Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Διοικητής της Wagner: «Στις υπόγειες πόλεις του Σολεντάρ και Mπακχμούτ κρύφτηκαν χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες και άρματα» «Έχει χώρους μεγέθους γηπέδου ποδοσφαίρου» - Ουκρανός πρέσβης στην Βρετανία: «Έχουμε τεράστιες απώλειες αλλά δεν τις λέμε»


 Με τις ρωσικές δυνάμεις να είναι κοντά στο να κερδίσει το Σολεντάρ και το Μπακχμούτ ο ιδρυτής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων «Βάγκνερ» αποκάλυψε σήμερα γιατί είναι τόσο σημαντική η απελευθέρωση αυτών των σημείων που μπορεί να οδηγήσουν σε ολική κατάρρευση ακόμα του ουκρανικού στρατού.

Το Soledar είναι ένα σημαντικό προπύργιο της ουκρανικής άμυνας κατά μήκος της γραμμής Seversk – Soledar – Bakhmut.

Έτσι το βάρος τους σε χρυσό έχουν αυτά τα σημεία καθώς το Μπαχμούτ διαθέτει «υπόγειες πόλεις» όπου μπορούν να κρυφτούν στρατιώτες και άρματα.

Το σφυροκόπημα, εδώ και πέντε μήνες, της πόλης Μπαχμούτ από τις ρωσικές δυνάμεις αν και για κάποιους μπορεί να αποτελεί απορίας άξιο γιατί δεν έχει δώσει την πόλη στην Ρωσία εντούτοις ο Πριγκόζιν σήμερα αναλύει τον λόγο που κρατούν ακόμα οι Ουκρανοί.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο ιδρυτής της Βάγκνερ, άνδρες της οποίας συμμετέχουν στη μάχη της Μπαχμούτ, ανέφερε λεπτομερώς σήμερα γιατί η πόλη είναι τόσο σημαντική.

«Το κερασάκι στην τούρτα είναι το σύστημα των ορυχείων Σολεντάρ και Μπαχμούτ, το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένα δίκτυο υπόγειων πόλεων. Δεν έχει μόνο τη δυνατότητα να φιλοξενήσει χιλιάδες ανθρώπων σε βάθος 80-100 μέτρων, αλλά μπορούν να μετακινηθούν εκεί άρματα μάχης και οχήματα μάχης του πεζικού», είπε.

Πρόσθεσε ότι αποθέματα όπλων αποθηκεύονταν σε αυτά τα υπόγεια συγκροτήματα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πριγκόζιν αναφερόταν σε ένα μεγάλο αλατωρυχείο και άλλα ορυχεία της περιοχής τα οποία διαθέτουν σήραγγες μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων αλλά και μια τεράστια υπόγεια αίθουσα που στο παρελθόν, εν καιρώ ειρήνης, φιλοξενούσε ακόμη και ποδοσφαιρικούς αγώνες και συναυλίες κλασικής μουσικής.

Ο Πριγκόζιν αναφέρθηκε και σε άλλα πλεονεκτήματα από την κατάληψη της Μπαχμούτ, την οποία αποκάλεσε «σοβαρό επιμελητειακό κέντρο» με μοναδικές αμυντικές οχυρώσεις και αυτός είναι ο λόγος που οι Ουκρανοί στέλνουν χιλιάδες επί χιλιάδων ανδρών για να το κρατήσουν αν και όλα δείχνουν ότι πλέον κυλά αντίστροφα από το να πέσουν σε ρωσικά χέρια.

Τα σχόλια αυτά έγιναν στο Telegram, την ίδια στιγμή που η Ρωσία κατέλαβε έναν στρατηγικής σημασίας οικισμό στα περίχωρα της Μπαχμούτ, την οποία η Μόσχα αποκαλεί Αρτιόμοφσκ.

Οι ρωσικές επιτυχίες απειλούν τις ουκρανικές στρατιωτικές προμήθειες στις μονάδες στο Soledar, οι Ουκρανοί διακινδυνεύουν να περικυκλωθούν.

Στις 6 Ιανουαρίου, Ρώσοι στρατιώτες μοιράστηκαν ένα βίντεο που δείχνει τις θέσεις τους στο κέντρο της πόλης Soledar.

Το βίντεο επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν φτάσει στην περιοχή του Αλατωρυχείου Νο. 1-3.

Οι μαχητές Wagner έχουν προχωρήσει σημαντικά στην περιοχή του Soledar τις τελευταίες ημέρες.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την κατάληψη του οικισμού από ανεξάρτητες πηγές. Ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας είπε ότι η πόλη Σολεντάρ, που είναι κοντά στην Μπαχμούτ και εκεί υπάρχει ένα αλατωρυχείο, είναι ακόμη υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, παρά τις σφοδρές επιθέσεις της Ρωσίας.

Νωρίτερα η εξέλιξη με τον οικισμό Pidhorodne αιφνιδίασε την ουκρανική ηγεσία τον οικισμό βόρεια της Μπακχμούτ. Οι Ουκρανοί είχαν διπλή γραμμή άμυνας την οποία οι Ρώσοι φαίνεται πως διέσπασαν με ευκολία και μπήκαν στον οικισμό. Ρωσικά ΜΜΕ έχουν αλλάξει ήδη τον χάρτη της περιοχής.

Παράλληλα, οι δυνάμεις Wagner μπήκαν και στην Krasnaya Gora. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν πως οι ουκρανικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την Krasnaya Gora, το χωριό που βρίσκεται μεταξύ Bakhmut και Soledar.

Όπως φαίνεται το Bakhmut αποκόπτεται από Βορρά. Οι Ουκρανοί χάνουν τον βόρειο διάδρομο και πλέον η πτώση του Soledar δημιουργεί φαινόμενο ντόμινο για ολόκληρη την ουκρανική άμυνα.

Δραματική η κατάσταση για τον ουκρανικό στρατό – Τα κρύβει το Κίεβο

Τελείως διαφορετική από το αφήγημα του Κιέβου ήταν η περιγραφή που έκανε ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Vadym Prystaiko, αναφορικά με τις απώλειες του ουκρανικού στρατού.

Σε συνέντευξή του στο Νιούσγουικ, ένας από τους κορυφαίους άνδρες της ουκρανικής διπλωματίας, παραδέχθηκε πως το Κίεβο δεν ανακοινώνει τις τεράστιες αυτές απώλειες, ενώ κάλεσε τη Δύση να συνεχίσει να ενισχύει την Ουκρανία με όπλα, καθώς δεν πρόκειται να βρεθεί άλλη χώρα πρόθυμοι να θυσιάσει τόσες ανθρώπινες ζωές προκειμένου να αντιμετωπίσει την Ρωσία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις