Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Γιατί πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο TOKIO


 Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν ξέρουμε εάν η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,

θα πράξει αυτό που είχε πει στον Ελληνοϊρλανδό συγγραφέα Λευκάδιο Χερν ο Basil Hall Chamberlain, κορυφαίος ακαδημαϊκός της εποχής και αυθεντία για τη μοναδική αυτή χώρα: «Μην παραλείψεις να γράψεις τις πρώτες σου εντυπώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Το βέβαιο είναι ότι σε μια χώρα που ως σύνθημα μέχρι πρόσφατα είχε το «Japan is back», θα έχει να πείσει ότι και για εμάς κεντρική επιλογή είναι το «Greece is back» ύστερα απ’ όσα συνέβησαν στην Ελλάδα και στην οικονομία της στη μνημονιακή περίοδο.

Η Ελλάδα επιστρέφει στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ύστερα από 17 ολόκληρα χρόνια για να συστηθεί εκ νέου σε μια χώρα που μόνο η πρωτεύουσά της, το Τόκιο, αποτελείται από εξήντα δύο δήμους, είκοσι τρία ειδικά διαμερίσματα, είκοσι έξι πόλεις, πέντε κωμοπόλεις και οκτώ χωριά και πληθυσμό πάνω από 13 εκατομμύρια! Η Ιαπωνία φέρει στην πλάτη της αιώνες πολιτισμού πολύ διαφορετικού από αυτόν που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στη χώρα μας ή και στις γειτονικές. Αξίζει κάποιος να επισκεφθεί την Ιαπωνία -μόνο και μόνο- γιατί θα αποκομίσει μια μοναδική εμπειρία ζωής που θα του αφήσει μοναδική παρακαταθήκη ιστοριών για να διηγείται.

Η τελευταία επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στην Ιαπωνία ήταν αυτή του Κώστα Καραμανλή το 2005 σε μια άλλη εποχή και σε μια Ελλάδα που είχε αφήσει πίσω τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και κανείς δεν υποψιαζόταν το τι θα ερχόταν πέντε χρόνια μετά.

Σήμερα η Ελλάδα, έχοντας αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης, καταγράφει θετικές επιδόσεις στην οικονομία, παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, και καλείται να αντιμετωπίσει και μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Με αυτό το αφήγημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ιαπωνία από σήμερα μέχρι την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, σκοπεύει να παρουσιάσει τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται για επενδύσεις.

Η ενίσχυση και βελτίωση των διμερών σχέσεων και η εδραίωση και συστηματοποίηση της συνεργασίας είναι το ζήτημα που θα κυριαρχήσει στην ατζέντα των διμερών συναντήσεων, καθώς για την Ελλάδα η Ιαπωνία αποτελεί άνοιγμα σε μια σημαντική χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ταυτόχρονα μια ισχυρή οικονομία και ένα μέλος του G7.

Κατά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό αναμένεται να συζητηθούν διμερή και διεθνή ζητήματα, καθώς και η στρατηγική μορφή που μπορεί να λάβουν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Κατά την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα γίνουν δεκτοί από τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Akihito. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι Κυριάκος Πιερρακάκης και Κώστας Φραγκογιάννης.

 Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας

Στο επενδυτικό κομμάτι, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει -μαζί με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του, Αλέξη Πατέλη– τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις Ιαπώνων επενδυτών και επιχειρηματιών. Για την επίσκεψη στην Ιαπωνία και τις συναντήσεις με εκπροσώπους ιαπωνικών επιχειρήσεων, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει 20μελής επιχειρηματική αποστολή, ανάμεσά τους εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ.

  • Η πρώτη παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα γίνει προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN). Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι της KEIDANREN είχαν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
  • Η δεύτερη θα γίνει παρουσία της επιχειρηματικής αποστολής που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό με τον Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων JETRO για να διαπιστωθούν συνέργειες και πεδίο συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και με το Enterprise Greece.
  • Ενδιαφέρον από την ιαπωνική πλευρά υπάρχει στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα αναπτύσσει το δίκτυο υποδομών που θα τη μετατρέψει σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή (με εμβληματικό τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη), προχωρά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ συμμετέχει σε πρότζεκτ, όπως αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, που μπορεί να τη μετατρέψει σε γέφυρα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα.

  • Ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμα χωριστές συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC, Japan Bank for International Cooperation).

Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο

Ο πρωθυπουργός, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Στην ομιλία του, αναμένεται να περιγράψει το όραμά του για την Ελλάδα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών και των διεθνών εξελίξεων, μια Ελλάδα που είναι σταθερός και αξιόπιστος εταίρος σε ένα αβέβαιο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, μια χώρα που έχει αφήσει πίσω της την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης και του λαϊκισμού και πορεύεται προς το μέλλον με αυτοπεποίθηση.

Ελλάδα και Ιαπωνία είναι δύο ναυτικά έθνη με μεγάλη παράδοση. Η Ελλάδα, άλλωστε, χώρα της Ε.Ε., αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης -η Ιαπωνία επιδιώκει την προσέγγιση με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.-, μπορεί να αποτελέσει για την Ιαπωνία γέφυρα τόσο με την Ανατολική Μεσόγειο όσο και με τη Βαλκανική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πλέγμα των ενεργειακών πρότζεκτ που διαμορφώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις