Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Μπίνκεν με Τσαβούσογλου: «Εθνικό συμφέρον» για τις ΗΠΑ η πώληση νέων F-16 στην Τουρκία


To ζήτημα της πώλησης και του εκσυγχρονισμού των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, αλλά και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων του Άντονι Μπλίνκεν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Τουρκία το πρωί της Δευτέρας. 

Μπίνκεν με Τσαβούσογλου: «Εθνικό συμφέρον» για τις ΗΠΑ η πώληση νέων F-16 στην Τουρκία-1

Επίσκεψη Μπλίνκεν: Αμερικανικές ασκήσεις ισορροπίας στο νέο ελληνοτουρκικό τοπίο

Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Άγκυρα αναμένει υποστήριξη από το Κογκρέσο. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ζήτημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρήσει μια αποφασιστική στάση. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατό για την Τουρκία να αγοράσει αμερικανικά F-16 υπό όρους και προϋποθέσεις.

Από την πλευρά του, ο Αντονι Μπλίνκεν ανέφερε για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Οπως τόνισε, είναι «εθνικό συμφέρον και συμφέρον ασφάλειας» για την κυβέρνηση Μπάιντεν η αναβάθμιση των F-16 που ήδη διαθέτει η Αγκυρα, καθώς και η πώληση νέων στην Τουρκία.

ΝΑΤΟ, Σουηδία, Φινλανδία

Ως προς τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του τι περιμένει η Αγκυρα από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι, με τις συνομιλίες με τις δύο χώρες να συνεχίζονται. Όπως ανέφερε, όλα τα μέρη του ΝΑΤΟ πρέπει να πείσουν τη Σουηδία να κάνει συγκεκριμένα βήματα για να καμφθούν οι ανησυχίες της Αγκυρας.

Από την πλευρά του, ο Αντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ήδη κάνει συγκεκριμένα βήματα σε ό,τι αφορά το μνημόνιο που έχουν υπογράψει με την Τουρκία και επεσήμανε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν είναι διμερές ζήτημα, κινούμενος στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της πίεσης της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα. 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τα θετικά βήματα που γίνονται για βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με Ελλάδα και Αρμενία.

Μπίνκεν με Τσαβούσογλου: «Εθνικό συμφέρον» για τις ΗΠΑ η πώληση νέων F-16 στην Τουρκία-2

Επίσκεψη Μπλίνκεν: Αμερικανικές ασκήσεις ισορροπίας στο νέο ελληνοτουρκικό τοπίο

Σεισμός στην Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του για τη βοήθεια που παρείχε η Ουάσιγκτον μετά τον σεισμό, με τον Αντονι Μπλίνκεν από την πλευρά του να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα στηρίζουν την Τουρκία για όσο χρειαστεί.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε, πάντως, ότι δεν χρειάζεται να συμβαίνουν φυσικές καταστροφές για να βελτιωθούν οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και ζήτησε άρση των αμερικανικών κυρώσεων στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, με τον κ. Μπλίνκεν να σημειώνει ότι Ουάσιγκτον και Αγκυρα δεν συμφωνούν σε κάθε θέμα, ωστόσο η σχέση των δύο χωρών είναι ανθεκτική απέναντι στις προκλήσεις.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν εξάγει στη Ρωσία προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αμυντική βιομηχανία. Οπως τόνισε, η Αγκυρα έλαβε μέτρα για να αποτραπούν πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων στη Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο Αντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι ήταν κρίσιμη η «καθαρή φωνή» της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της κυριαρχίας της Ουκρανίας.


Με πληροφορίες από REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις