Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Επιστρέφει στην Ελλάδα από την Ουψάλα και επανενώνεται μετά από 100 χρόνια ο πήλινος σφραγιδοκύλινδρος της Ασίνης


 Επιστρέφει στην Ελλάδα έπειτα από 100 χρόνια παραμονής στο Μουσείο της Ουψάλα, το αρχαίο θραύσμα του μοναδικού πήλινου σφραγιδοκύλινδρου της Ασίνης, και επανενώνεται με το θραύσμα που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου.

Το αρχαίο θραύσμα του σφραγιδοκύλινδρου, που χρονολογείται από την εποχή τού Χαλκού, επιστρέφει όχι μόνο πίσω στην Ελλάδα από την Ουψάλα, αλλά και στον γενέθλιο τόπο του την Αργολίδα.

Το αρχαίο θραύσμα – όπως ενημερώνει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ – παρέδωσε στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Γιόχαν Μπόργκσταμ, στη διάρκεια ειδικής τελετής.

Το θραύσμα του αρχαίου πήλινου σφραγιδοκύλινδρου, που βρέθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής την οποία ξεκίνησε ο τότε διάδοχος του σουηδικού θρόνου, Γκούσταβ Άντολφ, και μετέπειτα βασιλιάς, βρισκόταν στην κατοχή του Μουσείου του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία. Η σουηδική κυβέρνηση όμως, αποφάσισε να χορηγήσει την άδεια προκειμένου να παραδοθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου.

Εικονοποίηση του εθνικού στόχου της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Ομολογώ ότι για εμένα προσωπικά, αυτή είναι μια πολύ χαρούμενη στιγμή, επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μια όχι τυπική και συνηθισμένη τελετή, αλλά σε μια τελετή που, πρώτα απ’ όλα, επιβεβαιώνει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις στενές σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα και τη Σουηδία και στον πολιτισμό. Ξεκινώντας από τις ανασκαφές της Ασίνης, όπου το 1922 συμμετείχε και ο διάδοχος Γκούσταν Άντολφ, του σουηδικού θρόνου, η Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία συνεργάζεται εξαιρετικά και πολύ αποδοτικά με το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Για εμάς τους Έλληνες, για μένα προσωπικά, η συγκεκριμένη χειρονομία είναι η εικονοποίηση ενός εθνικού στόχου, της οριστικής επιστροφής και της ενοποίησης και της επανένωσης στο Μουσείο της Ακρόπολης των Γλυπτών του Παρθενώνα», συνέχισε η υπουργός Πολιτισμού.

«Συγκινητική στιγμή για τους Έλληνες φίλους μας»

«Η παράδοση και η επιστροφή στην Ελλάδα ενός αντικειμένου που γεννήθηκε στην Αργολίδα πριν από 4.000 χρόνια περίπου, αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή για εμάς. Είναι μια συγκινητική στιγμή για τους Έλληνες φίλους μας, είναι όμως μια συγκινητική στιγμή και για εμάς καθώς εντάσσεται στην ευρύτερη συζήτηση για την ενοποίηση των αντικειμένων που πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να εκτίθενται στην Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα.

«Είμαι ενθουσιασμένη που βλέπω αυτό το σημαντικό τεχνούργημα επιτέλους να επανενώνεται. Ο πήλινος σφραγιδοκύλινδρος είναι ένα μοναδικό και πολύτιμο κομμάτι. Είμαι ευγνώμων προς όλους όσοι κατέστησαν δυνατή αυτήν την επανένωση. Πέρυσι γιορτάσαμε τα εκατό χρόνια σουηδικών αρχαιολογικών ερευνών πεδίου στην Ασίνη. Επομένως αυτή είναι μια σημαντική ημέρα για το Σουηδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα» δήλωσε η Δρ, Τζένι Βάλενστεν, διευθύντρια του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

Η επανένωση των δύο θραυσμάτων του πήλινου σφραγιδοκύλινδρου κατέστη δυνατή κατόπιν συζητήσεων μεταξύ του Μουσείου Gustavianum, του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου.

Το θραύσμα παρέλαβε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, η έφορος Αρχαιοτήτων Άργους-Μυκηνών Άλκηστη Παπαδημητρίου.


newsit.gr

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις