Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

O Kαναδάς μπλοκάρει το TikTok από κυβερνητικές συσκευές επικαλούμενος κινδύνους ασφαλείας


 OTTAWA, 27 Φεβρουαρίου (Reuters) – Ο Καναδάς μπλόκαρε τη Δευτέρα την κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok από τις κυβερνητικές συσκευές, λέγοντας ότι παρουσιάζει ένα “απαράδεκτο” επίπεδο κινδύνου για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια.

Ο Καναδάς προχώρησε επίσης στο να εμποδίσει τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να κατεβάζουν την εφαρμογή στο μέλλον, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών του Καναδά. Οι μέθοδοι συλλογής δεδομένων του TikTok παρέχουν σημαντική πρόσβαση στο περιεχόμενο του τηλεφώνου, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η TikTok δήλωσε ότι είναι απογοητευμένη από την απόφαση του Καναδά. Εκδόθηκε “χωρίς να αναφερθούν συγκεκριμένες ανησυχίες για την ασφάλεια του TikTok ή να επικοινωνήσουμε μαζί μας για να συζητήσουμε τυχόν ανησυχίες πριν από τη λήψη αυτής της απόφασης”, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας σε δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Η κίνηση αυτή, η οποία έρχεται λίγες ημέρες μετά την επιβολή παρόμοιας απαγόρευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζει το αυξανόμενο λόμπι κατά του TikTok λόγω ανησυχιών για την εγγύτητά του με την κινεζική κυβέρνηση και την κατοχή δεδομένων χρηστών σε όλο τον κόσμο.

Οι ομοσπονδιακές και επαρχιακές ρυθμιστικές αρχές προστασίας της ιδιωτικής ζωής του Καναδά ερευνούν επίσης από κοινού την εφαρμογή, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance Ltd, λόγω ανησυχιών σχετικά με τη συλλογή, χρήση και αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών από την πλατφόρμα.

“Για το ευρύτερο κοινό, η απόφαση να χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή ή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί προσωπική επιλογή”, αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. “Ωστόσο, η καθοδήγηση του Canadian Centre for Cyber Security (Cyber Centre) του Communications Security Establishment συνιστά ανεπιφύλακτα στους Καναδούς να κατανοήσουν τους κινδύνους και να κάνουν μόνοι τους μια τεκμηριωμένη επιλογή πριν αποφασίσουν ποια εργαλεία θα χρησιμοποιήσουν”.

Η ενέργεια του Καναδά είναι ένα ακόμη πιθανό αγκάθι στις σινο-καναδικές σχέσεις, οι οποίες είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους, με πιο πρόσφατες τις κατηγορίες της Οτάβα ότι η Κίνα προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές της και ότι διεξάγει δραστηριότητες επιτήρησης από αέρος και θαλάσσης.

Το Πεκίνο αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς και έχει καλέσει την Οτάβα να σταματήσει αυτό που έχει περιγράψει ως αδικαιολόγητη κερδοσκοπία και συκοφάντηση.

reuters.com

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις