Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

«Αδειάζει η κλεψύδρα» για το επίδομα θέρμανσης – Ποιοι κινδυνεύουν να το Xάσουν

 


Αδειάζει η κλεψύδρα για το επίδομα θέρμανσης: Τρία 24ώρα απέμειναν στους δυνητικούς δικαιούχους για να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να εισπράξουν ποσά που αγγίζουν ακόμη και τα 1.600 ευρώ. Όσοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» κατά την προηγούμενη προθεσμία, πρέπει να σπεύσουν να την κάνουν τώρα.  Πάντως η πληρωμή καθυστερεί ακόμη καθώς όσοι δουν την αίτησή τους να εγκρίνεται θα πρέπει να περιμένουν έως το τέλος του επόμενου μήνα για να… εισπράξουν.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Βεβαίως και σε αυτό τον κύκλο των αιτήσεων οι κανόνες δεν αλλάζουν, γι’ αυτό όσοι δεν πρόσεξαν τις λεπτομέρειες κινδυνεύουν να πέσουν σε «παγίδα» και να χάσουν την επιδότηση. Βάσει της σχετικής απόφασης του υπουργείου Οικονομικών, όσα φυσικά πρόσωπα δεν έχουν υποβάλει αίτηση μπορούν πλέον να το κάνουν έως τις 13 Ιανουαρίου 2023 δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους νέους δικαιούχους να προλάβουν τις επόμενες πληρωμές, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Πότε θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές

Όσοι υποβάλουν αιτήσεις έως και τις 13 του τρέχοντος μήνα θα λάβουν τα χρήματα με τις επόμενες πληρωμές. Η επόμενη δόση του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί ως το τέλος Φεβρουαρίου 2023 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023.

Η τελευταία δόση αναμένεται να καταβληθεί στις 28 Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.

Ειδικά για το φυσικό αέριο, έως τις 31 Μαΐου 2023 θα καταχωρούνται δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου 2023.

Για κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης θα καταχωρούνται έως τις 15 Ιουλίου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 30 Ιουνίου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 10 Αυγούστου 2023.

Ποιοι θα πάρουν επίδομα έως και 1.600 ευρώ

Μία βασική αλλαγή για φέτος, πέρα από την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, είναι το ύψος του επιδόματος, καθώς το ποσό βάσης αυξάνεται στα 350 ευρώ (από 300 ευρώ πέρυσι). Το ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (τις βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι βαθμοημέρες έχουν ρυθμιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος σε κάθε περιοχή.

Τα ποσά του επιδόματος κυμαίνονται από 100 έως 800 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν ήδη πετρέλαιο θέρμανσης ή άλλους τρόπους, πλην φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Εκείνοι που θα μεταπηδήσουν από άλλες πηγές θέρμανσης που χρησιμοποίησαν πέρυσι στο πετρέλαιο θα λάβουν διπλό επίδομα, δηλαδή το ποσό θα μπορεί να φτάσει ως και τα 1.600 ευρώ.

Ποιοι εξαιρούνται από τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης

Δεν ήταν λίγοι όμως εκείνοι που βρέθηκαν προ εκπλήξεως γιατί ενώ ήταν μέσα στα εισοδηματικά όρια που έχουν τεθεί, το σύστημα τους «πέταξε» εκτός!

Προφανώς δεν πρόσεξαν τα «ψιλά γράμματα» και δεν γνώριζαν πως ακόμη και αν θεωρητικά ανήκουν στην περίμετρο των δικαιούχων, μπορεί να «κοπούν» από την καταβολή του επιδόματος για μια λεπτομέρεια.

Μια τέτοια λεπτομέρεια είναι για παράδειγμα ο αριθμός των ΙΧ που μπορεί να κατέχει ο δικαιούχος: Αν ξεπερνά τα δύο ακόμη και αν αυτά βρίσκονται σε ακινησία «κόβεται» από το επίδομα με .. συνοπτικές διαδικασίες! Δεν είναι όμως η μόνη λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η αίτηση μπορεί να εγκριθεί αλλά ο δικαιούχος να πάρει τελικά ποσά … χαμηλότερα και από το κατώτατο «πλαφόν».

Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.
  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία. Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.
  • Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.
  • Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.
  • Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών.

Ειδικά, για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων της ανωτέρω (β) περίπτωσης, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2018, ενώ για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων των λοιπών περιπτώσεων του φορολογικού έτους 2017 και άλλες πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις