Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

«Ανούσιος o διάλογος αv ξαναρχίσουν οι απειλές»


 Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τονίζει ότι Ελλάδα και Τουρκία θα μπορούσαν να χτίσουν υπό όρους πάνω στο καλό κλίμα που ακολούθησε τους σεισμούς.

Υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία αλλά χωρίς απειλές που θα τον καταστήσουν για μία ακόμα φορά αδιέξοδο δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι ένα βήμα θα μπορούσε να είναι η επανεκκίνηση των ΜΟΕ. Σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» ότι εφόσον το αίτημα της Ελλάδας για F-35 απαντηθεί από τις ΗΠΑ, δεν αποκλείεται το θέμα να έρθει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ακόμα και πριν από τις εκλογές.

Δείπνο με Μπλίνκεν τη Δευτέρα, συνάντηση με Γουόλαντερ, αμερικανίδα υφυπουργό Αμυνας την Τρίτη. Στήριξη του Μπλίνκεν στα ελληνικά F-35, αναφορά και στο κείμενο του στρατηγικού διαλόγου, αλλά και παρότρυνση για περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας. Τι συζητήθηκε και τι απαντήσατε; Ισχύουν οι πληροφορίες ότι ζητούνται οι S-300;

«Το δείπνο εργασίας με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ εμπεριείχε μια επισκόπηση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή και όσον αφορά την Τουρκία αλλά και τους βαλκάνιους γείτονές μας. Επιβεβαιώθηκε ότι σε αυτό το ρευστό περιβάλλον η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Και ότι η στρατηγική σχέση είναι πιο δυνατή από ποτέ. Οσον αφορά τα εξοπλιστικά, ο κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η πρόκριση των F-35 βρίσκεται στην τελική ευθεία, κάτι που ενισχύει την ποιοτική υπεροχή των ελληνικών οπλικών συστημάτων. Αναμένεται μέσα στην άνοιξη η απάντηση του αμερικανικού κράτους στο αίτημά μας. Πιθανολογώ ότι θα προλάβουμε να το φέρουμε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής πριν προκηρυχθούν εκλογές. Οσον αφορά την Ουκρανία και το αίτημα των Αμερικανών να προσφέρει περισσότερη αμυντική ενίσχυση η Ελλάδα, είναι σταθερό και επαναλαμβανόμενο. Επανέλαβαν το αίτημά τους για τους S-300, αλλά αντιστοίχως επαναλάβαμε και εμείς τη θέση ότι δεν θα μπορούσαμε να αποδεσμεύσουμε εξοπλιστικά συστήματα τα οποία είναι χρήσιμα στην αμυντική μας διάταξη, την οποία δεν μπορούμε να αποδυναμώσουμε δεδομένων των προκλήσεων ασφαλείας που ακόμα αντιμετωπίζουμε. Η συζήτηση έγινε σε πολύ οικείο και θερμό κλίμα».

Η Αλεξανδρούπολη αναδείχθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών στο πλαίσιο της MDCA, ενώ έγινε αναφορά και στη βάση της Λάρισας και στη Σούδα. Ωστόσο στη συζήτηση μπήκε και η Καβάλα;

«Το κλειδί της επιτυχίας της MDCA είναι οι καινούργιες τοποθεσίες που συμπεριλήφθηκαν στις δύο αναθεωρήσεις. Οι Αμερικανοί γνώριζαν για τη μεγάλη στρατηγική αξία της Σούδας. Προστέθηκαν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η βάση της Λάρισας. Λόγω της αυξημένης στρατηγικής σημασίας του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, δεδομένων των εξελίξεων και της ανάγκης υποστήριξης της Ουκρανίας, ξαφνικά εκτοξεύθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των Αμερικανών, που αναγνωρίζουν την τεράστια επιτυχία του να επιλεγεί ως κόμβος διακίνησης των στρατευμάτων τους προς τον Βορρά. Η σημασία της πλέον αναγνωρίζεται από όλους τους συμμάχους. Η Λάρισα χρησιμοποιείται ως βάση επιχειρήσεων των UAV, με δυνατότητα να κάνουν στρατηγική εποπτεία, άρα και αυτό έχει τη δική του σημασία. Στη συνάντησή μας με την κυρία Γουόλαντερ, μετά την επίσκεψή της σε Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, κάναμε συνολική αποτίμηση των προβλέψεων της MDCA και είπαμε ότι μπορεί να εμπλουτιστεί με περισσότερες ακόμα τοποθεσίες και ότι αυτό είναι και το κλειδί της επιτυχίας, η δημιουργία μιας κοινωνίας συμφερόντων, όπου εάν θιγεί το συμφέρον του ενός αυτόματα θίγεται και το συμφέρον του άλλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τόνωση της ασφάλειας και της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Και αυτό το κατέγραψε η αμερικανίδα υφυπουργός Αμυνας. Η Καβάλα και το λιμάνι της λειτουργούν όχι ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά ως προς αυτό της Αλεξανδρούπολης. Αν η Αλεξανδρούπολη χρησιμοποιηθεί σαν διαμετακομιστικός κόμβος στρατευμάτων και ενεργειακός, η Καβάλα μπορεί να καλύψει το κενό όσον αφορά το κομμάτι της εμπορικής κίνησης. Τα λιμάνια λοιπόν λειτουργούν ως αναπτυξιακοί πυλώνες ολόκληρης της περιοχής».

Εχουμε και ένα άλλο project στην Καβάλα. Επίκειται επίσκεψη Αμερικανών και δημιουργία κέντρου συντήρησης πυροσβεστικών ελικοπτέρων Erickson;

«Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα επίσκεψη στελεχών αμερικανικής εταιρείας, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και εμένα. Θα επισκεφθούμε το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα όπου λειτουργεί ήδη εταιρεία που εκπαιδεύει υποψήφιους πιλότους εμπορικών αερογραμμών και προσελκύει τεράστιο ενδιαφέρον από αλλοδαπούς πιλότους. Σε εκείνο το αεροδρόμιο έχει εκφράσει ενδιαφέρον να εγκατασταθεί και η αμερικανική εταιρεία, προκειμένου να αναπτύξει εκεί ένα κέντρο συντήρησης, ίσως και συναρμολόγησης πυροσβεστικών ελικοπτέρων, κρίνοντας ότι από εκεί μπορεί να εξυπηρετηθεί η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο. Μια σπουδαία επενδυτική κίνηση, που θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή και θα επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά το μεγάλο στρατηγικό ενδιαφέρον των Αμερικανών για επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα».

Ο Μπλίνκεν μίλησε και για την ευκαιρία που δίνεται για επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου μετά την αλλαγή κλίματος στη σκιά των καταστροφικών σεισμών. Τι μπορεί να ξεκινήσει εν όψει εκλογών και στις δύο χώρες;

«Ο Πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι ουδέποτε αρνήθηκε τον εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία. Ξεκαθάρισε όμως ότι αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται υπό το καθεστώς απειλών και ενόσω αναπτύσσεται από την τουρκική πλευρά μια εμπρηστική επιθετική και προκλητική ρητορική. Ασφαλώς και η αμερικανική πλευρά θα ήθελε δύο εταίροι και σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να κάνουν προσπάθεια να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους διμερείς διαφορές και να βρούνε ένα πεδίο κατανόησης. Αυτό εκτιμά, και δεν είναι ο μόνος, ότι είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ιδίως στο ευαίσθητο νοτιοανατολικό άκρο αυτής. Αλλά και προς το συμφέρον των δύο χωρών».

Μίλησε για εξαιρετικές ευκαιρίες…

«Η πρόσφατη τραγωδία στην Τουρκία επέφερε μια ύφεση της έντασης και ίσως ένα καλύτερο κλίμα ιδίως μετά την πρωτοβουλία της Ελλάδας να συνδράμει στις πληγείσες περιοχές. Θα μπορούσαμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το καλύτερο κλίμα. Ενα βήμα θα μπορούσε να είναι η επανέναρξη του διαλόγου για τα ΜΟΕ. Υπογράμμισα στον αμερικανό ΥΠΕΞ ότι καλό θα ήταν εάν επανεκκινήσει ο διάλογος να μην επανεκκινήσουν και οι απειλές. Διότι για μια ακόμη φορά αυτός θα εξελισσόταν κατά τρόπο ατελέσφορο και ανούσιο».

Θα δείτε τον Ακάρ πριν από τις εκλογές;

«Λέω να τον καλέσω σε μια προεκλογική μου ομιλία στην Καβάλα. Τι θα λέγατε;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις