Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

H ώρα της Δικαιοσύνης για τα Eικονικά τιμολόγια

 


Δημήτρης Τερζής

Οι εισαγγελείς έλαβαν γνώση των στοιχείων για τις Krikel, Fullspan, Ιονική Τεχνολογική (συμφερόντων Λαβράνου) και τη δημοσκοπική εταιρεία Marc από τα οποία αποδεικνύεται ότι κάποιοι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους κάλυπταν τις παρανομίες ● Αποκαλύπτουμε δύο νέες πλαστές ιταλικές ταυτότητες που αφορούν πρόσωπα στο στενό περιβάλλον του Γιάννη Λαβράνου

Στα χέρια της Οικονομικής Εισαγγελίας βρίσκονται πλέον όλα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το τελευταίο διάστημα η «Εφ.Συν.» και τα οποία αφορούν τη «βιομηχανία» έκδοσης εικονικών τιμολογίων αξίας εκατομμυρίων ευρώ που είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια και στην οποία εμπλέκονται εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου (μεταξύ των οποίων και η Krikel, o μεγάλος προμηθευτής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη), αλλά και η εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc του Θωμά Γεράκη.

Ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, εισαγγελέας Εφετών Χρήστος Μπαρδάκης, ξεκίνησε κατεπείγουσα έρευνα έπειτα από τη σχετική μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Παύλος Πολάκης και Μάριος Κάτσης, με αφορμή τις αποκαλύψεις μας για την εταιρεία Marc, η οποία ωστόσο επεκτείνεται στο σύνολο των εικονικών τιμολογίων και αφορά πλέον και τις εταιρείες του Γιάννη Λαβράνου, βασικού προσώπου στην υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Κατόπιν αυτών σε γνώση του αντεισαγγελέα Δημήτρη Αποστολά, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση, βρίσκονται αρκετά από τα εικονικά τιμολόγια που εξέδωσε η χωματουργική εταιρεία «Ιονία Τεχνική», τόσο προς την Krikel, τη Marc, αλλά και τη Fullspan Communications Ltd., εταιρεία επίσης συμφερόντων του Γιάννη Λαβράνου.

Πιο συγκεκριμένα:

«Ιονία» προς Krikel

Στις 7 Δεκεμβρίου 2022 η «Εφ.Συν.» αποκάλυπτε ότι η «Ιονία Τεχνική», μια εταιρεία οικοδομικών και χωματουργικών εργασιών, είχε εκδώσει κατά το διάστημα 2018-2021 εικονικά τιμολόγια αξίας 5,3 εκατ. ευρώ που αφορούσαν τον εξοπλισμό υποστήριξης του λογισμικού παρακολούθησης Predator, το οποίο εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ. Ο φόρος που επιστράφηκε στην Krikel από τις εν λόγω συναλλαγές έφτανε σχεδόν το 1,3 εκατ. ευρώ. Τα τιμολόγια βρίσκονταν στις συγκεντρωτικές καταστάσεις εσόδων της «Ιονίας», αλλά από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δεν φαίνονταν πουθενά οι αντίστοιχες χρηματικές καταβολές.

«Iονία» προς Fullspan

Για την εν λόγω εταιρεία γράψαμε αναλυτικά πριν από μερικές μέρες. Είναι επίσης συμφερόντων Λαβράνου και έχει λάβει εικονικά τιμολόγια από την «Ιονία» άνω των 100.000 ευρώ. Η Fullspan ασχολείται με «υπηρεσίες πώλησης κτιρίων και γης, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φωτοβολταϊκά». Το ένα τιμολόγιο που εκδόθηκε από την «Ιονία» προς αυτήν αφορά «μελέτη και εγκατάσταση συστήματος δορυφορικής τηλεόρασης από όροφο σε όροφο και ανά διαμέρισμα», ύψους 53.320 ευρώ.

ΚΥΡΑ στην «Ιονική Τεχνολογική»

Τέλος, άλλη μία εταιρεία συμφερόντων Λαβράνου, η «Ιονική Τεχνολογική», είχε λάβει εικονικά τιμολόγια ύψους 1,1 εκατ. ευρώ από την ΚΥΡΑ Α.Ε., την οικοδομική εταιρεία που είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια και στη Marc του κ. Γεράκη. Η σχετική απόδειξη βρίσκεται στο πόρισμα των ελεγκτών της ΥΕΔΔΕ που είχε ελέγξει την ΚΥΡΑ. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της «Ιονικής» η Α’ ΔΟΥ Αθηνών είχε επιβάλει ένα αστείο πρόστιμο ύψους... 100 ευρώ το 2021 επειδή υπέβαλε εκπρόθεσμα τον Οκτώβριο του 2016 καταστάσεις φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών πελατών και προμηθευτών!

«Ιονία» προς Marc

Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 20 Δεκεμβρίου, φέραμε στο φως εικονικά τιμολόγια της «Ιονίας Τεχνικής» ύψους 239.000 ευρώ προς τη δημοσκοπική εταιρεία Marc. Ταυτόχρονα αποκαλύπταμε ότι σύμφωνα με πόρισμα της ΥΕΔΔΕ (Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων) η εταιρεία Marc είχε λάβει τρία εικονικά τιμολόγια από μια άλλη οικοδομική εταιρεία, την ΚΥΡΑ Α.Ε. Ο κ. Γεράκης είχε αρνηθεί πως η εταιρεία του είναι εκδότρια ή αποδέκτρια τέτοιων τιμολογίων. Ωστόσο κάποιος πρέπει να εξηγήσει στους εισαγγελείς το τιμολόγιο υπ’ αρ. 297 που εξέδωσε η «Ιονία» προς τη Marc στις 31 Μαΐου 2019 με αντικείμενο «Exit Poll ευρωεκλογών, 56 άτομα» με κόστος 20.137 ευρώ ή εκείνο με αριθμό 313 στις 20 Ιουλίου 2019 με αντικείμενο «Exit Poll εθνικών εκλογών, 56 άτομα» με το ίδιο κόστος. Στο ίδιο πλαίσιο και το τιμολόγιο με αριθμό 386 στις 31 Ιανουαρίου του 2020 με αντικείμενο «2.500 ερωτηματολόγια κοινής γνώμης για την πανελλαδική έρευνα “τι πιστεύουν οι Ελληνες”» με κόστος 23.188 ευρώ.

Η «Εφ.Συν.» κατέθεσε στην Εισαγγελία 12 τέτοια τιμολόγια που είχε εκδώσει με αποδέκτρια τη Marc η «Ιονία Τεχνική». Υπενθυμίζεται επίσης ότι για τη Marc έχουν δοθεί από την ΥΕΔΔΕ τρεις εντολές ελέγχου (στις 5 Μαΐου 2020, στις 7 Ιουλίου 2020 και στις 8 Σεπτεμβρίου 2020) και παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια δεν φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί. Το γιατί θα πρέπει να το απαντήσουν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Κι άλλες πλαστές ταυτότητες στο περιβάλλον Λαβράνου

Τον Νοέμβριο του 2022 η έρευνα των Reporters United και της «Εφ.Συν.» έφερνε στο φως ένα αντίγραφο δελτίου ιταλικής ταυτότητας στο οποίο φαινόταν να εικονίζεται ο κ. Λαβράνος. Το όνομα που αναγραφόταν στο έγγραφο ήταν «Gianni Berti». Σε επικοινωνία με τις ιταλικές αρχές αποδείχθηκε ότι ο αριθμός της ταυτότητας παρέπεμπε σε ταυτότητα που είχε κλαπεί στη Νάπολη. Οι αρχές υποστήριζαν πως είχαν ενδείξεις πλαστογραφίας. Ερωτηθείς ο κ. Λαβράνος είχε δηλώσει άγνοια και ακολούθως υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων.

Σήμερα φέρνουμε στο φως άλλα δύο αντίγραφα δελτίων ιταλικής ταυτότητας. Και τα δύο έχουν πλαστογραφηθεί. Στο πρώτο φαίνεται να απεικονίζεται η Ε.Τσ., συγγενικό πρόσωπο του κ. Λαβράνου, με τη διαφορά ότι το όνομα που αναγράφεται στο έγγραφο είναι «Anna Landi». Στο δεύτερο φαίνεται να απεικονίζεται ο Ι.Κ., συνεργάτης του κ. Λαβράνου, με το όνομα «Gianni Pedrini».

Τα δύο αυτά πρόσωπα παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Η κ. Ε.Τσ. εργαζόταν στην εταιρεία Fullspan έως πρόσφατα, ενώ ο κ. Ι.Κ. αφ’ ενός φέρεται να είναι στενός συνεργάτης του κ. Λαβράνου, αφ’ ετέρου φέρεται να έχει λάβει επίσης δύο τιμολόγια από τη... διαβόητη «Ιονία Τεχνική» για αγορά έργων τέχνης. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για δύο πίνακες, αξίας 18.000 και 12.000 ευρώ. Θα είχε πραγματικό ενδιαφέρον να δει κάποιος αν θα προχωρήσουν επίσης σε μηνύσεις κατά αγνώστων, όπως έπραξε ο κ. Λαβράνος.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε πάντως ότι είναι διαβολική η σύμπτωση άτομα από το στενό περιβάλλον του επιχειρηματία να φαίνονται σε ιταλικές ταυτότητες με διαφορετικά ονόματα. Σε κάθε περίπτωση εμείς θέσαμε και αυτά τα στοιχεία στη διάθεση του εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ξεκινήσει ελέγχους τόσο για την υπόθεση των εικονικών τιμολογίων όσο και για τις πλαστές ιταλικές ταυτότητες, με τις οποίες αποκτήθηκαν ΑΦΜ στη ΔΟΥ Εξωτερικού.

Την ίδια ώρα, πρέπει να τονιστεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική έρευνα και από τις ιταλικές αρχές. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα» της προηγούμενης Κυριακής, η ιταλική πρεσβεία ζήτησε ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές σε ποιο σημείο βρίσκεται η έρευνα για την πλαστή ταυτότητα του κ. Λαβράνου. Δεν γνωρίζουμε τι απάντηση έλαβαν οι Ιταλοί. Την έρευνα πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τη χειρίζεται η οικονομική αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις