Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

CNN: «Οι μέρες του πετροδολαρίου είναι μετρημένες – Πολλές χώρες θέλουν να αποδολαριοποιηθούν» - «Η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε πολλές κακές γεωπολιτικές κινήσεις»


Το CNN προειδοποιεί ότι τα επόμενα χρόνια επίκειται κατάργηση του αμερικανικού δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, καθώς πολλές χώρες αναζητούν εναλλακτικά νομίσματα για τις συναλλαγές τους για να μην μπορούν οι ΗΠΑ να τους επιβάλουν κυρώσεις.

Ο παρουσιαστής του “GPS” του CNN, Fareed Zakaria, την Κυριακή, είπε ότι η εργαλειοποίηση του δολαρίου από τον Μπάιντεν έναντι της Ρωσίας σε συνδυασμό με τις “κακές γεωπολιτικές κινήσεις” της Αμερικής απειλεί να εκθρονίσει τις ΗΠΑ από το καθεστώς των παγκόσμιων αποθεματικών.

 «Η εργαλειοποίηση του δολαρίου από την Ουάσιγκτον την τελευταία δεκαετία οδήγησε πολλές σημαντικές χώρες να αναζητήσουν τρόπους για να βεβαιωθούν ότι δεν θα γίνουν η επόμενη Ρωσία», είπε ο Zakaria, προσθέτοντας ότι άλλες χώρες προσπαθούν να αποφύγουν το σύστημα SWIFT και αναζητούν καταφύγιο στο γουάν της Κίνας.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Peter Schiff εξήγησε «Οι μέρες του πετροδολαρίου είναι μετρημένες», όπως έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα ως αντίδραση στην πρόσφατη ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα επενδύσει σε κινεζικά διυλιστήρια πετρελαίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ είπε στον Β.Πούτιν την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα και η Ρωσία «οδηγούν» την παγκόσμια αλλαγή που δεν έχει συμβεί εδώ και 100 χρόνια ».

Προφανώς εννοούσε την αποκαθήλωση του αμερικανικού δολαρίου και την αποδολαριοποίηση του πλανήτη.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως το CNN είναι ένα φιλικότατο ως προς την κυβέρνηση Μπάιντεν ΜΜΕ, που σημαίνει πως ούτε οι δικοί της στενοί κύκλοι επιρροής δεν είναι πλέον ευχαριστημένοι από τον τρόπο που έχει χειριστεί εσωτερικές και εξωτερικές καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις