Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Για πρώτη φορά είναι μηδενικός ο πίνακας με τις τουρκικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας - Από τις 14 Φεβρουαρίου τα μαχητικά της γείτονος έχουν σταματήσει τις προκλήσεις, εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού


 Ο πίνακας που αντικρίζουν τον τελευταίο καιρό οι αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας με τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας είναι πρωτόγνωρος.

Ολόκληρο τον Μάρτιο, μέχρι στιγμής, είναι μηδενικός. Δεν έχει γίνει ούτε μια! Βασικά είναι μηδενικός από τις 14 Φεβρουαρίου και ένθεν, καθώς από τότε και έως σήμερα δεν έχει υπάρξει η παραμικρή προκλητικότητα από την τουρκική αεροπορία.

Αυτό οφείλεται προφανώς στον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα στις 6 Φεβρουαρίου, αφήνοντας πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους. Προτεραιότητα πλέον για την κυβέρνηση Ερντογάν δεν είναι η συνέχιση των προκλήσεων υπό το φόβο ενός «θερμού» επεισοδίου αλλά η επούλωση των πληγών του πληθυσμού της χώρας του.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τον Ιανουάριο είχαν καταγραφεί 978 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, ενώ τον Φεβρουάριο έπεσαν στις 163 κι αυτές, όπως προαναφέραμε, έγιναν τις πρώτες ημέρες το μήνα. Τον Μάρτιο, καμία. Αντιστοίχως οι παραβάσεις τον Ιανουάριο ήταν 238, τον Φεβρουάριο 46 και τον Μάρτιο καμία. Οι οπλισμένοι σχηματισμοί τον Ιανουάριο ήταν 66, τον Φεβρουάριο 9 και τον Μάρτιο καμία. Οι εμπλοκές τον Ιανουάριο ήταν 74, τον Φεβρουάριο 14 και τον Μάρτιο καμία, ενώ οι υπερπτήσεις εθνικού εδάφους τον Ιανουάριο 21, ενώ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, μηδέν.

Η παύση των προκλήσεων όχι μόνο ενδέχεται να ευνοήσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο σε πολλά επίπεδα, αλλά παράλληλα εξοικονομεί και πολύ σημαντικούς πόρους για τη χώρα μας. Όπως έχει τονίσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μια ώρα πτήσης ενός μαχητικού μας, κοστίζει περίπου 9.000 με 10.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό συνυπολογίζονται τα καύσιμα, οι φθορές, η συντήρηση και η αμοιβή των πιλότων. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο το κόστος των αναχαιτίσεων ξεπέρασε τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ, οπότε ο καθένας αντιλαμβάνεται την εξοικονόμηση χρημάτων που γίνεται αυτό τον καιρό που η Πολεμική Αεροπορία δεν αναγκάζεται να σηκώσει μαχητικά αεροσκάφη κάθε τρεις και λίγο για να αντιμετωπίσει τα τουρκικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις