Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Στον Πειραιά το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS George W. Bush


 Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο που επιχειρεί στην Μεσόγειο έρχεται να δέσει στο λιμάνι του Πειραιά, στέλνοντας ισχυρά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ελλάδα – ΗΠΑ βρίσκονται στο απόγειο των σχέσεων τους, με τους δεσμούς των δύο χωρών να εμβαθύνουν όσο πάει και περισσότερο,

ειδικά μετά την υπογραφή της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Το αεροπλανοφόρο USS George W. Bush, που βρίσκεται στην Μεσόγειο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πρόκειται να ναυλοχήσει στο λιμάνι του Πειραιά, την επόμενη Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr.

Θα είναι η δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο θα δέσει σε λιμάνι της Ελλάδας, σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών. Η προηγούμενη ήταν στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη στο λιμάνι της Σούδας, όπου το enikos.gr είχε βρεθεί.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο λιμάνι του Πειραιά έχουν έρθει πλοία του αμερικανικού λιμενικού, τα οποία προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υποδοχή του αεροπλανοφόρου και της συνοδείας του.

Το αμερικανικό «θαλάσσιο θηρίο» θα συνοδεύει και ελληνική φρεγάτα.

Με μήκος 332 μέτρα, εκτόπισμα αν των 100.000 τόνωνμπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα έως 34 κόμβους, με δυνατότητα να κινείται με αδιάκοπη λειτουργία επί 20 χρόνια συνεχόμενα, χωρίς ανεφοδιασμό, χάρις στους 2 πυρηνικούς αντιδραστήρες που διαθέτει.

Στο ντεκ και τα υπόγεια φιλοξενεί  85 μαχητικά F/A-18C Ηοrnet, F/A-18E/F Super Hornet, ηλεκτρονικού Πολέμου EA-18G Growler, ιπτάμενα ραντάρ Ε-2C Hawkeye και ελικόπτεραΗΗ-60H.

Ναυπηγήθηκε το 2003, καθελκύστηκε το 2007 και το 2009 παραδόθηκε στο Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Έλαβε το όνομα του 41ου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους του πρεσβύτερου, ο οποίος ήταν πιλότος μαχητικού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το αεροπλανοφόρο αποτελεί τμήμα του 6ου Στόλου, με Διοικητή του Carrier Strike Group ΤΕΝ τον υποναύαρχο Dennis Velez με καταγωγή το Adjuntas του Πουέρτο Ρίκο.

Έχει διακριθεί με το Μετάλλιο Ανώτερης Υπηρεσίας Άμυνας, το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Αξίας, το Μετάλλιο Ανώτερης Υπηρεσίας, το Μετάλλιο Έπαινο Ναυτικού και Σώματος Πεζοναυτών και Μετάλλιο Επιτεύγματος Ναυτικού και Σώματος Πεζοναυτών.

Κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου είναι ο πλοίαρχος Pollard με καταγωγή από το Corpus Christi του Τέξας.

Είναι ναυτικός πιλότος μαχητικών με περισσότερες από 3.000 ώρες σε F/A-18C/E μετρώντας 1.034 προσνηώσεις σε αεροπλανοφόρα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις