Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Υπό κατάρρευση η γέφυρα των Σερβίων Κοζάνης; – Εντός της ημέρας οι αποφάσεις για το οριστικό κλείσιμό της - Ήδη εδώ και λίγες μέρες απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους οχημάτων με μεικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων

 


Το ενδεχόμενο του συνολικού κλεισίματος της υψηλής γέφυρας των Σερβίων στην Κοζάνη εξετάζουν οι αρμόδιοι φορείς, έπειτα από τις σοβαρές ρωγμές που εντοπίστηκαν κατά την τεχνική επιθεώρηση.

Από το βράδυ της Κυριακής (12/3) η διέλευση των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύτηκε και έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις επαγγελματιών και πολιτών.

Τεράστιο ζήτημα έχει προκύψει και τις μετακινήσεις των μαθητών που μεταφέρονται καθημερινά με σχολικά λεωφορεία στα σχολεία τους, στα Σέρβια Κοζάνης.

Τα σχολικά λεωφορεία παίρνουν τους μαθητές από τα χωριά τους, στη συνέχεια οι μαθητές αποβιβάζονται σε μία μεγάλη αλάνα στα όρια της γέφυρας και από εκεί με μικρότερα λεωφορεία των ΚΤΕΛ – τα οποία είναι μέσα στο επιτρεπτό όριο των 3,5 τόνων- περνούν τη γέφυρα, τους αφήνουν και πάλι σ’ ένα σημείο και από εκεί επιβιβάζονται σε 50θεσιο λεωφορείο και μεταφέρονται στο σχολείο!

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός της ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η διευθύνουσα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κοζάνης, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη Γέφυρα των Σερβίων.

Συγκεκριμένα ζήτησε να διερευνηθούν:

– Εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μετά την πρόσφατη διαπίστωση ρωγμών στους τένοντες της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων διασφαλίζουν συνθήκες ασφαλούς χρήσης της γέφυρας ακόμα και για οχήματα μικρότερα των 3,5 τόνων.

– Εάν, λόγω των περιορισμών στη χρήση της γέφυρας διασφαλίζεται η ασφαλής κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων (άνω των 3,5 τόνων) από εναλλακτικές διαδρομές, ιδίως στις περιπτώσεις που τα οχήματα αυτά διέρχονται από κατοικημένες περιοχές και

-Ποιες ενέργειες έχουν γίνει έως σήμερα για την επίλυση του προβλήματος ασφαλούς κυκλοφορίας στην Γέφυρα Σερβίων και ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης επίλυσης του προβλήματος.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί και η παραμικρή πιθανότητα κινδύνου κατάρρευσης της γέφυρας η Εισαγγελία ζητά την ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, μέχρι να εξασφαλιστεί ότι η χρήση της δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο.

Στο μεταξύ, χθες, ήρθαν στο «φως» φωτογραφίες από τα σοβαρά προβλήματα στους δύο -από τους συνολικά τέσσερις- τένοντες της γέφυρας Σερβίων.

Ειδικότερα, το Kozanimedia δημοσίευσε φωτογραφίες από τους δύο διαβρωμένους τένοντες της γέφυρας και συγκεκριμένα από τον έκτο πρόβολο, όπου φαίνονται τα δύο βασικά «συρματόσχοινα» να έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τους ειδικούς.

11
22

Οι δύο πρώτες φωτογραφίες δείχνουν το μεγάλο πρόβλημα που διαπιστώθηκε κατά την έναρξη των εργασιών, με την οξείδωση να φαίνεται πως είναι άνω του 50% σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η αναλυτική έκθεση με όλες τις λεπτομέρειες.

Ο ένας τένοντας -από τις παρακάτω δυο φωτογραφίες- δείχνει να είναι σε σχετικά καλή κατάσταση καθώς διαθέτει το “περίβλημά” του, αλλά φαίνεται να υπάρχει και στις δυο περιπτώσεις μεγάλο πρόβλημα οξείδωσης, το οποίο γίνεται εμφανές από το σημείο όπου έχει καταρρεύσει η τσιμεντένια επίστρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις