Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Αναβάθμιση στρατιωτικής βοήθειας Μ.Βρετανίας-Γαλλίας στην Ουκρανία - Η Ρωσία απαντάει με πυραύλους KPOYZ - Εξαΰλωσε στρατιωτική βάση των Ουκρανών


 Παναγιώτης Νάστος

Γαλλία-Μ. Βρετανία προβαίνουν σε περαιτέρω ενίσχυση του οπλοστασίου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, προεκειμένου αυτές να "περάσουν" στην επίθεση το επόμενο χρονικό διάστημα

Σε λίγες ημέρες από σήμερα ο πόλεμος στην Ουκρανία κλείνει ένα έτος διεξαγωγής, ενώ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με πολούς αναλυτές να εκτιμούν ότι οι επόμενοι μήνες από μέσα Μαρτίου και μετά θα είναι καθοριστικοί για την έκβασή του, αφού τόσο η Ρωσία , όσο και η Ουκρανία προετοιμάζονται για μεγάλης κλίμακας επιθετικές ενέργειες.

Ειδικότερα η Ουκρανία στην παρούσα φάση προβαίνει σε εκπαίδευση στελεχών της στο έδαφος Δυτικών χωρών, πάνω σε οπλικά συστήματα που της εκχωρούνται από αυτές, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προβαίνει στην δημιουργία οκτώ (8) νέων Ταξιαρχιών, οι οποίες θα είναι εξοπλισμένες με νέα Δυτικά οπλικά συστήματα.

Ως στόχος αυτών των νέων Σχηματισμών φέρεται να είναι η  ανακατάληψη της Κριμαίας, κάτι που ωστόσο είναι κόκκινη γραμμή για τον Πούτιν.

Ρωσικό ΜΜΕ σε σχετικό  άρθρο του, επισημαίνει τα ακόλουθα:

"Η Γαλλία ανακοίνωσε νέες παραδόσεις αυτοκινούμενων οβίδων CAESAR στην Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία διαθέτει ήδη 37 αυτοκινούμενα πυροβόλα CAESAR (18 μεταφέρθηκαν από τη Γαλλία και 19 έφτασαν από τη Δανία, το Παρίσι ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μεταφέρει επιπλέον αυτοκινούμενα πυροβόλα αυτού του τύπου στην Ουκρανία  πιθανότατα, μιλάμε για παράδοση άλλων 18 αυτοκινούμενων εγκαταστάσεων πυροβολικού πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Γαλλία αποφάσισε να αυξήσει το ήμισυ της προμήθειας αυτοκινούμενων πυροβόλων όπλων CAESAR στην Ουκρανία είναι ότι αυτά τα συστήματα μπόρεσαν να αποδειχθούν πολύ αξιόπιστα τόσο ως προς το βεληνεκές και την ακρίβεια, όσο και από την άποψη του ρυθμού βολής και της ικανότητας ελιγμών

 Αφού εκτοξεύσουν τα πυρά τους, τα αυτοκινούμενα όπλα αλλάζουν γρήγορα τις θέσεις τους, από όπου βάλλουν εκ νέου.

Η προμήθεια μεγάλης ποσότητας πυροβολικού στην Ουκρανία σαφώς δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή, ωστόσο, η περαιτέρω χρήση αυτού του πυροβολικού προκαλεί δυσκολίες για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, καθώς τώρα η Ουκρανία θα λάβει περιορισμένο ποσότητα πυρομαχικών για τέτοια όπλα λόγω των άδειων αποθηκών  πυρομαχικών του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα , η  Βρετανία ανακοίνωσε επίσημα την παράδοση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Αφού το Ηνωμένο Βασίλειο συζήτησε το θέμα της προμήθειας πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, έγινε γνωστό ότι το Λονδίνο είχε λάβει την τελική απόφαση να παράσχει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και συστήματα αεράμυνας. Πληροφορίες για αυτό το θέμα εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Μόναχο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα προμηθεύσει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και σύστημα αεράμυνας», είπε ο Σουνάκ.

Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο για τι είδους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μιλάμε, ωστόσο, με μεγάλη πιθανότητα, πρόκειται για πυραύλους Storm Shadow, ενώ  είναι πιθανό το Ηνωμένο Βασίλειο να στείλει και αντιπλοϊκούς πυραύλους προς την Ουκρανία.

Λίγο νωρίτερα εμφανίστηκε ένας χάρτης της επικράτειας που θα απειληθεί από τους βρετανικούς τακτικούς πυραύλους κρουζ Storm Shadow.

Επιπλέον κάτι που  είναι πολύ αξιοσημείωτο, το Λονδίνο δεν επέβαλε κανέναν περιορισμό στη χρήση αυτών των πυραύλων στο έδαφος της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας.

Η Ρωσία "απάντησε"  με πυραύλους «Kalibr»,  καταστρέφοντας μεγάλη βάση στρατιωτικού εξοπλισμού στη δυτική Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχουν χτυπηθεί , αποδείχθηκε ότι μια στρατιωτική βάση που  βρίσκεται στο έδαφος του Khmelnitsky,συνέχισε να χρησιμοποιείται από τον  Ουκρανό Στρατό.

Έτσι  πριν από λίγες ώρες ρωσικοί πύραυλοι κρουζ Kalibr έπληξαν  την εν λόγω στρατιωτική εγκατάσταση , καταστρέφοντας μεγάλη ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με  Ρωσικές δορυφορικές εικόνες των σημερινών επιδρομών πυραύλων στον Khmelnitsky, οι ειδικοί της OSINT διαπίστωσαν ότι επλήγησαν στρατιωτικοί στόχοι , ενώ μέχρι και εκατό οπλικά συστήματα μπορούσαν να αποθηκευτούν εδώ, χωρίς να αποκλείεταιυ ότι  σε αυτά συμπεριλαμβανόταν δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός.

 Η έκταση της ζημιάς δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί  πλήρως από  τις δορυφορικές εικόνες, ωστόσο, δεδομένου ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν με τακτικούς πυραύλους κρουζ Kalibr, η ζημιά είναι αρκετά σοβαρή."

Τέλος σύμφωνα με άρθρο έτερου Ρωσικού ΜΜΕ ,  Ρώσοι πυροβολητές κατέστρεψαν έναν αμερικανικό σταθμό ραντάρ κοντά στο στο Daryevka πλησίον του Kherson.

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε έναν ουκρανικό σταθμό ραντάρ κινητού αντιπυροβολικού,  που κατασκευάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ,AN / TPQ,36 , δήλωσε στο RIA Novosti μια πηγή που γνωρίζει την κατάσταση , προκαλώντας τις εξής απώλειες, τέσσερις νεκροί στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και  ένας τραυματίας, σύμφωνα με πηγή πληροφόρησης.

Επίσης χθες το βράδυ στο Kherson, κοντά στο Kamyshany,το ρωσικό πυροβολικό κατέστρεψε ένα οβιδοβόλο Msta-B. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν έξι στρατιωτικούς  που σκοτώθηκαν, ενώ δύοτραυματίστηκαν.

Η Μόσχα είχε στείλει μήνυμα στις χώρες της συμμαχίας την περασμένη άνοιξη λόγω της προμήθειας όπλων στις αρχές του Κιέβου. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι οποιοδήποτε φορτίο περιέχει στρατιωτικό εξοπλισμό για τη γειτονική δημοκρατία θα γίνει νόμιμος στόχος για τον ρωσικό στρατό.

Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, λαμβάνει χώρα μια στρατιωτική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, απώτερος στόχος της είναι η απελευθέρωση του Ντονμπάς και η δημιουργία συνθηκών που εγγυώνται την ασφάλεια της Ρωσίας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις