Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Market pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα ΑΦΜ - Πότε θα γίνει η πληρωμή, ποιοι είναι οι δικαιούχοι [VIDEO]


Market Pass: «Φωτιά» έχει πάρει η πλατφόρμα του Market Pass, με τις αιτήσεις να ξεπερνούν το απόγευμα της Τρίτης (21/2/2023) τις 250.000, πρώτη μέρα λειτουργίας της πλατφόρμας.

Πρόκειται για την εφαρμογή που τέθηκε σε λειτουργία χθες το πρωί και προσφέρει τη δυνατότητα λήψης οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους ζωής των νοικοκυριών κατά τους μήνες από Φεβρουάριο έως και Ιούλιο 2023.

Από σήμερα, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, αιτήσεις για το Market Pass θα μπορούν να υποβάλλουν όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ. Αντιθέτως, χθες Τρίτη, οι αιτήσεις γινόντουσαν δεκτές μόνο από ΑΦΜ με λήγοντα 1, 2, 3 και 4.

Η ενίσχυση ανέρχεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνουν τα όρια που τίθενται ανάλογα με την κατηγορία του νοικοκυριού.

Χαμός από αιτήσεις την πρεμιέρα

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, είπε χθες ότι μέσα στις πρώτες ώρες είχαν ήδη υποβληθεί 32.000 αιτήσεις. Ο αριθμός αυτός έφτασε σύντομα τις 55.000, λίγο μετά τις 115.00 και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πλέον ξεπέρασε τις 250.000 και οδεύει προς τις 300.000.

Μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, ο κ. Πιερρακάκης εξέφρασε την πεποίθηση πως το Market Pass είναι ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης που θα βοηθήσει εκατομμύρια νοικοκυριά. Όπως είπε, με το Market Pass καλύπτεται το 85% του πληθυσμού της χώρας, ενώ προσέθεσε ότι για να είναι προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες η υπηρεσία, η διαδικασία της αίτησης θα μπορεί να γίνεται και μέσω ΚΕΠ.

Μέχρι τις 15 Μαρτίου η προθεσμία για το Market Pass

«Να τονίσουμε ότι οι αιτήσεις θα μπορούν να γίνουν μέχρι τις 15 Μαρτίου. Από το πότε θα γίνει η αίτηση θα εξαρτηθεί και το πότε θα γίνει η πληρωμή. Για παράδειγμα, αν η αίτηση γίνεται μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, τότε η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι οι πολίτες έχουν δύο επιλογές. «Η πρώτη είναι η πίστωση του ποσού στην ψηφιακή κάρτα στο κινητό. Σε αυτή την περίπτωση θα λάβουν το 100% της ενίσχυσης. Υπάρχει ωστόσο και η κατάθεση σε τράπεζα, οπότε θα πάρουν το 80% του ποσού που δικαιούνται» είπε.

Ο κ. Πιερρακάκης στη συνέχεια επισήμανε ότι από την Παρασκευή θα γίνονται αιτήσεις για το Market Pass και στα ΚΕΠ. «Να τονίσουμε ότι οι αιτήσεις θα μπορούν να γίνουν μέχρι τις 15 Μαρτίου. Από το πότε θα γίνει η αίτηση θα εξαρτηθεί και το πότε θα γίνει η πληρωμή. Για παράδειγμα, αν η αίτηση γίνεται μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, τότε η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Market Pass: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πως θα πάρουν το ποσό

Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνουν τα όρια που τίθενται ανάλογα με την κατηγορία του νοικοκυριού.

Οι αιτήσεις για το Market Pass μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τη 15η Μαρτίου 2023. Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. των δικαιούχων.

Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου μπορούσαν να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι των οποίων οι Α,Φ,Μ, έληγε σε 1, 2, 3 και 4 ενώ την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για όλους τους δικαιούχους, ανεξάρτητα από τον λήγοντα αριθμό του Α.Φ.Μ. τους.

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:

  • Εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί σε πέντε δόσεις (μία δόση για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 και τέσσερις μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο 2023).
  • Μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν, εφόσον δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.

Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή. Ο πολίτης εισέρχεται στο Market Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Επιδοτήσεις πολιτών». Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ. Όλα τα στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Ο σχεδιασμός του Market Pass έγινε από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιο, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Θάνο Πετραλιά και τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 5 του άρθρου 115 του ν. 5007/2022 και στις υπ’ αρ. 1170/19-01-2023 και 1425/17-02-2023 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΜΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Αναλυτικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τη λειτουργία της πλατφόρμας θα βρείτε στη διεύθυνση https://vouchers.gov.gr/marketpass.

Market Pass: Ερωτήσεις και απαντήσεις

-Τι είναι το Market Pass;

Το Market Pass αποτελεί μέτρο οικονομικής ενίσχυσης με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών λόγω της σημαντικής αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Η ενίσχυση θα καταβληθεί για έξι μήνες, από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο 2023.

-Ποιοι είναι δικαιούχοι του μέτρου;

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του προγράμματος. Βάση υπολογισμού για το κατά πόσο ένα φυσικό πρόσωπο δικαιούται το Market Pass είναι η Φορολογική Δήλωση του 2021, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Κατηγορία    Κριτήρια
Άγαμοι/ες, χήροι/ες, εν διαστάσει    – Οικογενειακό Εισόδημα έως €16.000 – Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των €250.000
Έγγαμοι με ή χωρίς τέκνα / Με σύμφωνο συμβίωσης με ή χωρίς τέκνα    – Οικογενειακό εισόδημα έως €24.000, προσαυξανόμενο κατά €5.000 για κάθε τέκνο/εξαρτώμενο μέλος/φιλοξενούμενο μέλος – Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των €400.000
Μονογονεϊκές οικογένειες με ένα ή περισσότερα τέκνα    – Οικογενειακό εισόδημα έως €24.000, προσαυξανόμενο κατά €5.000 για κάθε τέκνο/εξαρτώμενο μέλος/φιλοξενούμενο μέλος – Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των €400.000
Υπάρχουν φυσικά πρόσωπα που αποκλείονται από τη χορήγηση του Market Pass;

Δεν είναι δικαιούχοι του μέτρου όσοι:

Είναι εξαρτώμενα μέλη ή φιλοξενούνται
Εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης (αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη, πισίνες κ.λπ.)
Είναι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού
Δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση

-Τι ποσό θα λάβω;

Το ποσό που θα δοθεί ως οικονομική ενίσχυση υπολογίζεται ως το 10% από το μηνιαίο ύψος αγορών, το οποίο ορίζεται στα 220 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Συνεπώς ένα μονομελές νοικοκυριό θα ενισχύεται το επόμενο εξάμηνο με 22 ευρώ ανά μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα χορηγούνται επιπλέον 10 ευρώ μηνιαίως. Παραδείγματα:

Έγγαμο ζευγάρι χωρίς τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)

Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τέκνο δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)

Διαζευγμένος γονέας με δύο τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + (2 x 100) ευρώ, δηλαδή 42 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 252 ευρώ (€42 x 6 μήνες)

Έγγαμο ζευγάρι με δύο τέκνα και ένα φιλοξενούμενο μέλος δικαιούται το 10% από τα 220 + (4 x 100) ευρώ, δηλαδή 62 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 372 ευρώ (€62 x 6 μήνες).
Πώς μπορώ να λάβω το Market Pass;

Οι δικαιούχοι του μέτρου υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στο vouchers.gov.gr, με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Taxisnet). Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού στον οποίο ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.

Επίσης, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

-Μέχρι πότε μπορώ να υποβάλω την αίτησή μου;

Η πλατφόρμα για το Market pass θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τη 15η Μαρτίου 2023.

-Πώς γίνεται η καταβολή του ποσού;

H καταβολή του ποσού γίνεται με δύο τρόπους:

Mέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone.
Μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί.

Χρειάζεται να επαναλαμβάνω κάθε μήνα τη διαδικασία υποβολής της αίτησης;

Όχι. Η αίτηση υποβάλλεται μία φορά και κατόπιν η ενίσχυση πιστώνεται αυτόματα στην άυλη ψηφιακή κάρτα ή στον λογαριασμό του δικαιούχου.

-Μπορώ να διορθώσω την αίτηση που έχω υποβάλει;

Ναι, μέχρι την 2α Μαΐου 2023. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι δεν είναι δυνατή η αλλαγή τρόπου καταβολής της ενίσχυσης, παρά μόνο η διόρθωση των στοιχείων (π.χ. λάθος IBAN).

-Πότε γίνεται η καταβολή του ποσού;

Όσοι δικαιούχοι επιλέξουν την έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας θα λάβουν την ενίσχυση ως εξής:

3 ή 20 Μαρτίου (ανάλογα αν υποβάλουν την αίτηση πριν ή μετά την 28η Φεβρουαρίου) για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο
3 Απριλίου για τον μήνα Απρίλιο
3 Μαΐου για τον μήνα Μάιο
3 Ιουνίου για τον μήνα Ιούνιο και
3 Ιουλίου για τον μήνα Ιούλιο.

Όσοι δικαιούχοι επιλέξουν την κατάθεση σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν την ενίσχυση ως εξής:

3 ή 20 Μαρτίου (ανάλογα αν υποβάλουν την αίτηση πριν ή μετά την 28η Φεβρουαρίου) για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο και
3 Μαΐου για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

-Πού και πώς χρησιμοποιώ το Market Pass;

H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε POS που διαθέτουν Super Market, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία και διάφορα καταστήματα τροφίμων.

Εάν επιλεγεί η κατάθεση σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό, το ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμεί ο δικαιούχος.

-Μέχρι πότε μπορώ να χρησιμοποιώ την άυλη ψηφιακή κάρτα του Market Pass;

Η άυλη ψηφιακή κάρτα ισχύει μέχρι το τέλος Αυγούστου 2023 και έπειτα απενεργοποιείται.

-Πρέπει να ξοδέψω μέρος ή το σύνολο του ποσού που πιστώθηκε στην κάρτα μου για να λάβω την ενίσχυση του επόμενου μήνα;

Όχι. Η ενίσχυση καταβάλλεται ανεξάρτητα από την ύπαρξη και το ύψος προηγούμενων δαπανών.

-Αν δεν ξοδέψω το σύνολο του ποσού που πιστώθηκε στην κάρτα μου μέχρι το τέλος του μήνα, το χάνω;

Όχι, το αδιάθετο ποσό κάθε μήνα παραμένει μέσα στην κάρτα μέχρι το τέλος του προγράμματος, δηλαδή μέχρι το τέλος Αυγούστου.

-Πού μπορώ να απευθυνθώ για διευκρινίσεις για τη λειτουργία της πλατφόρμας;

Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να καλέσετε από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00 στο Τηλέφωνο Εξυπηρέτησης Κοινού 210-2156327 ή να υποβάλετε το ερώτημά σας μέσω email στο marketpass@ktpae.gr.

ΤΑ 5 ΒΗΜΑΤΑ

Τα μυστικά για την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας

1ο βήμα: Μέσω ειδικής εφαρμογής, η οποία θα τεθεί από σήμερα σε λειτουργία στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) ή στην ψηφιακή πύλη vouchers.gov.gr, κάθε φυσικό πρόσωπο θα μπορεί να αιτείται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία θα πιστωθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας το προβλεπόμενο ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Η κάρτα θα εκδίδεται από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Η είσοδος του φυσικού προσώπου-δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή θα πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών του TAXISnet.

2ο βήμα: Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, ο αιτών θα συμπληρώνει και θα επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, το πιστωτικό ίδρυμα που επιλέγει για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και θα αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν. Για το σκοπό της επαλήθευσης των προϋποθέσεων χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης, η ειδική εφαρμογή θα αποστέλλει τα υποβληθέντα στοιχεία σε κατάλληλη διαδικτυακή υπηρεσία της ΑΑΔΕ, η οποία θα επιβεβαιώνει ότι ο αιτών είναι δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης. Επιπλέον, η διαδικτυακή υπηρεσία της ΑΑΔΕ θα αποστέλλει και τα μέλη του νοικοκυριού.

3ο βήμα: Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης του φυσικού προσώπου και εφόσον επαληθευτεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας θα διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, τηρουμένων των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του δικαιούχου, για το σκοπό της έκδοσης της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης, και θα εμβάζει αμελλητί στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο ανά ορόσημο πληρωμής.

4o βήμα: Ακολούθως, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός θα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:

α) γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένες οδηγίες και

β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

5ο βήμα: Το χρηματικό ποσό που θα πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών σε κάθε είδους καταστήματα ή λαϊκές αγορές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων, ιδίως σε παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, καταστήματα ζαχαροπλαστικής, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία και διάφορα άλλα καταστήματα τροφίμων.

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως την 31η-8-2023. Μετά την ημερομηνία αυτή, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.

Πότε θα μπαίνουν τα χρήματα στην κάρτα

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως την 28η-2-2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 θα αποσταλεί στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 3η-3-2023.

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας από την 1η-3-2023 έως την 15η-3-2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 θα αποσταλεί στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 20ή-3-2023.

Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η ενίσχυση των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 θα αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μήνα.

ΤΑ 4 ΒΗΜΑΤΑ

Με χρήση τραπεζικού λογαριασμού

1ο βήμα: Μέσω της ειδικής εφαρμογής, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) ή στην ψηφιακή πύλη vouchers.gov.gr, κάθε φυσικό πρόσωπο που θα επιλέξει κατάθεση του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό θα μπορεί να αιτείται την πίστωσή της σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του. Η είσοδος του φυσικού προσώπου-δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή θα πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (TAXISnet).

2ο βήμα: Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, ο αιτών θα μπορεί να συμπληρώνει και να επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, ενώ θα πρέπει να συμπληρώνει τον IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της επιλογής του στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος, καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα που τηρείται ο λογαριασμός. Εν συνεχεία θα πρέπει να αιτείται την πίστωση του σχετικού ποσού στο λογαριασμό αυτό. Η διαδικτυακή υπηρεσία της ΑΑΔΕ θα αποστέλλει και τα μέλη του νοικοκυριού.

3ο βήμα: Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης του φυσικού προσώπου και εφόσον επαληθευτεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου και ολοκληρωθεί ο υπολογισμός του ποσού, η Κοινωνία της Πληροφορίας θα διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, τηρουμένων των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του δικαιούχου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του, για το σκοπό της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης. Εν συνεχεία θα εμβάζει στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο ανά ορόσημο πληρωμής.

4ο βήμα: Κατόπιν της διενέργειας των πληρωμών των ενισχύσεων, η Κοινωνία της Πληροφορίας θα αποστέλλει αυτοματοποιημένο μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του δικαιούχου, η οποία έχει δηλωθεί στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης. Το μήνυμα θα πληροφορεί τον δικαιούχο για την επιτυχή πίστωση της ενίσχυσης που καταβλήθηκε ή για την απόρριψή της.

Το χρονοδιάγραμμα για τις πιστώσεις

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως την 28η-2-2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 θα αποσταλεί στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 3η-3-2023.

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας από την 1η-3-2023 έως την 15η-3-2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 θα αποσταλεί στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 20ή-3-2023.

Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η ενίσχυση των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 θα αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μήνα.

Για όσους υποβάλουν αίτηση για την είσπραξη της ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό έως την 28η-2-2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 θα αποσταλεί στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η-3-2023.

Για όσους υποβάλουν αίτηση είσπραξης της ενίσχυσης μέσω πίστωσης σε τραπεζικό λογαριασμό από την 1η-3-2023 έως την 15η-3-2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 θα αποσταλεί στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 20ή-3-2023.

Για όλους τους δικαιούχους που θα έχουν υποβάλει αίτηση για την είσπραξη της ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, η ενίσχυση των μηνών Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 θα αποσταλεί στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η-5-2023.

ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΟΥ MARKET PASS ΣΕ ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΒΑΣΗ
Σύνθεση νοικοκυριούΕκτιμώμενο ύψος αγορώνΜέσω ψηφιακής κάρταςΜέσω τραπεζικής κατάθεσης
Μηνιαία επιδότησηΕπιδότηση εξαμήνουΜηνιαίο επίδομαΕπιδότηση εξαμήνου
Μονομελές220,00 €22,00 €132,00 €17,60 €105,60 €
Ζεύγος άνευ τέκνων320,00 €32,00 €192,00 €25,60 €153,60 €
Ζεύγος με ένα τέκνο420,00 €42,00 €252,00 €33,60 €201,60 €
Μονογονέας με ένα τέκνο320,00 €32,00 €192,00 €25,60 €153,60 €
Ζεύγος με δύο τέκνα520,00 €52,00 €312,00 €41,60 €249,60 €
Μονογονέας με δύο τέκνα420,00 €42,00 €252,00 €33,60 €201,60 €
Ζεύγος με τρία τέκνα620,00 €62,00 €372,00 €49,60 €297,60 €
Ζεύγος με τέσσερα τέκνα720,00 €72,00 €432,00 €57,60 €345,60 €
Ζεύγος με πέντε τέκνα820,00 €82,00 €492,00 €65,60 €393,60 €
Ζεύγος με έξι τέκνα920,00 €92,00 €552,00 €73,60 €441,60 €
Ζεύγος με επτά ή περισσότερα τέκνα1.000,00 €100,00 €6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις