Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Γιατί η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί τα προηγμένα Su-57 σε μαζική επίθεση στην Ουκρανία

 


Ως το πιο προηγμένο μαχητικό της, η Ρωσία είναι απίθανο να το πετάξει εντός του ουκρανικού εναέριου χώρου, όπου μπορεί να γίνει στόχος δυτικών συστημάτων πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM)

Ημαζική επίθεση της Ρωσίας πρόκειται να διαμορφωθεί στα ανατολικά, συγκεντρώνοντας τα στρατιωτικά της αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών Su-57 Generation 5, για ένα τελευταίο χτύπημα, σημείωσαν δυτικοί στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι.

Η έντονη και αδυσώπητη δράση προς το Κουπιάνσκ, το Κράσνι Λίμαν, το Ντονιέτσκ και το νότιο Ντονιέτσκ έχει γίνει αντιληπτή ως πρόδρομος για το τελειωτικό χτύπημα καθώς ο πόλεμος πλησιάζει την πρώτη επέτειό του στις 24 Φεβρουαρίου.

Το αν η συσσώρευση αεροσκαφών είναι ένα καταναγκαστικό μέτρο για να συντρίψει και να τρομάξει την ουκρανική ηγεσία ή θα μεταφραστεί στην πραγματικότητα σε μια σαρωτική επίθεση από ξηρά και αέρα για την κατάληψη της στοχευόμενης περιοχής, μένει να φανεί.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να παραταθεί η σύγκρουση, καθώς η Δύση έχει προσχωρήσει στην ιδέα του «μακραίωνου πολέμου» συνεχίζοντας να εξοπλίζει την Ουκρανία. Οι μακροχρόνιοι πόλεμοι δεν σημαίνουν αόριστους πολέμους, ειδικά εκείνοι με καθορισμένους πολιτικούς στόχους.

Το Su-57, το οποίο αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε στην Ουκρανία από το RIA Novosti σε μια επιχείρηση Καταστολής της Εχθρικής Αεράμυνας/Καταστροφής της Εχθρικής Αεράμυνας (SEAD/DEAD) τον Ιούνιο του 2022 με ασφάλεια μέσα από το ρωσικό έδαφος, υποδηλώνει επίσης πώς μπορεί να είναι χρησιμοποιείται σε περίπτωση τέτοιας επίθεσης.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται τακτικά

Ως το πιο προηγμένο μαχητικό της, η Ρωσία είναι απίθανο να το πετάξει εντός του ουκρανικού εναέριου χώρου, όπου μπορεί να γίνει στόχος δυτικών συστημάτων πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM). Όπως αναφέρουν οι Eurasian Times, πρόκειται για το Εθνικό Προηγμένο Πυραυλικό Σύστημα Επιφανείας-Αέρος (NASAMS), το γερμανικό IRIS-T και τα ισχυρά αμυντικά συστήματα S-300 και Buk σοβιετικής προέλευσης.

Μια ενημέρωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας (MoD) από τον Ιανουάριο ανέφερε ότι η Ρωσία φοβάται «ζημία στη φήμη, μειωμένες προοπτικές εξαγωγών και τον συμβιβασμό της ευαίσθητης τεχνολογίας που θα προέκυπτε από οποιαδήποτε απώλεια του Su-57 Felon πάνω από την Ουκρανία».

Η επιχείρηση του Ιουνίου 2022 που είχε σκοπό να «προσδιορίσει και να καταστρέψει ουκρανικά συστήματα αεράμυνας χρησιμοποιώντας μια πτήση τεσσάρων μαχητικών Su-57» «(συνδύασε) το αεροσκάφος σε έναν ενιαίο χώρο πληροφοριών (που αύξησε) την αποτελεσματικότητα του εντοπισμού και του χτυπήματος στόχων». Το κουαρτέτο «συνδέθηκε με ένα ενιαίο δίκτυο πληροφοριών για την καταστροφή συστημάτων αεράμυνας μέσω συστημάτων αυτόματης επικοινωνίας, μετάδοσης δεδομένων, πλοήγησης και αναγνώρισης σε πραγματικό χρόνο».

Μια μεταγενέστερη αναφορά στο TASS σχετικά με τα Su-57 που έλαβαν αυτό που έγραφε σαν σύντηξη αισθητήρων και σύνδεση δεδομένων με δυνατότητα Τεχνητής Νοημοσύνης-Μηχανικής Μάθησης (AI-ML) ήταν ένα λογικό επόμενο βήμα στην εξέλιξη του μαχητικού.

Η συσκευή πρόσφερε «έξυπνη υποστήριξη για να βοηθήσει τον πιλότο να αποφασίσει υπό πίεση χρόνου (και) να βοηθήσει τους πιλότους σε ζευγάρι (να) αλληλεπιδράσουν γρήγορα (για τακτικά) καθήκοντα (όπως) τη διανομή στόχων, την επιλογή τροχιάς επίθεσης, τον προσδιορισμό της στιγμής εκτόξευσης του πυραύλου και τις στιγμές της παρέμβασης σε ένα εχθρικό μαχητικό».

Οι αποστολές Su-57 ήταν για δοκιμή συστημάτων δικτύωσης τεχνητής νοημοσύνης

Η αξιολόγηση του Υπουργείου Άμυνας προσέθεσε ότι οι αποστολές Su-57 «περιορίστηκαν να πετούν πάνω από το ρωσικό έδαφος, εκτοξεύοντας πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία».

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε μια δορυφορική εικόνα της 25ης Δεκεμβρίου στις 9 Ιανουαρίου που έδειχνε πέντε Φελόν στην αεροπορική βάση Αχτουμπίνσκ της νότιας Ρωσίας, όπου βρίσκεται το 929ο Κέντρο Δοκιμών Πτήσεων. Το εάν τα αεροσκάφη εξακολουθούν να υπάρχουν στη βάση είναι άγνωστο, αλλά το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δίκιο στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία δεν θα το χρησιμοποιήσει σε συνήθεις επιχειρήσεις.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα δεδομένου του γεγονότος ότι ο πόλεμος χαρακτηρίστηκε λιγότερο από αεροπορική δύναμη, με βαριές μάχες αέρος-αέρος, τακτικούς βομβαρδισμούς και επιχειρήσεις κυριαρχίας από τον αέρα. Τα κυριότερα σημεία του ήταν η άρνηση από τον αέρα, μια εκστρατεία άλεσης εδάφους, μηχανοποιημένος πόλεμος, μονομαχίες πυροβολικού, επιθέσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και επιθέσεις με drone.

Τα ρωσικά Su-35S, Su-30SM2 και MiG-35 δεν επαρκούν μόνο για τις αποστολές μικρής αεροπορικής υπεροχής και πολεμικής αεροπορίας (CAP), αλλά και για να αντιμετωπίσουν δυτικά αεροσκάφη όπως τα Eurofighter Typhoon, F-16, F-15, και πιθανώς το F-35. Ως εκ τούτου, η Ρωσία θα πιέσει το Su-57 σε λειτουργία μόνο όταν συγκρούεται με μαχητικά του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).

Επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Τα Su-57 δεν θα χρησιμοποιηθούν επίσης μεμονωμένα, καθώς συντονισμένες παράλληλες επίγειες επιθέσεις θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα. Διαθέτει δύο μεγάλες εσωτερικές θέσεις όπλων τοποθετημένες σε συνδυασμό μεταξύ των κινητήρων και δύο πλαϊνές θέσεις για πυραύλους αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς.

Τα δέκα εσωτερικά και έξι εξωτερικά σκληρά σημεία μπορούν να φέρουν πυραύλους αέρος-αέρος R-74M Archer και R-77M Adder (AAM). Πυραύλους αέρος-εδάφους Kh-38M. Kh-31AD και Kh-35U αντιπλοϊκούς πυραύλους και πυραύλους κατά της ακτινοβολίας Kh-31PD και Kh-58UShK.

Εάν συμβεί η ρωσική επίθεση, μπορούμε να περιμένουμε ότι τα Su-57 θα χρησιμοποιηθούν σε βολές μακράς εμβέλειας στο έδαφος ή εναέριους στόχους σε ουκρανικά συστήματα αεράμυνας και σε μεγάλες στρατιωτικές δομές διοίκησης και ελέγχου τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, και αυτές οι πληροφορίες ενδέχεται να είναι διαθέσιμες μόνο μετά από αρκετές εβδομάδες, αν όχι μήνες, όπως η αναφορά για την αποστολή SEAD/DEAD του Ιουνίου 2022.

Όμως, δεδομένου του γεγονότος ότι το ενδιαφέρον της Μόσχας έγκειται στην κατάληψη της ανατολής και του νότου όπου διεξάγονται μάχες πεζικού, τανκ και πυροβολικού και δεν έχει δείξει καμία κλίση προς τη δυτική Ουκρανία ή την πρωτεύουσα Κίεβο, δεν υπάρχει λόγος για μια βιαστική χρήση του Su-57.

Η επιχείρηση του Ιουνίου 2022 εμφανίζεται καθαρά για δοκιμαστικούς σκοπούς, με σκοπό την επικύρωση συστημάτων και τη βελτίωση των τακτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις