Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Oι TOYPKOI έβγαλαν το Πίρι Ρέις απέναντι από την Λέσβο και ζήτησαν την αποστρατικοποίησή της (AYTOI EINAI OI ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ;;;)

 Μαρίνος Γκασιάμης


Μεγάλη άσκηση του Ισραήλ στο νότιο FIR Λευκωσίας

HΤουρκία έχει μηδενίσει τις φραστικές επιθέσεις και τις παραβιάσεις με μαχητικά στο Αιγαίο, ωστόσο η αναθεωρητική της τακτική δεν αλλάζει.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από τις παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά που συνεχίστηκαν και σήμερα. Αυτή την φορά οι τούρκοι αλιείς επέλεξαν το Φαρμακονήσι ενώ προχθές είχαν πλευρίσει το Αγαθονήσι. 

Σαν να μην έφτανε αυτό σήμερα το επίσημο τουρκικό κράτος μέσω του υδρογραφικού σταθμού της Σμύρνης έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης της Λέσβου!

Στην Λέσβο σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθεί άσκηση με πυρά στη νησίδα Μερσίνια. Η συγκεκριμένη νησίδα είναι στα νοτιοανατολικά της Λέσβου και απέναντι από την περιοχή που εδώ και λίγες ημέρες και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα πλέει το διαβόητο τουρκικό ερευνητικό «Πίρι Ρέις».

Το καθεστώς των νησιών Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας

Όσον αφορά στα προαναφερόμενα νησιά, πουθενά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης δεν προβλέπεται ότι αυτά θα τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποιήσεως.

Η Ελληνική Κυβέρνηση ανέλαβε μόνον την υποχρέωση, σύμφωνα με το Aρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, να μην εγκαταστήσει εκεί ναυτικές βάσεις ή οχυρωματικά έργα. Ειδικότερα, το ανωτέρω άρθρο προβλέπει τα εξής:

"Προς εξασφάλισιν της ειρήνης, η Ελληνική Κυβέρνησις υποχρεούται να τηρή εν ταις νήσοις Μυτιλήνη, Χίω, Σάμω και Ικαρία τα ακόλουθα μέτρα:

• Αι ειρημέναι νήσοι δεν θα χρησιμοποιηθώσιν εις εγκατάστασιν ναυτικής βάσεως ή εις ανέργερσιν οχυρωματικού τινος έργου.

• Θα απαγορευθεί εις την Ελληνικήν στρατιωτικήν αεροπλοίαν να υπερίπταται του εδάφους της ακτής της Ανατολίας. Αντιστοίχως, η Οθωμανική Κυβέρνησις, θα απαγορεύση εις την στρατιωτικήν αεροπλοϊαν αυτής να υπερίπταται των ρηθεισών νήσων.

• Αι ελληνικαί στρατιωτικαί δυνάμεις εν ταις ειρημέναις νήσοις θα περιορισθώσι εις τον συνήθη αριθμόν των δια την στρατιωτικήν υπηρεσίαν καλουμένων, οίτινες δύνανται να εκγυμνάζωνται επί τόπου, ως και εις δύναμιν χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογον προς την εφ΄ ολοκλήρου του ελληνικού εδάφους υπάρχουσαν τοιαύτην".

Ενώ η Ελλάδα έχει μέχρι σήμερα εφαρμόσει με συνέπεια τις παραπάνω διατάξεις, η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι υποχρεούται σύμφωνα με το ίδιο άρθρο να μην επιτρέπει στα στρατιωτικά της α/φη να υπερίπτανται του εναερίου χώρου των εν λόγω ελληνικών νησιών, έχει επανειλημμένως παραβιάσει και συνεχίζει να παραβιάζει τις σχετικές νομικές της υποχρεώσεις.

Από την άλλη πλευρά, το ίδιο άρθρο επιτρέπει στην Ελλάδα να διατηρεί συνήθη αριθμό καλουμένων για τη στρατιωτική θητεία στρατιωτών, οι οποίοι δύνανται να εκπαιδεύονται επί τόπου, καθώς επίσης και δυνάμεων Χωροφυλακής και Αστυνομίας.

Μεγάλη άσκηση του Ισραήλ στο FIR Λευκωσίας

Το γεγονός της αγαστής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ δεν είναι κάτι κρυφό καθώς το Τελ Αβίβ μέσω αυτής της συνεργασίας απολαμβάνει το στρατηγικό βάθος που ποτέ δεν είχε και η Λευκωσία την προστασία που παρέχει ένας πανίσχυρος σύμμαχος με τον οποίο η Κύπρος μοιράζεται κοινές αξίες.

Το κυρίως μέρος της άσκησης θα είναι αεροπορικό και για αυτό ίσως δεν θα συμμετάσχει καθόλου η Εθνικής Φρουράς. Κοινές ασκήσεις με μεταφορά ισραηλινών μονάδων στην Κύπρο, προγραμματίζεται για τον Μάϊο και μετά!! 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις