Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Πώς αντιδρά η Ρωσία στην αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ σαμποτάρισαν τους αγωγούς Nord Stream


 Ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια για το ποιος ευθύνεται για το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν σχολιάζει το Κρεμλίνο μετά τον ισχυρισμό δημοσιογράφου ότι οι αγωγοί ανατινάχθηκαν από αμερικανούς δύτες, κατόπιν έγκρισης του Λευκού Οίκου.

Η απότομη μείωση της πίεσης στους δύο αγωγούς εντοπίστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου και σεισμολόγοι εντόπισαν ίχνη εκρήξεων, προκαλώντας ένα κύμα φημών για ενέργεια δολιοφθοράς σε έναν από τους πιο σημαντικούς ενεργειακούς διαδρόμους της Ρωσίας.

Ο βραβευμένος με Pulitzer ερευνητής δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς, επικαλούμενος πηγή την οποία δεν κατονομάζει, υποστήριξε ότι οι αγωγοί καταστράφηκαν από δύτες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με εκρηκτικά, εκτελώντας εντολες του προέδρου Μπάιντεν.


Ο Λευκός Οίκος απέρριψε ως «απολύτως εσφαλμένες και προϊόν φαντασίας» τις πληροφορίες που έφερε στη δημοσιότητα ο Σέιμουρ Χερς, ενώ το νορβηγικό υπουργείο εξωτερικών τις χαρακτήρισε «ανοησίες».

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα όσα έγραψε στο προσωπικό blog ο δημοσιογράφους αξίζουν περισσότερης προσοχής και πρόσθεσε ότι εξεπλάγη γιατί δεν έτυχαν κάλυψης από τα δυτικά ΜΜΕ.

«Ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια για το ποιος έκανε αυτό το σαμποτάζ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου , προσθέτοντας ότι «πρόκειται για επικίνδυνο προηγούμενο, αφού κάποιος που το έκανε μία φορά μπορεί να το ξανακάνει οπουδήποτε στον κόσμο».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ζήτησε «ανοιχτή διεθνή έρευνα γι αυτή την άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον κρίσιμων διεθνών υποδομών», προσθέτοντας: «Είναι αδύνατο να μείνει έτσι και να μην αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι, οι οποίοι πρέπει να τιμωρηθούν».

Η Ρωσία έχει υποστηρίξει κατ΄  επανάληψη ότι η Δύση είναι υπεύθυνη για το σαμποτάζ  στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, αλλά δεν παρουσίασε συγκεκριμένες αποδείξεις για να στηρίξει αυτή την άποψη. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις «αγγλοσαξωνικές δυνάμεις» ότι ανατίναξαν τους αγωγούς, αλλά κι εκείνος δεν παρουσίασε αποδείξεις.

Οι ερευνητές από την Σουηδία και την Δανία έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα σαμποτάζ, αλλά κι εκείνοι δεν προχώρησαν περισσότερο. Οι εκρήξεις έγιναν σε σημεία των αγωγών που βρίσκονται στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας.

Στην ανάρτησή του ο Σέιμουρ Χερς, υπό τον τίτλο «Πώς η Αμερική αχρήστευσε τον αγωγό Nord Stream», αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη το 2021 στο υψηλότατο επίπεδο στις ΗΠΑ και ανατέθηκε σε ειδική ομάδα της CIA να βάλει εκρηκτικά στους αγωγούς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» για την Ουάσινγκτον, προσθέτοντας ότι η αποκάλυψη δεν εξέπληξε την Ρωσία, που από την αρχή θεωρούσε πως το σαμποτάζ ήταν δουλειά των Αμερικανών και πιθανώς κάποιων μελών του ΝΑΤΟ.

Ο Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, πρόεδρος της ρωσικής Δούμα δήλωσε ότι το ρεπορτάζ του Χερς πρέπει να αποτελέσει τη βάση για να αρχίσει διεθνής έρευνα «για να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης ο Μπάιντεν και οι συνεργάτες του». Οι ΗΠΑ πρέπει «να πληρώσουν αποζημιώσεις στις χώρες  που επηρεάστηκαν από αυτή την τρομοκρατική ενέργεια», πρόσθεσε ο Βολόντιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις