Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Oι Ρώσοι κατέλαβαν την Berkivka και «σφίγγουν» το Chasiv Yar – Γιατί το Μπάκχμουτ είναι τόσο σημαντικό για την εξέλιξη του πολέμου - Ο χρόνος πιέζει Ρώσους και Ουκρανούς για τον ίδιο λόγο: Την άφιξη των δυτικών αρμάτων μάχης

 


Θεόφραστος Ανδρεόπουλος 

Οι Ρώσοι κατέλαβαν την Berkivka όπως και τα βόρεια υψώματα του Chasiv Yar και πλέον

έχουν θέσει την μικρή αυτή πόλη σε «λαβίδα» από Βορά και Νότο, ενώ πλησίασαν σε μικρή απόσταση το Σλαβιάνσκ.

Ο δρόμος για το Σλαβιάνσκ είναι ανοιχτός αλλά οι Ρώσοι δεν πρόκειται να προωθηθούν πριν «τελειώσουν» με το Μπάκχμουτ/Αρτέμοβσκ.

Η στρατηγική σημασία του Μπάκχμουτ εξηγεί γιατί Ρώσοι και ο Ουκρανοί ήταν και είναι διαθέσιμοι να να «αναλώσουν» χιλιάδες άνδρες σε μάχες τύπου Α’ ΠΠ.

Η θέση του Μπάκχμουτ είναι ιδιαίτερη καθώς η κατάληψή του από τους Ρώσους θα τους επιτρέψει εύκολα να καταλάβουν όλο το κεντρικό Ντόνμπας και τους οικισμούς από το Σλαβιάνσκ μέχρι το Τορέτσκ όπως απεικονίζεται και στον σχετικό χάρτη.

Η κατάληψη του Τορέτσκ μάλιστα θα αναγκάσει τους Ουκρανούς που βρίσκονται στην Μαρίνκα έξω από τη ρωσόφωνη πόλη του Ντονέτσκ, να αποχωρήσουν άμεσα για να μην εγκλωβιστούν.

Πολλοί αποκαλούν το Μπάκχμουτ συνδετήριο «κρίκο» ολόκληρου του μετώπου του Ντονέτσκ και όποιος κερδίσει ουσιαστικά κερδίζει τον πόλεμο.

Οι Ρώσοι «καίγονται» να το καταλάβουν πριν καταφτάσουν οι δυτικές ενισχύσεις και οι Ουκρανοί πολεμούν μέχρι τέλους για να προλάβουν τις δυτικές ενισχύσεις.

Πάντως μετά την κατάληψη της Berkivka ο εφοδιασμός των 15.000 εναπομείναντων Ουκρανών στο Μπάκχμουτ έγινε ακόμα δυσκολότερος.

Λέγεται πως οι 1.500 Ουκρανοί στην Παρασκοβιέβκα, βόρειο προάστιο του Μπάκχμουτ, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν γιατί δεν είχαν πλέον πυρομαχικά.

Σε ότι αφορά το Μπάκχμουτ, οι βόρειες συνοικίες πλέον ελέγχονται πλήρως από τους Ρώσους, όπως και οι ανατολικές.

Πάντως η δήλωση του Ουκρανού προέδρου Β.Ζελένσκι για την πόλη του Μπάκχμουτ δείχνει ότι το Κίεβο είναι πιο κοντά στην ήττα και οι Ρώσοι πιο κοντά στη νίκη: «Είναι σημαντικό για εμάς να την υπερασπιστούμε (Μπάκχμουτ), αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος και όχι αν πρόκειται να σκοτωθούν όλοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις