Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Σεισμός: Nεκροί από τις νέες δονήσεις σε Tουρκία και Συρία [VIDEO]


 Σεισμός: Τρεις σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν σήμερα το απόγευμα την πολύπαθη Τουρκία και τη Συρία. Ο πρώτος σεισμός 6,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Χατάι, στην Τουρκία, στα σύνορα με τη Συρία.

Ο εν λόγω σεισμός σημειώθηκε στις 19.04 (ώρα Ελλάδας, 20.04 ώρα Τουρκίας) και το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 9 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντιόχειας και 75 χλμ. της Λατάκιας στη Συρία. Το δε εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 2χλμ.

Τρία λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 20.07 τοπική ώρα, σημειώθηκε ένας δεύτερος σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Σαμαντάγ της Τουρκίας. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, επικράτησε πανικός στην περιοχή, με τους σεισμοπαθείς να βγαίνουν πανικόβλητοι από τις σκηνές, καθώς φοβήθηκαν ενδεχόμενες πτώσεις δέντρων, ενώ υπάρχουν και αναφορές για τραυματίες.

Μετά από τον δεύτερο σεισμό, καταγράφηκε και ένας τρίτος μεγέθους 5,2 βαθμών στο Σαμαντάγκ.

Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Τουρκία από τον νέο μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Χατάι το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μια πέτρα έπεσε στο κεφάλι της γυναίκας στο Samandag και πέθανε. Επίσης, ένας πολίτης που βρισκόταν κάτω από τα ερείπια έχασε τη ζωή του. Τη σορό του άνδρα, που έχασε τη ζωή του, έβγαλαν από τα ερείπια οι σωστικές ομάδες. Αστυνομικές ομάδες προσπάθησαν να παρηγορήσουν την οικογένεια του ανθρώπου, η οποία ξέσπασε σε κλάματα.

Την ίδια στιγμή, στη Ντεφνέ, τέσσερα άτομα παραμένουν κάτω από τα ερείπια ενώ ένα άτομο κατάφερε να βγει από τα συντρίμμια. Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτα Οκτάι, οι τραυματίες στα νοσοκομεία είναι οκτώ.

Η πρώτη δόνηση είχε διάρκεια περίπου 1,5 λεπτό, προκαλώντας τον απόλυτο τρόμο. Η μετασεισμική ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή, τις τελευταίες ημέρες, με δονήσεις πάνω από 5 Ρίχτερ.

Υπενθυμίζεται ότι το Καχραμανμαράς μετά το φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ είναι ισοπεδωμένη πόλη. Ελάχιστα είναι τα κτίρια που έμειναν όρθια από το καταστροφικό χτύπημα του εγκέλαδου ενώ οι δρόμοι που άλλοτε ήταν γεμάτο κίνηση και κόσμο πλέον είναι γεμάτοι συντρίμμια και μπάζα.

Να σημειωθεί πως ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία από τους σεισμούς πριν από δύο εβδομάδες ανήλθε στους 41.156 τη Δευτέρα, σύμφωνα με το AFAD, και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, με 385.000 διαμερίσματα που είναι γνωστό ότι έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Τουλάχιστον 47.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη την Τουρκία και τη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μετά τους δυο πρώτους σεισμούς πριν από δύο εβδομάδας ότι οι εργασίες κατασκευής σχεδόν 200.000 διαμερισμάτων σε 11 επαρχίες της Τουρκίας που επλήγησαν από τον σεισμό θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι αναφέρθηκαν ζημιές σε κτίρια και άλλοι ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Συρία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο.

Σεισμός στην Αντιόχεια

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 9 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντάκειας στην Τουρκία και 75 χλμ. της Λατάκιας στη Συρία.

Σεισμός στην Τουρκία: Η δέσμευση του Άντονι Μπλίνκεν

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σε επίσκεψή του στην Τουρκία ότι η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει «όσο χρειαστεί», καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης και οι μετασεισμοί τελειώνουν και η εστίαση στρέφεται σε επείγουσες εργασίες καταφυγίου και ανοικοδόμησης.

Ο Μπλίνκεν ενημερώθηκε για την καταστροφή στην επαρχία Χατάι με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Κυριακή (19/2), δεσμευόμενος για πρόσθετη βοήθεια 83 εκατομμυρίων λιρών προς την Τουρκία και τη Συρία πέραν των 71 εκατομμυρίων λιρών που είχε αρχικά υποσχεθεί ο Τζο Μπάιντεν.

«Είναι δύσκολο να το εκφράσω με λέξεις», είπε ο Μπλίνκεν , προσπαθώντας να περιγράψει αυτό που είδε. «Αμέτρητα κτίρια, κοινότητες, δρόμοι, κατεστραμμένα ολοσχερώς».

Μεταξύ των επιζώντων από τους σεισμούς είναι περίπου 356.000 έγκυες γυναίκες που χρειάζονται επειγόντως πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ανακοίνωσε η υπηρεσία σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας του ΟΗΕ (UNFPA).

Περιλαμβάνουν 226.000 γυναίκες στην Τουρκία και 130.000 στη Συρία, περίπου 38.800 από τις οποίες θα γεννήσουν τον επόμενο μήνα. Πολλοί από αυτούς στεγάζονται σε καταυλισμούς ή εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες και αγωνίζονται να βρουν τροφή ή καθαρό νερό.

Στη Συρία, που έχει ήδη καταρρεύσει από πάνω από μια δεκαετία εμφυλίου πολέμου, οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στα βορειοδυτικά, όπου τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι σκοτώθηκαν 4.525 άνθρωποι. Η περιοχή ελέγχεται από αντάρτες που βρίσκονται σε πόλεμο με δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, περιπλέκοντας τις προσπάθειες παροχής βοήθειας.

Σύροι αξιωματούχοι λένε ότι 1.414 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του Άσαντ, εν μέσω ανησυχιών ότι ο πραγματικός αριθμός ήταν πιθανό να είναι πολύ υψηλότερος πριν από τον δεύτερο σεισμό.

Σύμφωνα με το Reuters από το νέο σεισμό σημειώθηκαν περαιτέρω ζημιές σε κτίρια στην κεντρική Αντάκια, την ώρα που η ευρύτερη περιοχή μετρά τις πληγές της από τον καταστροφικό σεισμό που προκάλεσε πάνω από 41.000 νεκρούς.

Σεισμός στην Τουρκία: Αισθητός μέχρι το Λίβανο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και σε άλλες περιοχές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Λίβανό, όπου οι πολίτες βγήκαν έντρομοι στους δρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις