Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Ψυχροπολεμική αναμέτρηση NATO-Ρωσίας με την Ελλάδα στη μέση-Προκαλούν ανησυχία στην Ιταλία τα ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια


 Οι Ρώσοι πριν κάποιους μήνες επιχείρησαν να κλείσουν τα Στενά του Οτράντο, προκαλώντας ανησυχία σε ΝΑΤΟ και Ρώμη

Μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων παρατηρείται στη Μεσόγειο, καθώς ΝΑΤΟ και Ρωσία βρίσκονται σε πορεία κορύφωσης της νέας ψυχροπολεμικής αναμέτρησης, που κλιμακώθηκε περαιτέρω με τα πολεμικά γεγονότα και την εμπλοκή αμφότερων στην Ουκρανία.

Μόλις η ιταλική ανώτατη ναυτική διοίκηση αντιλήφθηκε τις ρωσικές κινήσεις, ο ναύαρχος Aurelio De Carolis, κινητοποίησε τις πλησιέστερες μονάδες επιφανείας που διέθετε, οι οποίες ασχολούνταν με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό της επιχείρησης “Ειρήνη”, υπό το ΝΑΤΟ.

Τι συμβαίνει αυτήν την περίοδο με ρωσικά πολεμικά και υποβρύχια

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι ενεργοποιούνται εκ νέου  στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο λόγω της Λιβύης, όσο και των ενεργειακών σχεδίων αμερικανικών εταιρειών στην ίδια περιοχή, σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Ισραήλ.

Παρέμβαση του Ιταλού Α/ΓΕΝ σημαίνει συναγερμό στο ΝΑΤΟ  

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο(.ilfattoquotidiano.it), ο Ιταλός Α/ΓΕΝ ανέφερε “τις άμεσες επιπτώσεις στην ασφάλειά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Έχουμε εξελίξεις στη θάλασσα για άλλη μια φορά και αυτό αφορά την εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί ακόμη και στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου».

Αυτό δήλωσε ο Ιταλός Αρχηγός του Επιτελείου Ναυτικού, Ενρίκο Κρεντεντίνο, κατά την ακρόαση στην Επιτροπή Άμυνας του κοινοβουλίου.

«Ο αριθμός των ρωσικών πολεμικών μονάδων επιφανείας στην Μεσόγειο έχει αυξηθεί, και μιλάμε για έναν υψηλό αριθμό που  δεν αποτελεί απειλή για την ιταλική εθνική επικράτεια, αλλά αυξάνει σημαντικά την ένταση.

Οι Ρώσοι έχουν μια επιθετική στάση που δεν ήταν συνηθισμένη στη Μεσόγειο και προηγουμένως ήταν εμφανής μόνο στη Βαλτική. Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος είναι πιθανός και όταν υπάρχει τέτοιο ατύχημα ποτέ δεν ξέρεις πού θα μπορούσε να καταλήξει», καταλήγει ο ίδιος.

Οι αναφορές για λίαν αυξημένη ρωσική ναυτική δραστηριότητα στη Μεσόγειο πληθαίνουν και δείχνουν μια εικόνα της ρωσικών ελιγμών και δραστηριότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει συγκεκριμένου σεναρίου που αφορά την παρακολούθηση και "στοχοποίηση" των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι η ραχοκοκαλιά της ρωσικής αρμάδας παραμένει στην Μεσόγειο, για την  περίπτωση οποιασδήποτε πιθανής  σύγκρουσης με την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.  

Αν ξαφνικά η κλιμάκωση στην Ουκρανία οδηγούσε σε προσπάθεια επέμβασης της Δύσης, τότε τα πολεμικά πλοία της Δύσης δεν θα μπορούσαν να εισέλθουν τόσο εύκολα στη Μαύρη Θάλασσα, αφού θα έπρεπε πρώτα να αντιμετωπίσουν τον ρωσικό στόλο και αεροσκάφη από τις βάσεις Ταρτούς και Χμεϊμίμ.  

Σε μια τέτοια μάχη, η Δύση θα είχε ανώτερες δυνάμεις, αλλά το τίμημα οποιασδήποτε επιτυχίας για το ΝΑΤΟ θα ήταν πολύ υψηλό, λόγω της κλίμακας των επιχειρήσεων, που θα απαιτούνταν σε οποιοδήποτε σενάριο με τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή.

 Σκοπός των Ρώσων πάντως από τι κινήσεις τους, είναι η παρεμπόδιση του ΝΑΤΟ από το να εισέλθει με πολεμικά πλοία τόσο στα Στενά του Οτράντο όσο και του Βοσπόρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις