Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Πήραν φωτιά” οι υπηρεσίες πληροφοριών: H Pωσία στοχεύει τις υποδομές της Βόρειας Θάλασσας της Ολλανδίας και “εισβάλλει” στη γερμανική BND


 Ιωάννης Χάρχαρης

Συντονισμένες ενέργειες των δυτικών χωρών μάλλον έπιασαν τη Ρωσία απροετοίμαστη και την απέκοψαν

από πηγές πληροφοριών και πληροφοριοδότες

Στο παρασκήνιο του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η Δύση εργάζεται για να βοηθήσει το Κίεβο όπως μπορεί  με όπλα, μη στρατιωτική βοήθεια ή και πληροφορίες. Στο παρασκήνιο και αυτού του παρασκηνίου μαίνεται μια άλλη μάχη με τη Ρωσία, αυτή των κατασκόπων.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Ευρώπης, επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν τα ρωσικά δίκτυα κατασκοπείας. Η γερμανική έρευνα προέκυψε μετά από συγκεντρώσεις φερόμενων Ρώσων πρακτόρων στην Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Αυστρία, την Πολωνία και τη Σλοβενία. 

Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης,  η Ρωσία προσπάθησε τους τελευταίους μήνες να αποκτήσει πληροφορίες για να σαμποτάρει κρίσιμες υποδομές στο ολλανδικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε  η ολλανδική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών MIVD.

Ένα ρωσικό πλοίο εντοπίστηκε σε υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς προσπαθούσε να χαρτογραφήσει την ενεργειακή υποδομή, δήλωσε ο επικεφαλής της MIVD στρατηγός Jan Swillens σε συνέντευξη Τύπου.

Το σκάφος συνοδευόταν στη Βόρεια Θάλασσα από ολλανδικά πλοία πεζοναυτών και ακτοφυλακής, προτού καταστεί επιτυχής οποιαδήποτε προσπάθεια δολιοφθοράς.

Σύμφωνα με τον Αξιωματούχο, η Ρωσία χαρτογραφεί πώς λειτουργούν τα αιολικά πάρκα της Ολλανδίας στη Βόρεια Θάλασσα. «Ενδιαφέρονται πολύ για το πώς θα μπορούσαν να σαμποτάρουν την ενεργειακή υποδομή», δήλωσε.

Οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών MIVD και AIVD, σε κοινή έκθεση που δημοσίευσαν, ανέφεραν ότι κρίσιμες υπεράκτιες υποδομές, όπως καλώδια Διαδικτύου, αγωγοί αερίου και πάρκα ανεμόμυλων, έχουν γίνει στόχος ρωσικών σαμποτάζ, όπως επίσης  οι προμήθειες νερού και ενέργειας. 

«Η Ρωσία χαράζει κρυφά αυτή την υποδομή και αναλαμβάνει δραστηριότητες που υποδεικνύουν προετοιμασίες για αναστάτωση και δολιοφθορά», ανέφεραν οι υπηρεσίες.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι, θα απελάσει έναν άγνωστο αριθμό Ρώσων διπλωματών, καθώς κατηγόρησε τη Ρωσία ότι φέρνει συνεχώς κατασκόπους υπό διπλωματική κάλυψη.

Διέταξε επίσης τη Ρωσία, να κλείσει την εμπορική της αποστολή στο Άμστερνταμ και είπε ότι, θα κλείσει το ολλανδικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη.

Η Ρωσία «εισβάλλει» στη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND

Σύμφωνα με αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, ένας γερμανός πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών που κατηγορείται για αποκάλυψη κρατικών μυστικών στη Ρωσία, επιφορτίστηκε να βρει τη θέση των εκτοξευτών ρουκετών HIMARS στην Ουκρανία.

«Ο Carsten Linke, ένας κορυφαίος πράκτορας των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ανατέθηκε από την υπηρεσία κατασκοπείας FSB της Ρωσίας το περασμένο φθινόπωρο, να στείλει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη θέση των πυραυλικών συστημάτων HIMARS και Iris-T που οι ΗΠΑ και η Γερμανία είχαν προμηθεύσει στην Ουκρανία», αναφέρει. 

Ο κατάσκοπος διέρρευσε με επιτυχία πληροφορίες από τη γερμανική υπηρεσία ξένων πληροφοριών BND, σχετικά με άκρως απόρρητη τεχνολογία επικοινωνίας. Σε αντάλλαγμα, η ρωσική FSB πλήρωσε πιθανότατα τον φερόμενο Γερμανό κατάσκοπο σε μετρητά.

Η κατάσταση στην Ουκρανία, έχει αυξήσει τους φόβους στη Γερμανία για ρωσικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο καθώς και απόπειρες δολιοφθοράς σε υποδομές ζωτικής σημασίας.

Προσπάθειες στην Ευρώπη για την εξάρθρωση του ρωσικού δικτύου κατασκοπείας

Η ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει επιχειρήσεις επιρροής στην Ευρώπη, να διατηρεί επαφή με πληροφοριοδότες ή να δίνει στο Κρεμλίνο πληροφορίες για σημαντικά θέματα, όπως ο βαθμός στον οποίο οι δυτικοί ηγέτες είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν να αυξάνουν τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, φαίνεται ότι παρεμποδίστηκε.

Οι ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας υπέστησαν περισσότερες ζημιές τον περασμένο χρόνο, από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας των ΗΠΑ και της Ευρώπης, οι οποίοι φοβούνται ότι η χώρα έχει ακόμα σημαντικές δυνατότητες.

Η γερμανική υπόθεση αύξησε τις ανησυχίες για ανεπίλυτα ζητήματα ασφάλειας στην Ευρώπη, αποδεικνύοντας ότι η Μόσχα συνέχισε να λαμβάνει μια τακτική ροή ευαίσθητων εγγράφων από μια από τις κορυφαίες υπηρεσίες πληροφοριών της Ευρώπης, τη γερμανική BND, ακόμη και  μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Γερμανία έμαθε για τη διείσδυση, μόνο λόγω μιας υπηρεσίας δυτικού συμμάχου που οι αρχές της BND αρνήθηκαν να κατονομάσουν. Οι αναφορές δείχνουν ότι, η σοβαρότητα της παραβίασης οδήγησε τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και άλλων εθνών να μειώσουν την ανταλλαγή πληροφοριών με το Βερολίνο.

Ενώ η γερμανική υπόθεση επικεντρώθηκε σε έναν Ευρωπαίο ύποπτο ότι, πρόδωσε την πατρίδα του για το Κρεμλίνο, ορισμένες υποθέσεις εμπλέκουν Ρώσους πολίτες που προσπαθούσαν να περάσουν λαθραία στη Δύση.

Τον Ιούνιο του 2022, οι ολλανδικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι εμπόδισαν έναν Ρώσο κατάσκοπο να διεισδύσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ως Βραζιλιάνος ασκούμενος. 

Σύμφωνα με αξιωματούχους και δικαστικά αρχεία, ήταν ο Σεργκέι Τσερκάσοφ, ένας Ρώσος στρατιωτικός που είχε αναπτυχθεί στο εξωτερικό περισσότερο από μια δεκαετία νωρίτερα, από το κύριο τμήμα στρατιωτικών πληροφοριών της Ρωσίας, την υπηρεσία κατασκοπείας GRU.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις