Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

EKTAKTO/NTOMINO - Κατάρρευση: 465 δις. δολ. «εξαερώθηκαν» σε λίγες ώρες από τις τραπεζικές μετοχές στις ΗΠΑ – Η «φούσκα» της αμερικανικής οικονομίας «σκάει»; Όλα εξαρτώνται από τους «μαθητευόμενους μάγους» της FED - Θα αυξήσουν κι άλλο τα επιτόκια;


 Θεόφραστος Ανδρεόπουλος 

465 δις. δολ. «εξαερώθηκαν» σε λίγες ώρες από τις τραπεζικές μετοχές στις ΗΠΑ δημιουργώντας έντονες

ανησυχίες ότι η  «φούσκα» της αμερικανικής οικονομίας θα «σκάσει» και θα συμπαρασύρει μαζί της ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι επιπτώσεις της πτώχευσης τόσο της Silicon Valley Bank όσο και της Signature Bank δεν έχουν ακόμα καταμετρηθεί καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν θα ακολουθήσουν κι άλλες τράπεζες που θα καταρρεύσουν από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων αλλά και την αιμορραγία των κρατικών ομολόγων.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το «ντόμινο».

Τα χρηματιστήρια παγκοσμίως μέσα σε δύο μέρες, απώλεσαν κεφαλαιοποίηση της τάξης των 465 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δύο τράπεζες που κατέρρευσαν λογίζονται ως περιφερειακές και εξυπηρετούσαν συγκεριμένους κλάδους- τεχνολογικές startups, αλλά όλο αυτό προκάλεσε έντονες «αναταράξεις», που μεταξύ άλλων προκάλεσαν ανησυχητικές απώλειες και για την τράπεζα First Republic Bank (περίπου 70%), οι ρευστοποιήσεις των τραπεζικών τίτλων ήταν χειμαρρώδεις.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και το ζήτημα της Credit Suisse, η οποία ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ τον ετήσιο ισολογισμός της κατόπιν απαίτησης της αμερικανικής SEC!

Δηλαδή η SEC (Η Επιτροπή αμερικανικής κεφαλαιαγοράς) θεώρησε πως η δημοσίευσή του θα προκαλούσε επιπλέον πανικό!

Στις αγορές της Ασίας το κόκκινο χρώμα κυριαρχεί στα ταμπλό ενώ, αντίθετα, στο άνοιγμά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σημειώνεται μικρή μεν – άνοδος δε.

Ειδικότερα, οι μετοχές των εταιριών ακινήτων και τεχνολογίας οδήγησαν σε άνοδο τις ευρωπαϊκές αγορές στο ξεκίνημα των συναλλαγών ύστερα από ξεπούλημα τριών ημερών στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,1% στις 10:13 ώρα Ελλάδας, αφού μία ημέρα νωρίτερα κατέγραψε βουτιά 2,4%.

Οι μετοχές των εταιριών ακινήτων και τεχνολογίας κατέγραψαν άνοδο 1,1% και 0,4% αντίστοιχα.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,6% αφού χθες κατέγραψε τη μεγαλύτερη εδώ και πάνω από ένα χρόνο ποσοστιαία πτώση του.

Η πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB) ίσως οδηγήσει σε επιβράδυνση της αύξησης των κατευθυντήριων επιτοκίων της FED, αν όχι στον τερματισμό της, ενώ αναμενόταν ακόμη μεγαλύτερη αύξησή τους πριν από μόλις μερικά 24ωρα.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα (η FED) να απόσχει από την αύξηση των επιτοκίων της την 22η Μαρτίου», στην προσεχή συνεδρίαση του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της, συνόψισαν σε σημείωμά τους αναλυτές της Wells Fargo.

Αναμένουν πλέον τα επιτόκια να διατηρηθούν στο τρέχον επίπεδό τους, στο φάσμα από το 4,50 ως το 4,75%.

Καθώς η πτώχευση τις τελευταίες ημέρες της SVB και δύο μικρότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, της Signature Bank και της Silvergate Bank, έχουν παγκόσμιο τρόμο για έναν πολύ απλό λόγο:

Οι τράπεζες συνδέονται γιατί η μία δανείζει «αέρα» την άλλη μέσω ομολόγων.

Ομόλογα που στην πραγματικότητα έχουν δημιουργηθεί από χρήματα που δεν υπάρχουν αλλά δεχόμαστε ότι υπάρχουν.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, ο Τζερόμ Πάουελ, προειδοποιούσε πως ο πληθωρισμός παρέμενε επίμονα υψηλός και ότι τα επιτόκια υπήρχε περίπτωση να αυξηθούν περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν.

Η μεγάλη πλειονότητα των παραγόντων της αγοράς προέβλεπε έτσι μεγάλη αύξηση, μισής εκατοστιαίας μονάδας (ή 50 μονάδων βάσης). Διπλάσια από την προηγούμενη, που ήταν ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας (25 μονάδες βάσης).

«Η εβδομάδα άρχισε με τον Τζερόμ Πάουελ να αφήνει να εννοηθεί (…) ακόμη πιο επιθετική πολιτική αντίδραση και τελείωσε με την κατάρρευση δυο αμερικανικών τραπεζών μεσαίου μεγέθους», της SVB και της Signature Bank, συνόψισε ο Νιλ Σίαρινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics, σε ενημερωτικό σημείωμά του.

Κατά την εκτίμησή του, «οι καθυστερήσεις με τις οποίες η πολιτική (της κεντρικής τράπεζας) φέρνει αποτέλεσμα είναι ένας λόγος να υιοθετηθεί πιο προοδευτική προσέγγιση (…) ξεκινώντας από τώρα».

Καθώς η τρέχουσα προτεραιότητα της Fed είναι να μειώσει τον πληθωρισμό, που έφθασε το 6,4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, κατά τον δείκτη αναφοράς CPI. Τα δεδομένα για τον Φεβρουάριο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αργότερα σήμερα.

Για αυτόν τον λόγο αυξάνει εδώ κι έναν χρόνο το βασικό κατευθυντήριο επιτόκιό της, που ακρίβυνε το κόστος των πιστώσεων για να μειωθεί η κατανάλωση. Απόφαση με περιορισμένη αποτελεσματικότητα μέχρι τώρα.

Η Fed είναι έτοιμη «να σφίξει ώσπου κάτι να σπάσει. Η κατάρρευση της SVB και η κρατικοποίηση της Signature Bank είναι ενδείξεις πως κάτι έχει αρχίσει να συμβαίνει», σχολιάζει ο Τζον Κάραβαν, οικονομολόγος της Oxford Economics.

Μπορεί να μην είναι τα δεδομένα για τον πληθωρισμό, ούτε για την απασχόληση, αλλά οι πτωχεύσεις τραπεζών το στοιχείο που θα βαρύνει περισσότερο στην πολιτική της Fed.

Η Fed δεν μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκιά της παρά μόνο «αν οι χρηματαγορές και το τραπεζικό σύστημα παρουσιάσουν ενδείξεις σταθεροποίησης», σύμφωνα με τους αναλυτές της Wells Fargo.

Κάποιοι ωστόσο εφιστούν την προσοχή: «αυτοί που νομίζουν πως η Fed θα βάλει τέλος στον κύκλο της περιοριστικής πολιτικής της νωρίτερα λόγω των τρεχουσών αναταράξεων στον τραπεζικό τομέα μπορεί να απατώνται», επισήμανε ο Γκρέγκορι Ντάκο, οικονομολόγος της EY Parthenon, σε σημείωμά του.

Καθώς μολονότι «οι πρόσφατες εξελίξεις πιθανόν θα ευνοούσαν αύξηση των επιτοκίων» κατά 25 μονάδες βάσης, «ας μη βιαστούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης», πρόσθεσε.

Το ένα τρίτο και πλέον των παραγόντων της αγοράς αναμένει παύση την επόμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από το 2022, κατά την εκτίμηση της CME Group. Τα άλλα δύο τρίτα πάντως αναμένουν αύξηση 25 μονάδων βάσης.

Με λίγα λόγια όλα εξαρτώνται από τους «μαθητευόμενους μάγους της FED»

Κύμα αναλήψεων πανικού —«bank run»— προκάλεσε την πτώχευση τριών αμερικανικών τραπεζών την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της SVB, που αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στα αιτήματα των πελατών της να τους δώσει πίσω τα χρήματά τους κι έκλεισε την Παρασκευή με απόφαση των εποπτικών αρχών.

Οι τελευταίες ανακοίνωσαν την Κυριακή σειρά μέτρων για να καθησυχαστούν οι αποταμιευτές και οι επιχειρήσεις για την σταθερότητα του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, εγγυώμενες ιδίως τη δυνατότητα ανάληψης όλων των καταθέσεων στην SVB.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις