Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Απελπισμένοι απέναντι στο xάος εν μέσω αμείλικτων ερωτημάτων


 Ξεπέρασαν τους 35.000 οι νεκροί, ενώ συγκλονίζουν οι μαρτυρίες πολιτών που ζητούσαν μάταια να απεγκλωβιστούν συγγενείς τους. «Θαύματα» στα ερείπια μία εβδομάδα μετά το διπλό σεισμό αλλά το σκέλος των διασώσεων «πλησιάζει στο τέλος».

Η βαθιά οδύνη και η λαϊκή οργή έχουν διαδεχτεί το αρχικό σοκ από το διπλό χτύπημα πλήγμα του Εγκέλαδου στη νότια Τουρκία, που έπληξε επίσης την όμορη βορειοδυτική Συρία και προκάλεσε την πλέον πολύνεκρη τραγωδία από φυσική καταστροφή στην ιστορία της γείτονος καταρρίπτοντας ακόμη και το «μαύρο» ρεκόρ από τα φονικά 7,8 Ρίχτερ στο Ερζιντζάν το 1939.

Μία εβδομάδα μετά ο αριθμός των νεκρών στις δύο χώρες ξεπερνά τους 35.300 -29.605 στην Τουρκία και 5.700 στη Συρία- με την αύξηση των θυμάτων να θεωρείται δεδομένα εξαιτίας του άγνωστου αριθμού αγνοουμένων, που βρίσκονται θαμμένοι στους τόνους ερειπίων.

Η φάση των διασώσεων «πλησιάζει στο τέλος της», με την έμφαση τώρα να δίνεται στην παροχή καταλύματος, τροφίμων, εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης στους επιζώντες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). Μάρτιν Γκρίφιθς.

Η Σιμπέλ Καγιά, 40 ετών, ανασύρθηκε επίσης ζωντανή από τα ερείπια πενταώροφου κτιρίου στην επαρχία Γκαζιαντέπ 170 ώρες μετά τον σεισμό. Ο 60χρονος Ερενγκούλ Οντέρ παρέμεινε κάτω από τα συντρίμμια επί 166 ώρες στην Αντιαγιαμάν, ενώ ο 45χρονος Τσενγκίζ Πολάτ επί 162 ώρες, όταν τον έσωσαν οι διασώστες που τον άκουσαν επειδή χτυπούσε μια σόμπα δίπλα του. Στην ίδια επαρχία τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έπειτα από 158 ώρες τον 10χρονο Ασιμά Μπαλτατσί, ο οποίος μόλις βγήκε ζήτησε από τους διασώστες ζελεδάκια με γεύση φρούτων. 

IHA via AP

Τα συνεργεία στην Καχραμανμαράς έχουν επαφή με τρεις επιζώντες, που πιστεύεται ότι πρόκειται για μία μητέρα, την κόρη της και ένα μωρό με την αγωνία να έχει κορυφωθεί, πλάι όμως στην μεγάλη απογοήτευση για την κρατική ολιγωρία και τις ολέθριες καθυστερήσεις πολλών ωρών ή και ημερών.

Επίσης:

Ένα εξάχρονο κορίτσι ανασύρθηκε σήμερα ζωντανό από τα ερείπια στην επαρχία Αντιγιαμάν της Τουρκίας, 178 ώρες μετά τον φονικό σεισμό της προηγούμενης Δευτέρας.

Λίγο νωρίτερα μία γυναίκα, η Σεράπ Ντονμέζ, βγήκε ζωντανή από τα ερείπια πολυκατοικίας που είχε καταρρεύσει στην Αντάκια (Αντιόχεια), 176 ώρες μετά τον σεισμό. Στην ίδια πόλη της επαρχίας Χατάι, μια 70χρονη γυναίκα, η Νουράι Γκιουρμπούζ, σώθηκε αφού πέρασε 178 ώρες κάτω από τα συντρίμμια

Στο μεταξύ διασώστες στην Καχραμανμαράς δήλωσαν ότι έχουν επαφή με μία ηλικιωμένη γυναίκα, την κόρη της και το μωρό της τελευταίας που βρίσκονται εγκλωβισμένες σε δωμάτιο τριώροφου κτιρίου. Ένας ακόμη άνθρωπος πιθανόν να βρίσκεται σε διπλανό δωμάτιο.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σπάσουν έναν τοίχο για να φτάσουν σε αυτούς, αλλά μία κολώνα τους καθυστερεί. Ισπανοί διασώστες, ο τουρκικός στρατός και η αστυνομία εργάζονται στο κτίριο, το οποίο δεν έχει καταρρεύσει ολοσχερώς.

«Δεν γνωρίζουμε αν είναι ζωντανές. Απλώς εντοπίσαμε θερμότητα με τις θερμοκάμερες, αλλά δεν έχουν κάνει κανέναν ήχο», δήλωσε Τούρκος στρατιώτης στο Reuters.

Περίμεναν μάταια κάποιον να σώσει τους δικούς τους

Ο Μποντζούκ έψαχνε μανιωδώς για κάποιον και να απεγκλωβίσει τη μητέρα του από συντρίμμια στην κατεστραμμένη Αντιόχεια . Της μιλούσε, της κρατούσε το χέρι και ζητούσε βοήθεια αλλά κανείς δεν εμφανίστηκε με αποτέλεσμα να πεθάνει την επομένη του διπλού σεισμού. «Καθάρισα το πρόσωπό της. Της είπα ότι θα τη σώσω, αλλά απέτυχα», είπε ο 60χρονος. 

«Την τελευταία φορά που μιλήσαμε, ρώτησα αν έπρεπε να τη βοηθήσω να πιει λίγο νερό. Μου είπε όχι, κι έτσι της έτριψα λίγο νερό στα χείλη. Δέκα λεπτά αργότερα, πέθανε» για να ρωτήσει: «Τι θα γινόταν αν ήταν η ίδια σου η μητέρα, αγαπητέ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Πού είσαι;»

Στη νοτιοανατολική Αντιγιαμάν η Ελίφ περίμενε προχθές έξω από ένα κατεστραμμένο κτίριο, όπου οι θείοι της είχαν παγιδευτεί και είχαν ήδη βρεθεί τα πτώματα δύο ξαδέλφων της. «Για τρεις μέρες περίμενα έξω για βοήθεια. Δεν ήρθε κανείς. Υπήρχαν τόσο λίγες ομάδες διάσωσης που μπορούσαν να επέμβουν μόνο σε μέρη που ήταν σίγουροι ότι υπήρχαν άνθρωποι ζωντανοί», είπε.

Πάνω από 1.000 κάτοικοι βρίσκονταν στο 12όροφο κτίριο της πόλης την ώρα της τραγωδίας, σύμφωνα με συγγενείς θυμάτων που καταγγέλλουν ότι η προσπάθεια εντοπισμού των εκατοντάδων, που βρίσκονται ακόμα μέσα, ήταν αργή και ανεπαρκής. «Αυτό είναι μια θηριωδία, δεν ξέρω τι να πω», είπε η Μπεντιχά. Τα πτώματα του γιου της και του εγγονού της, μόλις 7 μηνών, είχαν ανασυρθεί από τα ερείπια αλλά η κόρη της και ο πεθερός ήταν ακόμα μέσα.

Στο μεταξύ παραμένουν τα αμείλικτα ερωτήματα σε ό,τι αφορά τις ευθύνες της κυβέρνησης για διαφθορά και αυθαιρεσία μιας φιλοερντογανικής κλίκας μεγαλοεργολάβων, ενώ εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης κατά τουλάχιστον 160 εργολάβων που θεωρούνται ύποπτοι κατασκευαστικών παραβάσεων σε κτίρια που ισοπεδώθηκαν.

Εκατομμύρια άστεγοι στις δύο χώρες

Λόγω των χιλιάδων καταρρεύσεων πλήθος ανθρώπων κοιμάται στην ύπαιθρο σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν με τις αρχές να εκτιμούν ότι πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες έχουν μείνει άστεγοι.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στη Συρία όπου ο αριθμός μπορεί να φτάνει τα 5,3 εκατομμύρια, σύμφωνα με υπολογισμούς εκπρόσωπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Ένθη, τουλάχιστον 870.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ζεστά γεύματα στις δύο χώρες.

Ελάχιστη η βοήθεια στην πολύπαθη Συρία

Η Συρία έχει λάβει μέχρι στιγμής ελάχιστη συνδρομή. Ο Γκρίφιθς πρόσθεσε ότι ο οργανισμός θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τις περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση προς τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ έκανε λόγο για συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων στο Χαλέπι: «Άνθρωποι που έχασαν τα παιδιά τους, κάποιοι που διέφυγαν, άλλοι που έμειναν στο κτίριο. Τα τραύματα των ανθρώπων με τους οποίους μίλησα ήταν εμφανή και αυτά τα τραύματα πρέπει να γιατρέψει ο κόσμος». Ο ίδιος προχθές είχε προαναγγείλει ότι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει την πρόσβαση βοήθειας μέσω δύο ακόμη συνοριακών σημείων τονίζοντας την μεγάλη ανάγκη ενός λαού, που «δικαίως αισθάνεται εγκαταλελειμμένος».

Εκπρόσωπος του Οργανισμού δήλωσε χθες ότι η βοήθεια από περιοχές, που ελέγχονται από την κυβέρνηση, σε εδάφη, που ελέγχονται από τους αντάρτες, έχει ανασταλεί λόγω «προβλημάτων έγκρισης» από σκληροπυρηνική ομάδα, που ελέγχει μεγάλο μέρος της επικράτειας, σύμφωνα με το Reuters.Η βορειοδυτική περιοχή, που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham (HTS) βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο, 

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνάντησε τον Σύρο πρόεδρο την Κυριακή στη Δαμασκό αναφέροντας πως ο δεύτερος ήταν ανοιχτός να εξετάσει το ενδεχόμενων νέων συνοριακών σημείων διελεύσεις, ώστε να περάσει η παροχή βοήθειας στις βορειοδυτικές περιοχές. Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο ΠΟΥ περίμενε ακόμη το πράσινο φως από τις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες πριν πάει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις