Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Μακρόν εναντίον Disney: Οργή για το πώς απεικονίζεται η Γαλλία στο «Wakanda Forever»


 Η Γαλλία καταδίκασε έντονα τη νέα ταινία της θυγατρικής της Disney Marvel για τον Αφρικανό ήρωα Μαύρο Πάνθηρα, με τίτλο Black Panther: Wakanda Forever, αναφέροντας ότι δημιουργεί «ψευδείς και παραπλανητικές εντυπώσεις» επειδή δείχνει Γάλλους στρατιώτες να επιχειρούν να «λεηλατήσουν φυσικούς πόρους» (το φανταστικό πολύτιμο μέταλλο Βιμπράνιο) που ανήκουν στο φανταστικό αφρικανικό βασίλειο της Γουακάντα.

Ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Μακρόν, Σεμπαστιάν Λεκορνού, επέκρινε την «αντιγαλλική» στάση που υπάρχει στην ταινία Black Panther: Wakanda Forever. Η ταινία παρουσιάζει τους Γάλλους στρατιώτες να εισβάλλουν σε βάση στο Μάλι και να προσπαθούν να κλέψουν τους πόρους αυτούς.

Ο Λεκορνού, αντίθετα, απέτισε φόρο τιμής στους στρατιώτες της χώρας του που πέθαναν «υπερασπίζοντας το Μάλι».

«Καταδικάζω σθεναρά αυτήν την ψευδή και παραπλανητική αναπαράσταση των ενόπλων δυνάμεών μας», έγραψε ο Σεμπαστιέν Λεκορνού στο Twitter ως απάντηση σε ένα απόσπασμα από την ταινία – παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησε πριν από τρεις μήνες στους κινηματογράφους του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Σκέφτομαι και τιμώ τους 58 Γάλλους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι το Μάλι, κατόπιν αιτήματός του, απέναντι σε ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες», έγραψε ο 36χρονος Λεκορνού, ο νεότερος υπουργός του υπουργικού συμβουλίου της Γαλλίας.

Η ταινία δείχνει Γάλλους στρατιώτες να εισβάλλουν σε μια μυστική βάση της Γουακάντα στο Μάλι και να βιαιοπραγούν σε επιστήμονες, καθώς προσπαθούν να κλέψουν το πολύτιμο μέταλλο βιμπράνιο από το βασίλειο, ωστόσο δυνάμεις της Γουακάντα τους εξουδετερώνουν.

Στη συνέχεια, η ταινία δείχνει την ομάδα των σιδηροδέσμιων Γάλλων στρατιωτών να προσάγονται σε Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών και να διατάσσονται να γονατίσουν μπροστά στη βασίλισσα της Γουακάντα, Ραμόντα η οποία… τα «ψέλνει» στον ντροπιασμένο Γάλλο πρέσβη στον ΟΗΕ.

«Οι κακοί Γάλλοι μισθοφόροι που δρουν στο Μάλι είναι ντυμένοι σαν στρατιώτες από την επιχείρηση Barkhane», μια πραγματική στρατιωτική αποστολή στην περιοχή Σαχέλ σχολίασε ο δημοσιογράφος Ζαν Μπεξόν δημοσιεύοντας το επίμαχο απόσπασμα, που παρέθεσε ο Γάλλος υπουργός.

Το υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Παρίσι δεν ζητά απόσυρση ή λογοκρισία ενός έργου τέχνης.

Αλλά «δεν μπορεί να επιτραπεί κανένας αναθεωρητισμός σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Γαλλίας στο Μάλι: επεμβήκαμε κατόπιν αιτήματος της ίδιας της χώρας για να πολεμήσουμε ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες, μακριά από την ιστορία που λέγεται στην ταινία, δηλαδή ένας γαλλικός στρατός που έρχεται να λεηλατήσει φυσικούς πόρους», πρόσθεσε το υπουργείο. .

Συνεργάτες του Λεκορνού είπαν ότι ήταν «θυμωμένος με την ταινία», η οποία προβλήθηκε στις μεγάλες αίθουσες ενώ η Ρωσία φαίνεται να σημειώνει πρόοδο στο να στρέφει τους πληθυσμούς της Δυτικής Αφρικής εναντίον της Γαλλίας και των στρατιωτικών της επιχειρήσεων.

Πηγή: dailymail.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις