Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Σοβαρή η κατάσταση με τις ελβετικές τράπεζες: Πιέζουν την Credit Suisse να εξαγοραστεί – Τα προβλήματα μετά τις αμερικανικές πτωχεύσεις 10.000 θέσεις εργασίας στον «αέρα»

 


Σαν τη «μόνη επιλογή» για να αποτραπεί η «κατάρρευση εμπιστοσύνης» προς την Credit Suisse βλέπουν την εξαγορά της από τη UBS η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) και η ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή.

Για τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας – με ενεργητικό περί τα 500 δισ. δολάρια – η πίεση εντάθηκε απότομα μετά την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται τρία άτομα, τα οποία γνωρίζουν την κατάσταση, η κυβέρνηση της Ελβετίας ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή «έκτακτα μέτρα» για να επιταχύνει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί η διαδικασία «πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και την Κυριακή, με πηγή να αναφέρει στο Reuters πως για την ώρα συναντούν σημαντικά εμπόδια, ενώ 10.000 θέσεις εργασίας ενδέχεται να χρειαστεί να περικοπούν αν οι δύο τράπεζες συνενωθούν.

Σημειώνεται ότι τα έκτακτα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή θα επιτρέψουν στη συμφωνία να προχωρήσει χωρίς ψηφοφορία των μετόχων, παρακάμπτοντας τους συνήθεις ελβετικούς κανονισμούς που απαιτούν μια περίοδο διαβούλευσης «έξι εβδομάδων» για τους μετόχους, ώστε «να γνωμοδοτήσουν σχετικά με την εξαγορά».

Η Credit Suisse, η UBS και η ελβετική κυβέρνηση έχουν αρνηθεί ως τώρα να κάνουν κάποιο σχόλιο για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Την περασμένη εβδομάδα η Credit Suisse αναγκάστηκε να έρθει σε συμφωνία για δάνειο έως και 50 δισ. φράγκων από την ελβετική κεντρική τράπεζα για έως και 54 δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τη ρευστότητα και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αφού οι μετοχές της κατρακύλησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ο τραπεζικός πανικός δονούσε τις αγορές. Ήταν η πρώτη τράπεζα διεθνούς εμβέλειας στην οποία χορηγήθηκε σωσίβιο έκτακτης ανάγκης από το 2008.

Εγγυήσεις ζήτησε η UBS

Εγγυήσεις από την ελβετική κυβέρνηση για την κάλυψη πιθανών μελλοντικών κινδύνων ζήτησε η  UBS Group προκειμένου να προχωρήσει σε συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse Group.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, η UBS ζητά από την ελβετική κυβέρνηση να αναλάβει νομικά έξοδα και πιθανές μελλοντικές απώλειες στα σενάρια που συζητά για την εξαγορά του συνόλου ή τμημάτων της Credit Suisse.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις