Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Αποκάλυψη: AYTOI HTAN OI πιο επιφανείς Έλληνες Μασόνοι Πολιτικοί, Πατριάρχες, επιχειρηματίες και ένας Βασιλιάς...


 Σημαντικά ευρήματα τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος αλλά και ονόματα διακεκριμένων Ελλήνων οι οποίοι φέρονται να ήταν Τέκτονες σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα αρχεία της μασονίας, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η δημοσιογραφική έρευνα των Data Journalists. Πρόκειται για επιφανή ονόματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, οι ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, ο πρώην πρωθυπουργός επί κυβερνήσεων ΝΔ, Γεώργιος Ράλλης, οι πρώην πρωθυπουργοί Θεμιστοκλής Σοφούλης και Αλέξανδρος Παπαναστασίου και πολλοί άλλοι. Τα ευρήματα που δημοσιεύουν οι Data Journalists έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα και αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές από την ιστορία της ελληνικής μασονίας.

Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος (ΜΣΤΕ), η οποία εδρεύει στην οδό Αχαρνών, ιδρύθηκε το 1811. Πρόκειται για ένωση προσώπων, η οποία αποτέλεσε την πρώτη Μεγάλη Στοά που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο λειτουργίας του τεκτονισμού. Η πρώτη Τεκτονική Στοα στη χώρα  μας βέβαια είχε ιδρυθεί λίγα χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 1872 στην τότε Βενετοκρατούμενη Κέρκυρα. Το όνομα της Στοάς ήταν  «Beneficenza» (Αγαθοεργία), και υπαγόταν στη Μεγάλη Στοά της Βερόνας, που έδρευε στην Παδούη της Ιταλίας. Την ίδια περίοδο, άρχισαν, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, από Έλληνες της διασποράς, να ιδρύονται Ελληνόφωνες Στοές, ενώ το 1780 μια παραπλήσια προς τον Τεκτονισμό Οργάνωση είχε ιδρυθεί στη Βιέννη, με το όνομα “Καλοί Εξάδελφοι”.

Το 1928 ιδρύθηκε το Τεκτονικό Ίδρυμα, μια διαφορετική οντότητα η έδρα της οποίας βρίσκεται έως και σήμερα επίσης στην οδό Αχαρνών. Σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας του ιδρύματος, που δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμόν 2 ΦΕΚ της 4ης Ιανουαρίου 1928, το Τεκτονικό Ίδρυμα διοικείται από ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο το οποίο ονομάζεται Αδελφάτο και αποτελείται από τα εκάστοτε εκλεγμένα μέλη της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος.

Ένα από τα ονόματα που φέρεται να είχε μυηθεί στον Τεκτονισμό ήταν ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας. Ο Καποδίστριας φέρεται να είχε ιδρύσει το 1813 με δική του μέριμνα στο Παρίσι, ένα Τεκτονικό Κέντρο με την ονομασία  «Ελληνόγλωσσον Ξενοδοχείον». Εκεί, σύμφωνα με τα αρχεία μασονίας φέρεται να μυήθηκε ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο οποίος μετά την επιστροφή του στη Μόσχα, μύησε λίγο μετά και τον Νικόλαο Σκουφά. Τον ίδιο χρόνο, οι Αθ. Τσακάλωφ και Ν. Σκουφάς, μαζί με τον Εμμανουήλ Ξάνθο, ιδρύσαν στην Οδησσό της Ρωσίας, τη Φιλική Εταιρεία.

Ως μέλος της μασονίας εμφανίζεται στα αρχεία των Τεκτόνων και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Προτομή του άλλωστε διακοσμεί το Μέγαρο της Τεκτονικής Στοάς επί της οδού Αχαρνών. Ένα ακόμη πρόσωπο που πρωτοστάτησε στην επανάσταση του 1821 και φέρεται επίσης να είχε μυηθεί στον τεκτονισμό ήταν και ο Αλέξανδρος Υψηλάντης.

Μεταξύ των μεταγενέστερών μελών εμφανίζονται ο εμπνευστής της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου του 1936, Ιωάννης Μεταξάς αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο οποίος διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδος, το 1924 και το 1932, αλλά και ο επί τρεις φορές πρωθυπουργός Θεμιστοκλής Σοφούλης.

Ένα ακόμη πρόσωπο που φέρεται να ήταν μέλος της μασονίας ήταν και ο ξακουστός διευθυντής της Αστυνομίας Πόλεων της Αθήνας και στη συνέχεια αρχηγός του Σώματος, Άγγελος Έβερτ. Πρόκειται για τον πατέρα του μετέπειτα προέδρου της ΝΔ, Μιλτιάδη Εβερτ, ο οποίος το 1996 διεκδίκησε την πρωθυπουργία με αντίπαλο τον Κώστα Σημίτη και ηττήθηκε

Από το χώρο της ΝΔ ένας ακόμη πρώην  πρωθυπουργός που φέρεται να ήταν μέλος ήταν ο Γεώργιος Ράλλης. Διαδέχτηκε το 1980 τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ως αρχηγός της Ν.Δ. και διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδος έως το 1981. Το 1987 ανεξαρτητοποιήθηκε και εξελέγη βουλευτής Κερκύρας το 1989.

Πατριάρχες και Μητροπολίτες

Μεταξύ των προσώπων που φέρονται να διετέλεσαν μέλη της μασονίας ήταν και διάφοροι ιεράρχες που σταδιοδρόμησαν στα ανώτατα κλιμάκια της Εκκλησίας. Ένας από αυτούς ήταν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Βενέδικτος, ο οποίος εξελέγη στον πατριαρχικό θρόνο το 1957.

Ένας ακόμη ιεράρχης ήταν ο Πατριάρχης Βασίλειος Γ’. Το 1925 εξελέγη τοποτηρητής του Πατριαρχικού Οικουμενικού Θρόνου, λίγους μήνες αργότερα η ιερά Σύνοδος τον εξέλεξε Οικουμενικό Πατριάρχη (13.7.1925).

Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος φέρεται επίσης να είχε μυηθεί στον τεκτονισμό σύμφωνα με τα αρχεία της Μασονίας. Το 1907 εισήλθε στην υπηρεσία του Πατριαρχείου. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος και του εδόθη η Μητρόπολης Λαμψάκου – Δαρδανελίων. Το 1922 επί Πατριαρχίας Μελετίου Δ΄ μετατέθηκε στην Μητρόπολη Ελάσσονος έως το 1924. Την επόμενη χρονιά 1926 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας με προσάρτηση το 1931.

Ο Πατριάρχης Ιωακείμ Γ’ είναι επίσης ένα ακόμη πρόσωπο που εμφανίζεται στη λίστα των ελευθεροτεκτόνων. Διετέλεσε Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τα έτη 1878-1884 και 1901-1912.

Τα περιζώματα του Βασιλιά Γεώργιου Β΄

Εκτός από τους ιεράρχες ως μέλος της μασονίας φέρεται και ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Β΄. Ήταν βασιλιάς της Ελλάδας κατά τα διαστήματα 1922-24, 1935-1947 και πρωθυπουργός από τις 19 έως τις 22 Απριλίου 1941.
Στο  μουσείο της μασονίας παρατίθενται τα περιζώματα του Βασιλέως Γεωργίου Β΄ μαζί με άλλα αντικείμενα.

Το καταστατικό της Μεγάλης Στοάς το 1928

Στο Μουσείο της Μεγάλης Στοάς επί της οδού Αχαρνών εκτίθεται το καταστατικό της Μεγάλης Στοάς, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 4 Ιανουαρίου του 1928. Είχε προηγηθεί αίτηση στις 27 Αυγούστου του 1927 των Ιδρυτών, όπως αναφέρεται του Ιδρύματος Μιλτιάδη Πουρή, Σπύρου ΒελλήΣπύρου Νάγου, Αθανάσιου Ιωάννου, Χρήστου Λαδά, Αντωνίου Ανδριανόπουλου, Νικολάου Νώε, Πάνου Χατζηπάνου, Δημητρίου Παπούλια και Γεωργίου Ράλλη.

Η τεκτονική ταυτότητα του Σπύρου Γαλάτη

Ένα από τα ευρήματα που εκτίθενται στο Μουσείο της ΜΣΤΕ είναι και η τεκτονική ταυτότητα του Σπύρου Γαλάτη ο οποίος συμμετείχε στην ανατίναξη των γραφείων της ναζιστικής «Εθνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργάνωσης» (ΕΣΠΟ) στη γωνία των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, στις 20 Σεπτεμβρίου του 1942.  Το εγχείρημα έφερε σε πέρας στις 20 Σεπτεμβρίου 1942 μια ομάδα ανδρών και γυναικών της αντιστασιακής οργάνωσης «Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων» (ΠΕΑΝ) στην οποία συμμετείχε και ο Γαλάτης.

Το διαβατήριο Γαλάτη

Η επιστολή του πρόεδρου των ΗΠΑ Τρούμαν

Μεταξύ των ευρημάτων συγκαταλέγεται και μια ιδιόχειρη επιστολή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, ο οποίος φέρεται επίσης να είχε μυηθεί στον τεκτονισμό. Η επιστολή απεστάλη το 1953 στον τότε Μέγα Διδάσκαλο (ανώτατος βαθμός στη μασονία, Κωνσταντίνο Περάκη. Επίσης στο μουσείο εκτίθεται και φωτογραφία του προέδρου Τρούμαν με ιδιόχειρη αφιέρωση σε Έλληνα τέκτονα.

Τα μετάλλια της μασονίας

Στο Μουσείο μπορεί κανείς να δει επίσης μία σειρά από μετάλλια της μασονίας, όπως επίσης και ομολογιακούς τίτλους εσωτερικού δανείου για την ανοικοδόμηση του Τεκτονικού Μεγάρου.

Πηγή: Data Jounalists

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις