαρδιογραφήματα, ή, πριν και μετά τον δεύτερο εμβολιασμό στους μαθητές – όλοι είχαν ήδη λάβει μια δόση.

Από τους 4.928 μαθητές που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, το 17% ανέφερε τουλάχιστον ένα καρδιακό σύμπτωμα, όπως πόνο στο στήθος, μετά τον εμβολιασμό

Αρρυθμίες και καρδιακά προβλήματα

Τα περισσότερα από τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα που διεξήχθησαν μετά τον εμβολιασμό επέστρεψαν στα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά τα 51, ή το 1%, εμφάνισαν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την περίοδο προ του εμβολιασμού Οι παιδοκαρδιολόγοι χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα ως μη φυσιολογικά.

Αυτό περιελάμβανε τέσσερις μαθητές που είχαν σημαντική αρρυθμία ή μη φυσιολογικό καρδιακό παλμό και έναν μαθητή που εμφάνισε μυοκαρδίτιδα ή καρδιακή φλεγμονή—μια κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από τα εμβόλια Pfizer και Moderna για τον Covid.

«Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου BNT162b2 σε νεαρό πληθυσμό, τα συμπτώματα που σχετίζονται με την καρδιά ήταν κοινά. Τα περιστατικά υποκλινικής μυοκαρδίτιδας και σημαντικής αρρυθμίας ήταν 1%», έγραψαν οι ερευνητές, από το National Taiwan University Hospital and Medical College (Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Ιατρικό Κολλέγιο της Ταϊβάν) και άλλα ιδρύματα.

Χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο καρδιακός ρυθμός στους μαθητές αυξήθηκε μετά τον εμβολιασμό και μια μείωση σε άλλες παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένου του διαστήματος QT ή ενός μέτρου της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο European Journal of Pediatrics. Χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Καρδιολογικών Παιδιών.

Από τους 51 μαθητές με μη φυσιολογικά ευρήματα, οι 33 αναζήτησαν ιατρική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του αγοριού που διαγνώστηκε με μυοκαρδίτιδα. Τα εργαστηριακά δεδομένα για το αγόρι ήταν φυσιολογικά 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Οι άλλοι που είχαν εκδώσει είδαν την κατάστασή τους να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Οι 18 μαθητές που δεν έλαβαν ιατρική φροντίδα δεν εμφάνισαν συμπτώματα σε μια επίσκεψη παρακολούθησης ενός μήνα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σιγή ιχθύος από Pfizer

Η Pfizer δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν πιθανές αρρυθμίες και μία σοβαρή περίπτωση μυοκαρδίτιδας αλλά και τέσσερις σοβαρές αρρυθμίες, είναι ένα πολύ βαρύ τίμημα για ένα εμβόλιο που το 99% και πλέον αυτών των παιδιών δεν χρειάζονται καν», τόνισε ο διαπρεπής Αμερικανός καρδιολόγος Andrew Bostom.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος στο ηλεκτροκαρδιογράφημα ήταν σε θέση να ανιχνεύσει καρδιακές παρενέργειες, αλλά οι περιορισμοί της έρευνας περιελάμβαναν την αβεβαιότητα ως προς το εάν οι συγκεκριμένες εξετάσεις μπορούν να αναγνωρίσουν όλες τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας.

Ο Bostom το 2021 ζήτησε οι μελέτες να εξετάσουν τη συχνότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας και μιας σχετικής πάθησης, της περικαρδίτιδας, μετά τον εμβολιασμό κατά του Covid και μία παύση στους εμβολιασμούς μέχρι να ολοκληρωθούν τέτοιες μελέτες. Αυτός και η Δρ Clare Path του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμαναν μια μελέτη που έγινε από ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης μετά τον εντοπισμό καρδιακών προβλημάτων μετά από εμβόλιο κατά της ευλογιάς. Η κυβέρνηση δεν έχει διεξαγάγει παρόμοια έρευνα για καρδιακά προβλήματα μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19, αν και μελέτες που χρησιμοποιούν αρχεία υγείας έχουν δείξει ότι τα καρδιακά προβλήματα μετά τον εμβολιασμό παραμένουν για μήνες.

Προηγούμενη έρευνα

Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι πολλές περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό δεν θεραπεύτηκαν μήνες αργότερα και ότι η μυοκαρδίτιδα ήταν η μόνη πιθανή αιτία θανάτου για ορισμένα άτομα που πέθαναν απροσδόκητα στο σπίτι.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το 54% από τους 151 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε παρακολούθηση καρδιακής μαγνητικής τομογραφίας είχαν μη φυσιολογικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων ενδείξεων για ουλές στην καρδιά.

Σε άλλο έγγραφο, Γερμανοί ερευνητές ανέφεραν ότι απέκλεισαν όλες τις πιθανές αιτίες θανάτου εκτός από τη μυοκαρδίτιδα για πολλά άτομα που πέθαναν ξαφνικά στο σπίτι μετά τον εμβολιασμό.

Μια τρίτη εργασία από ερευνητές που μελέτησαν φοιτητές της Ταϊλάνδης που έλαβαν δόση της Pfizer διαπίστωσε ότι σχεδόν 3 στους 10 εμφάνισαν καρδιολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων μυοκαρδίτιδας, αυξημένων καρδιακών παλμών και δύσπνοιας.

Οι ερευνητές, οι οποίοι εξέτασαν ζωτικά σημεία, ηχοκαρδιογραφία και καρδιακά ένζυμα εκτός από τα αποτελέσματα του ΗΚΓ, συνέστησαν την παρακολούθηση όλων των εφήβων που έλαβαν εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna, για πιθανές παρενέργειες.

Η μυοκαρδίτιδα είναι ένα από τα εκατοντάδες σήματα ασφαλείας που ανακάλυψε το CDC μέσω συγκεντρωτικών δεδομένων από αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με αποτελέσματα που δημσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα . Οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφανίζουν μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 νοσηλεύονται, σύμφωνα με στοιχεία του CDC.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη

Η ακριβής αιτία της μυοκαρδίτιδας και άλλων καρδιακών ανεπιθύμητων ενεργειών δεν έχει εντοπιστεί, αλλά οι ερευνητές σε άλλη πρόσφατη εργασία είπαν ότι πιθανότατα προέρχεται από την πρωτεΐνη ακίδας στα εμβόλια.

Ερευνητές της Μασαχουσέτης συνέλεξαν αίμα από 16 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό και εντόπισαν αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης ακίδας στους ασθενείς, σε σύγκριση με καμία πρωτεΐνη ακίδας σε ασυμπτωματικά, μη εμβολιασμένα άτομα.

Ενώ τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης ακίδας θα μπορούσαν να είναι συνέπεια της μυοκαρδίτιδας, θα μπορούσε επίσης να είναι και η αιτία, είπαν οι ερευνητές.

Η πρωτεΐνη ακίδα «μπορεί να συμβάλλει στη μυοκαρδίτιδα», έγραψαν.

Ορισμένες μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο COVID-19 μπορεί επίσης να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα, αλλά πολλές μελέτες έχουν υπολογίσει ότι η συχνότητα εμφάνισης είναι υψηλότερη μετά τον εμβολιασμό για βασικές ομάδες, ιδιαίτερα νεαρούς άνδρες. Μια ομάδα ερευνητών, σε μια πρόσφατη εργασία , εκτίμησε ότι μια αναμνηστική δόση Pfizer ή Moderna θα οδηγούσε σε περισσότερες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας από ό,τι απέτρεψαν οι νοσηλείες του COVID-19.

Το CDC και ορισμένοι άλλοι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητών της Μασαχουσέτης, λένε ότι τα οφέλη των εμβολίων υπερτερούν των κινδύνων, όμως άλλοι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του γενικού χειρουργού της Φλόριντα, Δρ. Joseph Ladapo και του Dr. Peter McCullough, υποστηρίζουν ότι οι κίνδυνοι υπερτερούν των οφελών, τουλάχιστον για τους νέους, υγιείς ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις