Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Σε ξεσηκωμό για την υπεράσπιση του άρθρου 16 καλούν οι σπουδαστές του Εθνικού Θεάτρου

 


Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια στις 12 μ.μ. της Πέμπτης καλούν σύσσωμο το σπουδαστικό και φοιτητικό σώμα το συντονιστικό της κατάληψης της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, η ΠΟΘΑ και το ΣΕΗ. •Οι καλλιτέχνες προαναγγέλλουν σειρά κινητοποιήσεων μέχρι το... καλοκαίρι! •Η ΠΟΘΑ καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του Ν. Γιατρομανωλάκη.

Δεν υποχωρούν οι καλλιτέχνες μπροστά στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις με την προτεινόμενη ΚΥΑ, την οποία το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να εμφανίσει ως λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει με το επίμαχο προεδρικό διάταγμα 85, και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, προχωρούν σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια. Κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνει το συντονιστικό της κατάληψης της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου απευθύνουν και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).

«Όποια και αν είναι η ερώτηση που τίθεται από την κοινωνία, η απάντηση της κυβέρνησης είναι τα ΜΑΤ, η ακραία καταστολή, τα χημικά, το ξύλο και οι συλλήψεις. Σπουδαστές, σπουδάστριες και σπουδαστά των Ανώτερων Δραματικών Σχολών, φοιτητές, φοιτήτριες και φοιτητά, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον τουρισμό, μαθητές και μαθήτριες είμαστε ενωμένοι σε έναν κοινό αγώνα απέναντι στην αστυνομοκρατία και την αναλγησία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συντονιστικό της κατάληψης της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Και συνεχίζει: «Τη Δευτέρα 20/02 κατά τη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών και εκπροσώπων σπουδαστών των Καταλήψεων στον καλλιτεχνικό χώρο έξω από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν αναίτια στους διαδηλωτές με χρήση χημικών και ξύλο. Την Τετάρτη 22/2 την ίδια τύχη είχαν έξω από το Υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού. Ενώ και στις δύο περιπτώσεις σημειώθηκαν και συλλήψεις.

Την ίδια στιγμή που σχεδόν η μισή Ελλάδα σιτίζεται μέσω voucher market pass, βλέπουμε όλες τις Δημόσιες δομές να υποβαθμίζονται και να οδηγούνται στην εξαθλίωση. Μετά τον φοιτητή της Νομικής του Α.Π.Θ που τραυματίστηκε βαριά πέφτοντας από το παράθυρο της αίθουσας καθώς αυτή ήταν πλήρης, τώρα παρακολουθούμε την πτώση τμήματος της οροφής της Οδοντιατρικής του Α.Π.Θ».

Το συντονιστικό της κατάληψης σημειώνει πως «με το ΠΔ85/22 ανοίγει πλέον κάθε δρόμος προς την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ιδιωτικών Κολλεγίων με τους απόφοιτους των ΑΕΙ. Ενώ, ταυτόχρονα, τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών παραμένουν στο επίπεδο του ανειδίκευτου».

Η Εκπαίδευση, ο Πολιτισμός και η προστασία των δικαιωμάτων του Πολίτη εν γένει είναι ζήτημα όλων μας» καταλήγει η ανακοίνωση και καλεί σύσσωμο το σπουδαστικό και φοιτητικό σώμα «να είναι μαζί μας στον αγώνα για τη διασφάλιση του άρθρου 16 και την ικανοποίηση των αιτημάτων μας».

Ψήφισμα-καταπέλτης από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών 

«Δεν είμαστε 2 ολόκληρους μήνες στον δρόμο για 179 ευρώ» διαμηνύει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών προαναγγέλλοντας ακόμη πιο μαζικές δράσεις, διεθνοποίηση του αγώνα των καλλιτεχνών και ορίζοντα διαμαρτυρίας έως και τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών.

Το ΣΕΗ, στον απόηχο της γενικής συνέλευσης, έδωσε στη δημοσιότητα το ψήφισμα-πλαίσιο για κλιμάκωση του αγώνα των καλλιτεχνών κατά του Προεδρικού Διατάγματος και των επικοινωνιακών τρικ της κυβέρνησης.

Οι ηθοποιοί εκφράζουν την οργή τους, καταγγέλλουν την κρατική βία και τις εικόνες αστυνομοκρατίας έξω από χώρους του πολιτισμού και δίνουν στη δημοσιότητα το πλαίσιο για σειρά δράσεων, προαναγγέλλοντας έναν αγώνα - μαραθώνιο.

Σειρά κινητοποιήσεων

  • Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, ηλεκτρονική "παράσταση διαμαρτυρίας" στο online event του deree college "Tα Deree Info Sessions παρουσιάζουν τη Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich".
  • Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12.00 μμ
  • Παρασκευή 24 Φεβρουάριου, συνάντηση με ΕΝΘΕΠΑ για ΣΣΕ 
  • Σαββατοκύριακο, συντονισμός με σπουδαστές για ευρωπαϊκή ημέρα δράσης - "κατάληψη" Πλατείας Συντάγματος
  • Καθαρά Δευτέρα, συναυλία στα Προπύλαια ή το Σύνταγμα 
  • μετά την Καθαρά Δευτέρα: συλλογική σύμβαση με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και 2η συνάντηση για ΣΣΕ με ΠΕΘ
  • διασωματειακή ημερίδα για την εκπαίδευση 
  • σύσταση διακαλλιτεχνικής ομάδας εργασίας από τα σωματεία για το "τι πανεπιστήμιο θέλουμε"
  • κήρυξη νέας απεργίας σε συνεργασία με τα άλλα καλλιτεχνικά σωματεία 
  • Αναλόγως της πορείας των διαπραγματεύσεων με το ΥΠΠΟΑ, που φυσικά θα συνοδεύονται με Κινητοποιήσεις, κατάθεση τροπολογίας σε όλα τα κόμματα, η οποία θα επεκτείνει τον Ν.4325/15 που ισχύει για τους μουσικούς στους ΟΤΑ. 
  • Επειδή ο αγώνας είναι διαρκείας, μαραθώνιος και όχι αγώνας 100 μέτρων, σκεφτόμαστε από τώρα πως το καλοκαίρι διοργανώνεται το φεστιβάλ Αθηνών και πώς θα μπορούσαν - αν χρειαστεί - να συνεχίσουν και εκεί οι κινητοποιήσεις μας, καλώντας τα καλλιτεχνικά σωματεία στον σχεδιασμό τους. 

ΠΟΘΑ: Ουδέποτε θέσαμε το μισθολογικό

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΘΑ επισημαίνει ότι «η εν λόγω Κ.Υ.Α εξακολουθεί να μας αντιμετωπίζει ως ανειδίκευτους και να εντάσσει τα πτυχία μας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Δ.Ε.). Η καλλιτεχνική εκπαίδευση δεν αναγνωρίζεται όπως έχουμε ζητήσει επανειλημμένως και η -θετική κατά τα άλλα- μισθολογική βελτίωση δεν μπορεί να εκληφθεί παρά ως επανάληψη της πρότασης που έγινε στους καθηγητές της ανώτερης σχολής δραματικής τέχνης του Εθνικού Θεάτρου μια μέρα πριν παραιτηθούν, την οποία δεν δέχθηκαν και παραιτήθηκαν. Η πρόταση της ΚΥΑ δεν εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα της Τ.Ε. επαγγελματικής βαθμίδας.

Σε αυτό το δυσμενές κλίμα διεκδικούμε το δίκιο μας απέναντι στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, η οποία με ημίμετρα και προεκλογικά τεχνάσματα θεωρεί πως λύνει προβλήματα ετών που αφορούν χιλιάδες εργαζομένους στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού».

Παράλληλα, διευκρινίζει πως «ουδέποτε εδώ και δύο μήνες, είτε στις ανακοινώσεις μας, είτε στις επαφές μας με τους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και ούτε στη συνάντηση της 15ης Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό εστιάσαμε στο μισθολογικό. Αυτό που ζητάμε είναι δίκαιη επαγγελματική διαβάθμιση των πτυχίων μας και την αξιοπρεπή εκπαίδευση και εργασία. Δεν ζητάμε σε καμία περίπτωση αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ζητάμε εντός των προβλέψεων του άρθρου 16 αναγνώριση μέσω διαβάθμισης και υπαγωγής όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζομένων στην Τέχνη και στον Πολιτισμό στην κατηγορία Τ.Ε. (πλην αυτών που ήδη ανήκουν στην κατηγορία Π.Ε.), κάτι το οποίο γίνεται και έχει ήδη γίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Φυσικά τα αιτήματά μας για ίδρυση δημόσιας τριτοβάθμιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και παροχή ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, καθώς επίσης και για ενίσχυση του σπουδαστικού σώματος με παροχές δωρεάν σίτισης, στέγασης και συγγραμμάτων παραμένουν ενεργά μαζί με όλο το πεδίο των διεκδικήσεών μας».

«Παρά τους δύο και πλέον μήνες που αγωνιζόμαστε για τα εύλογα αιτήματά μας, αιτήματα που ασπάζονται ο κλάδος, το σπουδαστικό σώμα αλλά και η κοινωνία, δηλώνουμε πως συνεχίζουμε σθεναρά!» καταλήγει η ΠΟΘΑ.

Η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ έρχεται προς διάψευση του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, που σε διχαστικό ρόλο αποφάσισε να κοινοποιήσει την απάντησή του σε όσα ανέφεραν τα σωματεία για το περιεχόμενο της ΚΥΑ την ώρα που γινόταν η φορτισμένη γενική συνέλευση του ΣΕΗ, υποστηρίζοντας πως αυτοί που περιόρισαν τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό σε μισθολογικά θέματα ήταν οι εκπρόσωποι των καλλιτεχνών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις