Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Πανελλαδική απεργία στις 16 Μαρτίου

 


Με ομόφωνη απόφαση, το 38ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, αποφάσισε πανελλαδική απεργία στις 16 Μαρτίου ύστερα από εισήγηση του απερχόμενου προέδρου της.

Το Συνέδριο αποδέχεται το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και λέει «όχι στην ατιμωρησία» ενώ παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους «να γίνουν μια γροθιά με όλη τη νεολαία και τους ανθρώπους που αντιστέκονται».

Η απόφαση ήρθε χωρίς διαφωνίες από καμία συνδικαλιστική παράταξη κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τα δεδομένα των συνεδρίων της ΓΣΕΕ που ολοκληρώνει τις εργασίες του με την εκλογή της 45μελούς νέας διοίκησης.

Οι εργασίες του Συνεδρίου διεξάγονται υπό το βαρύ κλίμα του εγκλήματος στα Τέμπη που άλλωστε είναι και το θέμα που κυριαρχεί. Δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η έμμεση ιδιωτικοποήση της ΕΥΔΑΠ και η εργαλιοποίηση του κατώτατου μισθού για λόγους προεκλογικούς από την κυβέρνηση η οποία συνεχίζει να αρνείται την επαναφορά της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και του κατώτατου μισθού στους εκπροσπώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και τις έντονες αντιπαραθέσεις -κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου- που έφεραν οι προτάσεις της Επιτροπής Πληρεξουσίων μεταξύ της ΔΑΚΕ (συνδικαλιστική κίνηση που πρόσκιεται στη Νέα Δημοκρατία) και της ΠΑΣΚΕ (συνδικαλιστική κίνηση που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ). Κύρια αιχμή της αντιπαράθεσης ο αποκλεισμός συνέδρων που στήριξε η ΔΑΚΕ, αποκλεισμός που πρότεινε η Επιτροπή για κάποιους υποψηφίους που προέρχονται από σωματεία «μαϊμού».

Δεύτερο θέμα της αντιπαράθεσης για το οποίο ο απερχόμενος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε ότι θα προσφύγει στα Δικαστήρια επειδή οι κατηγορίες τον θίγουν προσωπικά, αποτέλεσε παλαιότερη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής να επενδύσει αποθεματικά ύψους 1 εκατ. ευρώ, επένδυση η οποία ουσιαστικά στην πορεία δεν έγινε με αποτέλεσμα όπως είπε ο απερχόμενος πρόεδρος να χαθεί ένα μέρος των αποδόσεων που θα μπορούσε να είχε προστεθεί στο κεφάλαιο.

Το Συνέδριο κλείνει τις εργασίες του την Κυριακή με την ψηφοφορία για την εκλογή της νέας διοίκησης. 

► Θα πρέπει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά, ύστερα από δύο συνεχόμενα συνέδρια, έλαβε μέρος και χαιρέτισε με εκτενή ομιλία εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα η Τομεάρχης Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Το γεγονός εκλαμβάνεται ως η αρχή του τέλους των έντονων αντιπαραθέσεων που χαρακτήρισαν τη σχέση του κόμματος της Κουμουνδούρου με τη ΓΣΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις